woensdag 29 oktober 2008

Literaire Trotski Quiz (16)


Het is weer tijd voor de grote Literaire Trotski Quiz, de favoriete rubriek van onze Kortsluiting-lezers, en die stellen wij niet graag teleur. Ditmaal is het een kort fragment waarin Trotski een nog summierdere rol speelt. De bedoeling moge inmiddels duidelijk zijn. Maar voor de zekerheid nogmaals de vraagstelling:

1. welke literator schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welke oorspronkelijk Nederlandstalig werk is deze passage afkomstig?

Het debat is al voorbij. We zijn aan de vragenronde. Vooraan in de zaal heeft een man een microfoon in zijn hand. Hij is aan het vertellen over de Vietnamoorlog en Amerikaans imperialisme en de Golfoorlog en olie en George W. Bush en de Antwerpse politiecommissaris Luc Lamine die om duistere reden met die internationale bende in verband staat en de Eerste en Tweede Wereldoorlog en niet te vergeten Stalin en Trotsky, de positie van de vrouw in de moslimlanden en de manier waarop de Antwerpse media het Vlaams Blok een forum geven… Als hij tien minuten lang al deze kwalen van de moderne tijd opgesomd heeft, vraagt de moderator hem vriendelijk om af te ronden.

21 opmerkingen:

Kortsluiting zei

Een Vlaams thrillerauteur, denk ik. Bob Mendes?

Leuk om nu ook eens mee te kunnen doen,
Karel

Kortsluiting zei

Helaas is Bob Mendes niet correct. Maar probeer het gerust nogmaals.

Daniel
Kortsluiting-redactie Rotterdam

Kortsluiting zei

Het moet van 2004 of eerder zijn (toen werd Blok veranderd in Belang). Ondanks het ontbreken van Vlaamse taalkenmerken, toch maar: Tom Lanoye? Uit één van de delen van zijn Monstertrilogie?

Karel

Kortsluiting zei

Dat het verhaal zich afspeelt in 2004 of eerder wil nog niet zeggen dat het boek toen ook is gepubliceerd, al kan het natuurlijk wel. De Vlamingen-hoek is warm, maar Tom Lanoye is het ook niet.

Daniel.

Kortsluiting zei

Mijn laatste poging: Ramsey Nasr.

Karel

Kortsluiting zei

Helaas, ook Ramsey Nasr is het niet. Hint: het bewuste boek is na 2004 gepubliceerd.

Daniel.

marjan zei

Nou ken ik de schrijver niet en het boek heb ik ook niet gelezen, maar toch denk ik: Chris de Stoop, Het complot van België. Want het lijkt zo logisch om een AKO genomineerde mee te nemen op huwelijksreis. En de tekst van de quiz doet enigszins politiek geëngageerd aan.

Kortsluiting zei

Helaas Chris de Stoop is het ook niet. Ben overigens wel benieuwd naar dat boek (ik heb het dus nog niet gelezen).

Daniel.

Kortsluiting zei

Wat een rotquiz! Wat doe ik onze lezers toch telkens weer aan.

Karel

Kortsluiting zei

Zal ik anders nog een hint geven?

Overigens is het idd leuker de quiz maken, dan hem op te lossen.

Daniel.

marjan zei

Ja, doe nog eens een hint! En ik heb Coen nog helemaal niet gehoord. Durft natuurlijk niet.

Kortsluiting zei

Oke, de hint is...

Het fragment is afkomstig uit een boek dat inmiddels verfilmd is. Ik heb de film niet gezien, maar de trailer op internet ziet er alleraardigst uit.

Succes,
Daniel.

coen zei

Is het van Dimitri Verhulst?

Kortsluiting zei

Nee, Dimitri Verhulst is het niet. Die had ik wel bij me op huwelijksreis. Althans een boek van hem, want anders was het echt een bijzondere huwelijksreis geworden. Al was het nu ook bijzonder, echt waar.

Daniel.

Jürgen Smit zei

Los - Tom Naegels

Kortsluiting zei

En we hebben een winnaar! Jurgen Smit (met een umlaut op de U, die ik nog steeds niet kan vinden op mijn Eee-pc) wist het juiste antwoord.

Daniel (met een umlaut op de E)

Kortsluiting zei

Damn, die vent is goed zeg. Jürgen bedoel ik.

Ik heb even zitten googlen, en het onderwerp van Naegels boek spreekt mij wel aan - wie mij kent zal dat niet verbazen. Is het wat? Ik las van hem eerder alleen "Walvis", en daarvan was ik niet kapot.

Karël

Kortsluiting zei

Ik was aangenaam verrast van Los. Het gebeurt zelden, maar ik heb de bewuste roman puur gekocht op de bijzondere vormgeving, zonder dat ik iets wist van auteur of inhoud van het boek. Het bleek een van de betere boeken die ik gelezen heb tijdens de honeymoon. Hoewel dat wellicht meer zegt over de andere boeken die ik had meegenomen.

Daniël.
(getikt op de oude laptop, alwaar ik wel trema's kan vinden)

Jürgen Smit zei

ik had eigenlijk hetzelfde betreffende het onderwerp - maar naast het hierboven aangehaalde citaat nog nooit iets van de beste man gelezen - & wederom, zonder hints was ik er niet achtergekomen - maar het brengt me weer op nieuwe gebieden binnen de literatuur dus vooral doorgaan zou ik zeggen.

Jürgen (shift-umlaut & u) (alt 129 is ook een optie) maar of dat voor de eee pc ook geldt is mij dan weer niet bekend.

coen zei

Tom wie?
Coën

Kortsluiting zei

Nägels.