maandag 7 juli 2008

Retrogade evolutie


Schrijver en bioloog Maarten ’t Hart incorporeerde een fraaie populair-wetenschappelijke passage in zijn afgelopen zaterdag in NRC gepubliceerde Zomerweekboek De pauw is opgevlogen:
“Zou het overigens kunnen, nageslacht van pauw en fazant? Waarom niet? Ze zijn naaste familie van elkaar, bovendien heb je ook pauwfazanten, ‘hoendervogels’, aldus Grzimek, die zowel met de pauw als met de fazant bepaalde eigenschappen gemeen hebben. Putter en kanarie kun je makkelijk met elkaar kruisen, en die staan verder van elkaar af dan fazant en pauw. Ook tijger en leeuw, paard en ezel, mens en chimpansee kun je met elkaar kruisen. Kruis je mensen en chimpansees, dan krijg je Trots op Nederland-aanhangers, maar wat krijg je als je pauwen en fazanten kruist? Over een maand weten we meer. Wie weet worden er kuikens geboren die gaan lijken op de bronsstaartpauwfazanten waarover Grzimek opmerkt dat ze ’t meest op de oervorm van de pauwfazant lijken.”

Blijft de prangende vraag waarop de devolutie-wetenschap nog steeds het antwoord zoekt: wat voor contra-evolutionaire filister krijg je als je een Trots op Nederland-aanhanger kruist met een Partij voor de Vrijheid-stemmer?

3 opmerkingen:

coen zei

Zo iemand noem je toch een Hans van Baalen?

Kortsluiting zei

De uiterlijke gelijkenis tussen Hans van Baalen en het wezen op de illustratie is inderdaad verbluffend.

Anoniem zei

Wat krijg je als je een groenlinks stemmer en een PvdA stemmer kruist. Een luie Afrikaan met krakerskleren aan.