zaterdag 1 november 2008

De nurkse Duitser in het British Museum


Wij zijn geen politieke site, maar een weblog dat zich bezighoudt met de poëzie des dagelijksen levens. Vandaar dat we hier nog niet gesproken hebben over, we noemen een dwarsstraat, de nakende presidentsverkiezingen in de VS. Wat zouden we ook moeten zeggen: McCain noch Obama zou ooit onze stem krijgen – zelfs met een pistool tegen de slaap kozen we nog niet tussen deze twee rechtse idioten.
Wij zijn namelijk voor onmiddellijke terugtrekking van de VS uit Irak en Afghanistan, voor het intrekken van de Patriot Act, voor een volksverzekering waardoor iederen toegang heeft tot de gezondheidszorg, voor de mogelijkheid dat vrouwen kunnen beslissen om abortus te laten plegen, tegen de enorme betalingen aan degenen die de kredietcrisis veroorzaakten, tegen de huisuitzettingen die het gevolg zijn van de oplichterij door de (hypotheek)banken, tegen de war on drugs en de war on terrorism en het daarmee gepaard gaande schenden van de privacy, voor het decriminaliseren van marihuana en het legaliseren van medicinaal gebruik van hennep, voor gelijke rechten van homoseksuelen (inclusief het recht om te trouwen), tegen racisme en dus voor positieve actie, voor goed onderwijs voor iedereen, ongeacht inkomen, in goed onderhouden schoolgebouwen, voor gezonde en voedzame maaltijden verstrekt door de school, tegen de doodstraf, voor gelijke rechten van vrouwen, tegen kernenergie, tegen meer olieboringen, voor zonne-energie, tegen de achterstelling van invaliden, voor het legaliseren van zogenaamde illegale immigranten, tegen het particulier vuurwapenbezit, tegen het schenden van de rechten van de indianen, en ga zo maar door.
Leuk en aardig, horen wij onze lezers denken, maar dat bestaat niet in Amerika. Wel wis en drie, antwoorden wij daarop – al deze punten zijn afkomstig uit het programma van onafhankelijk presidentskandidaat Ralph Nader, al tientallen jaren pain in the ass van corporate America. Hij kreeg onze stemmen als wij stemrecht hadden in de VS.
Maar goed, terug naar onze core-business, de poëzie des dagelijksen levens. Hoe kwamen we nu toch op de politiek terecht? Door een zinsnede op de site van Nader, waarin men het lef heeft om – uiterst poëtisch, ook dat nog en vandaar onze interesse – te verwijzen naar Marx:

The system is in dire crisis, nowhere more balefully manifest that [than – redactie] in present and scheduled Pentagon spending, barely mentioned in these days of crisis. Stick it to the imprudent home buyers, not to the arms manufacturers and their gigantic pigsty, seeping its sewage across the planet.

But then, as the cranky German in the British Museum liked to point out, the capitalist system is always in crisis. Crisis is integral to the system. In too many ways, over the past twenty years, brooding on its own crises, the left has forgotten that and in the low contour of radical ideas and of radical political organization in this electoral cycle we are suffering the consequences.

[Mochten er lezers zijn die moeite hebben met Engels (de taal, niet de persoon): laat het ons even weten en we plaatsen een vertaling van bovenstaande passage.]

5 opmerkingen:

Wolfgang zei

Wirklich toller Blog! Eine übersetzung in Deutsch wird bestimmt ein Geschenk sein. Danke!

uhuru_now zei

Los van Obama en McCain: is Nader wel het linkse alternatief bij uitstek tegenover deze 2? Wat hoor je binnen links in de VS:

1. Nader is geen socialist; zelfs geen reformistisch sociaal democraat. Hij gelooft in kapitalisme met een menselijk gezicht, ongeveer zoals D66 in Nederland.

2. Nader is nu een individu zonder partij. In 2000 had hij tenminste nog de Groenen, dus een partij(tje), achter zich. Hij bouwt niet aan een arbeiderspartij of iets dergelijks.

3. Nader accepteerde in 2004 steun van de racist Pat Buchanan. Nu, in 2008, van Republikeins racist Ron Paul (google maar na).

4. Nader steunde blanke villabewoners tegen mogelijke bouw van goedkope woningen (met, oh vreselijk, mogelijk zwarte bewoners) in hun buurt.

5. Nader verbood zijn eigen werknemers om vakbondslid te worden.

6. Er zijn meer kandidaten die pretenderen een linkser alternatief dan Obama te bieden: Cynthia McKinney van de Groenen; Gloria LaRiva van de Party for Socialism and Liberation; Jerry White, Socialist Equality Party; de Socialist Party of America … Waarom noemen Nader-aanhangers vrijwel altijd die andere kandidaten niet eens? Goed, ook tegen hen zijn tegenargumenten. Maar waarom doodzwijgen in plaats van tegenargumenten bij de Nader-aanhang?

marjan zei

Dat zijn zware beschuldigingen die u uit, uhuru_now. Ik heb eens gezocht, maar ik kon niets in de serieuze hoek vinden dat deze aantijgingen bevestigt. Kunt u een paar links plaatsen met betrekking tot Buchanan, Paul, villabewoners en de vakbondskwestie?
Ik zeg overigens niet op voorhand dat uw beweringen onwaar zijn, hoor, maar ik wil zoiets altijd wel graag zeker weten.

uhuru_now zei

Re Marjan: Nader en Pat Buchanan en diens Reform Party: hier.

En hier.

Nader en Ron Paul: hier (overigens een pro Nader site).

BOSS NADER - or how I was fired by Ralph Nader for union organizing and lived to tell about it: hier.

Kortsluiting zei

Beste uhuru_now,

Ik ben blij dat u alsnog de linkjes geplaatst heeft, in afwachting waarvan ik mijn reactie had opgeschort.
1. Wat betreft Nader en de door hem geaccepteerde steun van Buchanan en Paul: ik ben tegenstander van klassensamenwerking en zou zelf de steun hebben afgewezen, maar het is natuurlijk wel zo dat Nader geen enkele programmatische concessie heeft gedaan om die steun te krijgen – dus zo heel erg is het nou ook weer niet.
2. Over de vakbondskwestie: de man die de beschuldiging uit is duidelijk een aanhanger van de Democraten en publiceerde dit artikel in de aanloop naar verkiezingen – tot twee maal toe. Bovendien geeft hij Nader er de schuld van dat Bush de verkiezingen won van de Democratische presidentskandidaat, i.p.v. de schuld bij de Democraten zelf te zoeken. Ik kan deze bron daarom niet al te serieus nemen, en het is helaas de enige bron over deze kwestie (alle andere door mij gevonden stukken over deze vakbondskwestie hebben dit artikel als bron).
3. Over de villabewoners heeft u bij nader inzien blijkbaar ook geen link kunnen vinden – of u moet vergeten zijn om hem te plaatsen.
4. Tot slot over waarom ik de andere kandidaten niet genoemd heb (in antwoord op uw eerste reactie punt 6): in Nederland weten de meeste mensen niet eens dat er meer kandidaten meedoen dan de Democratische en de Republikeinse. Met dit blogje wilde ik de lezers van Kortsluiting erop wijzen dat er in Amerika ook niet-rechtse kandidaten zijn voor het presidentschap. Was dit een politiek weblog geweest, ik had zeker alle kandidaten – ook de niet landelijk deelnemende socialisten en communisten – programmatisch de revue laten passeren. Voor het oogmerk dat ik met dit blog had achtte ik dat echter niet opportuun.

Kameraadschappelijk,
Karel