maandag 28 februari 2011

Dossier PVV-Groningen (5): Matthijs Jansen

Lees hier “Dossier PVV-Groningen (1): Erik Geel”
Lees hier “Dossier PVV-Groningen (2): Dennis Ram”
Lees hier “Dossier PVV-Groningen (3): Tim Gaasbeek”
Lees hier “Dossier PVV-Groningen (4): Rein Kuiper”

Nummer 3 op de lijst van de PVV in Groningen is Matthijs Jansen (28 mei 1979), woonachtig aan de Peperstraat in Stad.

Matthijs Jansen, student Internationale Organisaties/Internationale Betrekkingen, begon zijn politieke carrière als lid van de JOVD, de jongerenclub van de VVD. De JOVD was hem echter niet daadkrachtig genoeg, waarop hij zich meldde bij de Lijst Pim Fortuyn (LPF): “Daar was tenminste aandacht voor punten die ik belangrijk vind, zoals economische hervorming, immigratieproblematiek, de hervorming van het belastingstelsel.” Voor de verkiezingen van 2002 tekende hij een Verklaring van ondersteuning voor de LPF – iedere partij die meedoet aan verkiezingen voor een lichaam waarin die partij niet vertegenwoordigd is, moet per kieskring (er zijn er negentien) minimaal dertig handtekeningen overleggen van kiesgerechtigden die vinden dat de partij mee moet doen in hun kieskring.
Al snel nam hij afscheid van de LPF: “na de dood van Fortuyn werd het zo’n chaos, dat ik ook daar opstapte,” aldus Jansen in een interview met de Universiteitskrant Groningen (UK). Hij zocht vervolgens contact met Geert Wilders.
Jansen werd toegevoegd aan het campagneteam voor de Kamerverkiezingen van 2006 en was verantwoordelijk voor de verkiezingscampagne in het noorden. Daarnaast coördineerde hij, samen met PVV-collega Niels van Holland, in het hele land de campagne voor het binnenhalen van voldoende ondersteuningsverklaringen.

Op 13 januari 2007 onthulde NRC Handelsblad, dat Matthijs Jansen onder andere op het (inmiddels gelukkig opgeheven) extreemrechtse internetforum Polinco ondertekenaars voor de PVV-ondersteuningsverklaringen heeft proberen te ronselen.
Over deze kwestie berichtte Kortsluiting op 11 februari vorig jaar – toen Jansen lijsttrekker was van de plaatselijke PVV-kloon Partij Vrij Groningen (PVG) bij de gemeenteraadsverkiezingen – in het stuk “Matthijs Jansen, de liegende lijsttrekker”:

Wat we toen nog niet konden publiceren, maar nu gelukkig wel, was een screenshot van de post van Matthijs Jansen op Polinco:

Alvorens die oproep te kunnen plaatsen, moest Matthijs Jansen zich eerst aanmelden op de registratiepagina van Polinco. Op die pagina staat te lezen dat het Meldpunt Discriminatie Internet een door joodse belangengroepen in het leven geroepen terreurorganisatie is.

Alsof dat nog niet duidelijk genoeg is, wordt op de registratiepagina onderstreept

De pagina besluit:

Loog Jansen dus duidelijk over het feit dat hij niet wist steun te hebben gezocht op een antisemitische site vol Holocaust-ontkennende bijdragen – hier een fraai voorbeeld van het gemiddelde Polinco-proza:

– hij debiteerde ook met droge ogen de leugen dat de PVG in het geheel niet op de PVV leek:

Ook in een interview voor OOG TV liet hij zich in vergelijkbare bewoordingen uit (zoek de verschillen met de PVV):


En deze aartsleugenaar is nu, na gelukkig geen zetel te hebben gehaald met de PVG, door Geert Wilders op een wellicht verkiesbare derde plek van de Groninger PVV-lijst geplaatst. Misschien is dat ook wel goed: want wie zal hem nog geloven als hij zegt (in navolging van Leider Geert Wilders) dat de PVV in het geheel niet op de NSB lijkt?


P.S.
Naar aanleiding van een stukje op dit weblog, het eerste waarin Matthijs Jansen werd genoemd, meldde Jansen zich bij RTVNoord. De regionale zender maakte een nieuwsitem en plaatste dat na uitzending op you tube – onder de prachtige titel “PVG voelt zich bedreigd door schrijver Karel ten Haaf”.

8 opmerkingen:

Ger zei

Beste Karel,

Allereerst goed dat je extreem-rechts op de korrel neemt. Maar ik vind het niet helemaal 'fair' om Matthijs Jansen in de extreemrechtse hoek te plaatsen doordat deze 1(!) maal een kort bericht plaatst op een verwerpelijk forum. Zijn argumentatie dat hij vooraf geen goed onderzoek heeft gedaan naar het forum klinkt aannemelijk. Het was een ander verhaal als hij, zegge 200 keer een bericht op dit forum had geplaatst. Kijk, ik denk net zoals jij, dat Jansen op zoek was naar ondersteuningsverklaringen. Vervolgens heeft hij, mijn inziens op een hele boel forum's gelobbyd voor ondersteuningsverklaringen. Strategisch forum's volgkladden. Dat hij vervolgens op een verwerpelijk forum iets plaatst, kan hem dan ook niet erg aangerekend worden.

Op gebied van de argumentatie ogv de 'kleine lettertjes' op de registratiepagina van Polinco, laten we wel zijn: iedereen klikt op 'ja, ik ga akkoord' zonder ook maar een regeltje te lezen over de voorwaarden e.d. Dat je dit als argument aandraagt dat Matthijs Jansen 'achter' Polinco staat, is niet helemaal redelijk vind ik.

Ik vind de strijd van je tegen de Groninse PVV prima, dat is je goed recht. Maar ik vind dit artikel niet fair en misschien zelfs wel een beetje opportunistisch gezien mijn bovengenoemde argumenten.
Zou je hierop kunnen reageren? Dan zal ik ook proberen om weer te reageren.
vriendelijke groet,
Ger

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Ik heb deze overstelpende berg feiten niet nodig om NIET op de PVVV te stemmen. ik hoop anderen ook niet.

bezuinigingen ten koste van de burger kunnen we stoppen door NIET op CDA, NIET op VVD en NIET op PVV te stemmen. Stem strategisch voor een linkse meerderheid in de 1e kamer!

(René)

Kortsluiting zei

@ Reactie is verwijderd: de reactie is verwijderd omdat ik geen bedreigingen op dit weblog wil, en zeker niet anoniem. Als je zo nodig mensen wilt bedreigen dan begin je maar een eigen weblog.

@ Ger: Zodra je op een forum komt, ook al heb je zonder de registratiepagina te lezen op "ja, ik ga akkoord" geklikt, dan lees je automatisch de berichten in een thread, en dan zie je wat de toon en strekking van die posts is. Op zo'n moment plaats je óf een post waarin je tegengas geeft, óf je maakt dat je wegkomt. Je gaat zeker geen zoete broodjes bakken, zoals Jansen deed in zijn berichtje.
Het is natuurlijk niet alleen dit berichtje van Jansen, dat de PVV in verband brengt met antisemitisch, laat ik maar zeggen klassiek extreem-rechts. Er zijn de afgelopen tijd al vele personele verbanden aangetoond - kijk alleen maar naar Erik Geel, die op zijn website een tekst plaatst waarin Amnesty gekapitteld wordt omdat die organisatie geen Holocaust-ontkenners verdedigt. Blijkbaar oefent de PVV dus wel aantrekkingskracht uit op antisemieten - ook al is de PVV erg pro-Israël. En die aantrekkingskracht is niet verwonderlijk, gezien het feit dat de PVV wat betreft programma, tactiek én organisatie fascistisch is. De PVV heeft alleen een andere zondebok: "de jood" werd vervangen door "de islamiet" (wat uit taktische overwegingen dan weer "de islam" genoemd wordt, want "we hebben niks tegen islamieten" - zo ontmenselijk je de zondebok: het gaat niet om mensen, het gaat om een geloof, nee een ideologie).
Ik geloof ook best dat Matthijs Jansen geen antisemiet is, maar hij is wel een fascist. Het is om die reden - hij redeneert op dezelfde manier als antisemieten - dat hij zich niet onmiddellijk na he lezen van enkele posts walgend van Polinco heeft afgewend, maar een oproep plaatste.

Ger zei

Allereerste hartelijk dank voor je uitgebreide reactie.

Vind het lastig om op je reactie te reageren. Laat ik beginnen bij het volgende.
je doet de aanname dat in 1 oogopslag de foute 'aard' van het forum duidelijk zou zijn. Maar is dit ook zo? Ik weet het niet. Zolang ik geen inzicht heb in wat Jansen kon zien aan theads, durf ik me niet uittespreken.

Als ik de printscreen bekijk van de post van Jansen, dan staat rechtsboven '#15'. Wat betekend deze #15? Stel dat dit de 15e reactie in een tread is, dan zou ik het interessant vinden wat de vorige 14 berichten waren. Dat zou mij een goed beeld geven van de context waarin dit gebeurd is. Of heeft hij een nieuwe tread geopend? Wat betekend die #15?

Ik probeer me voor te stellen hoe Jansen dit forum heeft benaderd. Ik neem aan dat hij zich voorgenomen heeft om op zoveel mogelijk fora stemmen te trekken. Wellicht heeft hij gezocht in een zoekmachine op woorden zoals 'rechts forum' of 'politiek forum'
Als ik stemmen via Fora zou willen trekken dan zou ik als een dolle alle fora opzoeken en daar allemaal een kort postje op zetten. Uit eigen ervaring weet ik dat na de 4e post je dan niet meer goed oplet wat daar allemaal gebeurd. (ik doe dit regelmatig mbt mijn kunstonderneming, link-building naar m'n site toe vanaf relevante fora)
Zou Jansen voorlopig niet de voordeel van de twijfel moeten krijgen ogv de post op Polinco?

Of Janzen een fascist is moet de toekomst uitwijzen, voorlopig plaats ik hem in de liberale kritisch lijn van Fortuyn. Jansen wil een goed en effectief overheidsbeleid, en signaleert problemen ogv grote groepen laag opgeleide mensen uit het buitenland, net zoals bijna alle partijen in de 2e kamer zich inmiddels kritisch uitlaten over de 'massa-imigrafie'.

Of de PVV fascistisch is, daar ben ik ook nog niet helemaal uit. Wat ik wel zie is een geoliede marketingcampagne die inspeelt op de 'gevoelens van de gewone man'. Om deze 'commercialisatie' van de politiek fascistisch te noemen, vind ik nog net iets te ver gaan. Ik durf het wel extreem populistisch te noemen.
Ik vraag me dan ook af wat Wilders werkelijk denkt/wil in verhouding tot wat hij roept, maar het is een ontwikkeling die we allen goed in de gaten moeten houden. Daarom +1 voor jou kritische benadering van, in potentie, een hele gevaarlijke club.

ciao!

Karel ten Haaf zei

@ Ger: #15 betekent dat het bijdrage nummer 15 in de thread is. Jansen reageert op de door iemand anders in die thread geposte oproep ondersteuningsverklaringen te tekenen. Matthijs Jansen heeft dus i.i.g. die oproep gelezen - maar het kan natuurlijk zijn, zul je tegenwerpen, dat hij via de mail door de oproepenplaatser op de hoogte is gesteld, dus hij heeft verder niets hoeven lezen. Dat geloof ik niet - als dat zo is was Jansen absoluut niet geschikt voor zijn coördinerende taak: hij was verantwoordelijk voor de ondersteuningsverklaringen en had toch op zijn minst moeten controleren aan wie hij de oproep deed, temeer daar de PVV altijd zegt als de dood te zijn om in verband te worden gebracht met fascisme. Bovendien had hij, toch op Polinco, even moeten kijken wie de poster van de oproep was, om te kijken of die geschikt was om een verklaring te ondertekenen; en wat is er makkelijker en logischer dan even rondklikken op de site waarop die oproep was geplaatst.
Het wil er bij mij dus niet in dat Jansen niets las op Polinco.

Over waarom ik de PVV fascistisch vindt, en niet liberaal-kritisch en/of extreem populistisch, zal ik binnenkort een langer stuk schrijven. Maar het komt hier op neer: de PVV is wat betreft programma, organisatie én tactiek fascistisch. Wie zich voor de PVV verkiesbaar stelt is derhalve een fascist.

Ger zei

@Karel
Wederom dank voor je reactie.
Ik denk dat we er niet uitkomen mbt Polineco, helaas.

Helaas ook niet op gebied van de volgens jou fascistische aard van de PVV. Ik hou het op populistisch.

Anyway, leve de vrijheid van meningsuiting, dat is een groot goed vind ik. Door die vrijheid kan jij hele scherpe stukken schrijven zonder ernstige gevolgen. Het zou toch wat zijn als we gearresteerd worden door de CaviaPolitie! ;) BONK BONK BONK, DIT IS DE CAVIAPOLITIE, OPENDOEN! ;)


cheers
Ger

Karel ten Haaf zei

Ger,

Ik zag nu pas je racistische, zo te zien dronken scheldkanonnades van 12 april. Die heb ik uiteraard verwijderd. Hier geen racisme en geen op leugens gebaseerde haatzaaierij.