zaterdag 25 oktober 2008

Literaire Trotski Quiz (15)


O, wat hebben wij het druk. Met huwelijksreis. En met nieuwe roman, waarvoor de deadline nadert – d.w.z. voor publicatie in het voorjaar moet op 1 november het (vrijwel) voltooide typoscript bij de uitgever zijn ingeleverd. Kortom: vanaf begin volgende maand weer regelmatiger Kortsluiting-blogjes.

Tijd voor een quizje hebben we nu echter wel even. De juiste oplossing van de vorige, zoals wij al verwachtten moeilijke opgave: Guido van Meir De eerste Wonderboy peperbak (Kritak, Leuven 1983 [oorspronkelijke (gestencilde) uitgave: De Vlijtige Vlieg, 1967]), pp. 58-60.

En dan nu de nieuwe vraagstelling:
1. welke literator schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welke oorspronkelijk Nederlandstalig werk is deze passage afkomstig?

Op de tuin gaan we met de kruiwagen laagveen halen, over de sloot op het opgespoten terrein. Gooi twee planken erover. Dikke plakken bruin klef roggebrood waar je zo hier en daar de structuur van de moerasplanten in ziet zitten. We rijden drie karretjes naar de tuin. Bij de laatste kar nemen we plaggen mee die iemand van de tuin, de man die zo op een oude Trotzky lijkt, onder aan het spitten is. We hogen daar het gazon mee op naar het terras.

5 opmerkingen:

marjan zei

Ook lastig, want summier. Qua onderwerp zou je Maarten 't Hart verwachten, maar de zinnen zijn nogal ondoordacht opgeschreven. Dagboekachtig, misschien? Een deerne in lokkend postuur, bijvoorbeeld?

Kortsluiting zei

Geen Maarten 't Hart. Maar inderdaad wel een dagboek.

coen zei

Jan Wolkers, een van zijn dagboeken (1972 of 1974 of 1976?)

Kortsluiting zei

Inderdaad: Jan Wolkers – Dagboek 1976 (De Bezige Bij, Amsterdam 2007), p. 47.
Dat was snel. Moet ik maar weer een nieuwe neerzetten?

marjan zei

Stik, weer verslagen door die Peppelenbos.