maandag 17 november 2008

Literaire Trotski Quiz (18)

Hoera, alweer een spelletje! Letterkundig Kortsluiting Triviant.
En dit zijn de vragen van deze keer:
1. welke letterkundige schreef onderstaande passage; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk (een autobiografie) werden onderstaande zinnen gelicht?

Den dag na het einde der konferentie verlieten wij Zimmerwald en keerden naar Bern terug. Het was een paar uur loopen en zoowel Trotsky als ik hadden grooten lust om naar beneden te wandelen. Het was een verrukkelijke herfstdag, het loof begon te kleuren; in alle schakeeringen van rood en goud hingen de groote ronde appelen en langwerpige peren aan de takken der vruchtboomen, die bogen onder den last.
Trotsky had voorgesteld, dat ik de opdracht zou krijgen om naar Engeland te gaan, ten einde de engelsche pacifisten op de hoogte te stellen van de besluiten der konferentie en hun handteekening onder de resolutie te verkrijgen.
Om naar Parijs te gaan, moest ik een visum hebben van het nederlandsche gezantschap en terwijl dit in orde werd gemaakt, hielp ik Angelika Balabanof, de secretaresse der konferentie, het protocol uitwerken.
Den dag na het einde der konferentie vertrok Trotsky om op verschillende plaatsen in Zwitserland voordrachten te houden. Zijn afscheidsgroet luidde: “Auf Wiedersehen, [kameraad naam], auf den ersten Kongres der Kommunistischen Internationale in Moskau”. Inderdaad hebben wij elkaar te Moskou teruggezien, echter niet op het eerste maar op het derde kongres der kommunisten.

5 opmerkingen:

coen zei

Jef Last?

Stefan zei

Henriette Roland Holst?

uhuru_now zei

Henriëtte Roland Holst van der Schalk: Het vuur brandde voort.

Kortsluiting zei

Stefan en uhuru_now, gefeliciteerd!

Op de plaats waar in het citaat "[kameraad naam]" staat, moet staan "Genossin Holst".

De volledige gegevens, voor de naslaanders:

Henriette Roland Holst-van der Schalk, Het vuur brandde voort. Levensherinneringen (v.h. Van Ditmar N.V., Amsterdam-Antwerpen 1950[3] [eerste druk 1949]), pp.160-161

Stefan zei

Zoals bij K1 is het van belang je tegenstander te lezen. Dat betaalt zich uit, dat blijkt maar weer.