woensdag 31 maart 2010

Bestsellers


Veel mensen van buiten het boekenvak denken dat schrijvers kunnen leven van de opbrengst van hun boekverkoop. Op een enkele uitzondering na (de zogenaamde bestellerauteur) is dit een ernstige misvatting. Dat is ook eenvoudig na te rekenen: een schrijver ontvangt tien procent van de verkoopprijs (na aftrek van 6% BTW) per verkocht exemplaar. Wanneer er een paar duizend verkocht zijn gaat dat percentage iets omhoog – uit het standaardcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig werk: “De auteur zal als honorarium ontvangen: voor paperback en/of gebonden uitgaven een royalty van: 10% tot 4000 verkochte exemplaren; 12,5% tot 10.000 exemplaren; 15% tot 100.000 exemplaren en 17,5% indien 100.000 of meer exemplaren zijn verkocht, mits de oplage meer dan 1500 exemplaren bedraagt, anders blijft het ook vanaf 100.000 verkochte exemplaren 15%.” Zoals iedereen met een rekenmachine of een ouderwetse rekenopleiding zal kunnen controleren, moeten er erg veel boeken verkocht worden wil de auteur daarvan kunnen leven. Dat is de reden waarom veel schrijvers er iets bij doen. Kortsluiting Rotterdam leeft geheel van de pen, maar is daartoe constant onderweg om lezingen te geven; zo was hij gisteren in Nijmegen en vandaag in Middelburg. Kortsluiting Groningen is niet zo’n reiziger – hij vindt Haren (Gn.) al ver – en heeft derhalve gekozen voor een deeltijdbetrekking als telefonist in het Universitair Medisch Centrum Groningen, op vijf minuten gaans van zijn huis. Niet ten onrechte, deze nevenactiviteiten; in ieder geval niet voor de Groninger redactie, zo bleek vandaag: hij kreeg het “honorariumoverzicht 2009” in de bus. Bij de uitgever waren in 2009 drie titels van zijn hand verkrijgbaar. Hier de verkoopcijfers en het daaraan gekoppelde honorarium:

1. Geen zomer meer: verkocht 0;
2. Bokkenvla: verkocht 1; honorarium € 1, 27
3. meisjespijn: verkocht 5; honorarium € 7,08

Als hij het zich goed herinnert, heeft Kortsluiting Groningen vorig jaar zelf een keer ter uitgeverij vijf exemplaren van meisjespijn aangeschaft, en krijgt hij nu dus een deel van het door hemzelf betaalde bedrag retour. Klopt deze herinnering, dan heeft de totale verkoop van drie titels aan anderen dan de auteur zelf in 2009 dus € 1, 27 opgeleverd.

N.B. De genoemde bedragen zijn bruto.

dinsdag 30 maart 2010

Literaire Trotski Quiz (41)


De voorgaande aflevering bleek erg eenvoudig, gezien het relatief grote aantal snelle reacties met het juiste antwoord. Maar het was dan ook een beetje een reclameblogje. Ziehier de volledige oplossing: karel ten haaf – Trotzki alledem! Uit: Karel ten Haaf (red.) – Zieteratuur. Concrete en visuele poëzie uit Nederland en Vlaanderen (Uitgeverij Passage, Groningen 2010), p. 136.
Vandaag weer een wat moeilijker te plaatsen passage, zo dunkt ons.
De vragen:
1. welke literator schreef onderstaande regels; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk (een roman) werd deze alinea ontleend?

In Antwerpen deed de Rijkswacht één van haar beruchte razzia’s zonder het medeweten van de stads- en gerechtelijke politie. Ze begon om negen uur stipt op zaterdasgavond. Ongeveer vijfhonderd manschappen in burger, plus een groot aantal BOBers uit verscheidene districten van het Vlaamse land, alle beschikbare honden, een afdeling van de Groep Dyane, een speciale interne anti-terreureenheid, vervoerd in combi’s, autobussen en particuliere auto’s werden allen in één keer ingezet in twee welbepaalde zones van de stad. De obligate stationsbuurt en de havenbuurt plus alle hotelletjes, pensionhuizen, Chinese, Griekse, Italiaanse, Joegoslavische, Tunesische, Turkse en Thaïse restaurants. Na een uur was de chaos compleet. Na drie uur was hij met geen pen meer te beschrijven. Met ongewone hardhandigheid vielen ‘commando’s’ in burger, bestaande uit zes man, gewapend met dienstpistolen de bedoelde ‘etablissementen’ binnen. Alle mannen moesten op Amerikaanse wijze met de voeten uiteen, de armen half gespreid, voorovergebogen tegen een muur gaan staan om gevisiteerd te worden. Wie protesteerde, werd uitgescholden of mishandeld. Een aantal flink gebouwde gastarbeiders van kleine gestalte werd zonder boe of ba de handboeien aangedaan en op brutale manier ‘aan de identiteitscontrole onderworpen’. Op enkele jongeren die zich in discobars amuseerden, werd hasj gevonden. Ze werden door grommende honden ‘vastgepind’, ter plekke aangehouden en naar de rijkswachtkazerne van de Korte Vlierstraat overgebracht waar ze nog een werden uitgescholden-en-mishandeld en in een grote cel opgesloten. Ook de CCC-psychose deed zijn duit in het zakje: vier jongens met Trotski-speldjes op hun jasje, in het bezit van ultra-linkse publikaties, werden zonder pardon in een busje gegooid en weggereden. Een van hen die het lied ‘No Passaran’ uit de Spaanse Burgeroorlog aanhief, werd bewusteloos geslagen.

maandag 29 maart 2010

Hoera!


Ons boek is af. Bijna. Zojuist stuurden we, op de valreep van deze maandag die de deadline is, de tekst naar de eerste lezers. Eén van hen is de uitgever; niet onbelangrijk dat ook hij eindelijk te zien krijgt wat hij op de markt gaat brengen ergens begin mei aanstaande. K-1. van de schoonheid en de kracht is in ieder geval volgens de schrijvers een fijn fanboek geworden. En nog leesbaar voor literatuurliefhebbers ook, denken wij. Maar laten we voor we dat gaan beweren toch maar even de reacties afwachten van die eerste lezers die een hekel hebben aan vechtsport doch gek zijn op een goed boek.

Gaan wij nu een welverdiend drankje drinken.

zondag 28 maart 2010

Van de trailer en de travestie

Vandaag ging hij online: de officiële trailer voor de WGP van Yokohama op 3 april:

Gisteren werd het K-1 World Max 2010 Japan Tournement gehouden in Saitama. Een kwalifikatietoernooi voor het kampioenschap in de klasse tot 70 kilogram. Wie de uitslag niet wil weten (waarschijnlijk wordt het toernooi binnenkort wel uitgestraald door SBS6 of Eurosport) moet nu stoppen met lezen. Het toernooi kende een uiterst spectaculaire finale tussen Yuichiro “Jienotsu” Nagashima en Hiroki Nakajima. De laatste komt altijd op in travestie, en voor ieder gevecht in een andere outfit. Ziehier zijn kleding van gisteren:

En dan het prachtige finalegevecht tussen Nagashima en Nakajima – de winnaar plaatst zich voor de Laatste Zestien van de K-1 Max:

zaterdag 27 maart 2010

Gastdichterswissel Groningen


Wat is dat toch met die Dee en Ten Haaf, vrijwel alleen nog maar pugilistiek op het blog. Ja, dat komt zo: maandag aanstaande moeten we de tekst van ons boek over K-1 inleveren, dus er zit momenteel weinig anders in onze hoofdjes. Maar gelukkig is er nu een literair nieuwtje: de gastdichters van april en mei van de Dichtclub Groningen hebben van datum geruild. Van optreeddatum in café Marleen. Daniël Dee, die op 7 april aanwezig zou zijn, komt op 5 mei. De dichter van de mei, Peter van der Wal, komt 7 april opdraven. Laatstgenoemde publiceerde onlangs de bundel Kadavertje, een door het uiterst opgewekte leven en werk van Jotie T’Hooft geïnspireerde poëziecyclus. Het door Peter Pontiac geïllustreerde boek zal ongetwijfeld verkrijgbaar zijn na Van der Wals optreden bij de Dichtclub in café Marleen aan de Kleine Pelsterstraat te Groningen op woensdag 7 april. Het programma begint om 20.30 uur, de toegang is vrij.

Behalve gastdichter Peter van der Wal geven acte de présence: Rense Sinkgraven, Jan Glas, André Degen, Hubert Klaver, Sacha Landkroon, Karel ten Haaf, Arjen Nolles, Robert Prijs, Coen Peppelenbos, Renée Luth, Hedwig Baartman, Machteld Brands en het kersverse Dichclublid Sjoerd Jeroen Moenandar.

vrijdag 26 maart 2010

K-1: aanpassing spelregels

Vandaag werd bekend gemaakt dat er een wijziging in de spelregels van het edele K-1 wordt doorgevoerd. Waarschijnlijk naar aanleiding van de discussie die ontstond na de zware knock-out van Teixeira tijdens de Laatste Acht van vorig jaar – hield Overeem hem nu wel of niet met twee handen in de nek vast terwijl hij twee maal kniede, terwijl je bij vasthouden met twee handen slechts één techniek mag uitvoeren – is het met ingang van de Laatste Zestien van dit jaar (september of oktober aanstaande) niet meer toegestaan om de tegenstander met twee handen vast te houden.
Onze gevoelens over deze wijziging zijn ambivalent: aan de ene kant zal er minder geclinched worden, wat de snelheid ten goede komt; aan de andere kant zullen we waarschijnlijk minder knieën naar het hoofd zien, wat het spektakel vermindert.
We zullen zien.
O ja, na bestudering van de beelden was Kortsluiting-Groningen al meteen na het gevecht van mening dat Overeem reglementair handelde:

woensdag 24 maart 2010

K-1 Yokohama: nieuwe paringen


Vandaag werden er aan het reeds bekende lijstje van vijf partijen

Alistair Overeem vs. Dzevad Poturak
Badr Hari vs. Alexey Ignashov
Semmy Schilt vs. Erroll Zimmerman
Kyotaro vs. Peter Aerts
Jerome le Banner vs. Tyrone Spong (Spong vervangt Karaev in verband met een blessure van de laatste)

die op 3 april zullen worden afgewerkt tijdens de K-1 World GP in Yokohama – het eerste WGP toernooi van 2010 – nog vier partijen toegevoegd:

Makoto Uehara vs. Tsutomu Takahagi
Mitsugu Noda vs. Prince Ali
Sergii Lashchenko vs. Takumi Sato
Gökhan Saki vs. Singh “Heart” Jaideep.

Of één of meer van deze gevechten zal of zullen plaatsvinden in het kader van een kwalificatietoernooi is ons niet geheel duidelijk. Dus tot zover het nieuws.

Nieuwe website Peter Aerts


Voor de liefhebbers een aardig weetje: sinds kort is de vernieuwde site van Peter Aerts in de lucht. In zijn eerste bericht belooft hij zijn fans dat hij ze (ons dus) versteld zal doen staan door zijn prestaties in de K-1. Positief versteld, naar wij hopen. "Mijn belangrijkste doelstelling is deelname aan de Laatste Acht."
Om die deelname vroegtijdig een zekere mogelijkheid te maken moet Peter Aerts zijn partij tegen Kyotaro op 3 april winnend afsluiten; hij heeft dan de wereldtitel zwaargewicht (tot 100 kg.), en de titelhouder is geplaatst voor de Laatste Zestien. Wij denken ook dat dit Aerts' tactiek is: begin april wereldkampioen zwaargewicht worden, waarna hij die titel dit jaar niet meer gaat verdedigen en weer op gewicht kan komen voor de Laatste Zestien, dat evenement zal waarschijnlijk eind september of begin oktober gehouden worden - Aerts zal dan toch minimaal rond de 105 kilo moeten wegen om optimaal te kunnen presteren, zo denken wij.
Dus, voor 3 april: Hup!

maandag 22 maart 2010

Soap

Een lezer mailde ons onderstaande ingezonden mededelingen. Zijn titel: het geluk van een stukje zeep.




zaterdag 20 maart 2010

Mooi geweest

biografie

Hij is vroegtijdig gestorven na een ongemakkelijk leven vol tegenslag.

donderdag 18 maart 2010

K-1 in Europa


De K-1 World Grand Prix gaat dit jaar van start in Europa: nog voordat op 3 april het WGP kwalificatietoernooi in Yokohama gehouden wordt, is er 28 maart in Warschau het Europe GP Elimination Tournament A – de winnaar van dat toernooi plaatst zich voor de Oost Europa GP, op 21 mei in Boekarest. Wie Boekarest wint, doet mee aan de Laatste Zestien. Deelnemers aan het Europe GP Elimination Tournament zullen dus zeven partijen op rij moeten winnen om deel te mogen nemen aan de Laatste Acht – het volgens ons belangrijkste vechtsporttoernooi ter wereld. De weg is lang, voor nieuwe sterren.
In Warschau ziet de eerste ronde er als volgt uit:

Izu Ugonoh (Polen) vs. Martynas Knyzelis (Litouwen)
Daniil Sapljoshin (Estland) vs. Kiril Pendjurov (Bulgarije)
Dmitri Bezus (Oekraïne) vs. Rowan Tol (Nederland)
Tomasz Sarara (Polen) vs. Almaz Kacenow (Kazachstan)

In Vilnius vindt op 10 april het Europe GP Elimination Tournament B plaats. Ook de winnaar van dit toernooi dwingt deelname af aan de Oost Europa GP in Boekarest. Hier zijn de paringen:

Mindaugas Sakalauskas (Litouwen) vs. Vasijlav Vecislav (Rusland)
Wieslaw Kwasniewski (Polen) vs. Todor Todorov (Bulgarije)
Sergeij Maslabojavas (Litouwen) vs. Fatih Ulusoy (Turkije)
Andrei Bokan (Estland) vs. Utley Meriana (Nederland)

zondag 14 maart 2010

Geslaagde lancering

Vanmiddag was dan eindelijk de langverbeide presentatie van Zieteratuur. Concrete en visuele poëzie uit Nederland en Vlaanderen. Daar gaan we natuurlijk niet te veel woorden aan vuilmaken, dat laten we zien.
Foto 1. Zonder publiek (zoek de dichters) is een programma niet veel aan, dus: bezoekers, bedankt.

Foto 2. Allereerst hield Humphrey Ottenhof een verhandeling over concrete en visuele poëzie. Humphrey, bedankt.


Foto 3. Ook van ver buiten Groningen kwamen gebloemleesde dichters opdraven. V.l.n.r. Arnoud Rigter tussen vriendinnen (vriendin, Arnoud Rigter, vriendin) en SAGE (Saskia van Herwijnen & Gerrit van Schuppen). Dichters van buiten Stad, bedankt.


Foto 4. ACG Vianen lichtte toe waarom hij maakt wat hij maakt. ACG, bedankt.


Foto 5. Zie: Gerrit Krol was er. Meneer Krol, bedankt.


Foto 6. Ook Hans Clavin gaf acte de présence. En blijk van smaak, want hij posteerde zich naast De Verloofde. Hans en De, bedankt.


Het bleef nog geruime tijd onrustig ter uitgeverij.

zaterdag 13 maart 2010

Literaire Trotski Quiz (40)


Aflevering veertig alweer. Een feestelijk tintje dus maar, met plaatjes en alles – ook ter gelegenheid van de presentatie morgen van een prachtbloemlezing visuele poëzie.

Aflevering 39 werd goed opgelost, alleen de laatste vraag van een reageerder niet beantwoord: is Trolsky een pseudoniem? Jazeker, de man heet in werkelijkheid Jasper Mikkers. Voor de nazoekers/controleurs de volledige vindplaats van het citaat van vorige keer: Tymen Trolsky – Karl Marx Universiteit. Roman over een revolutie (Uitgeverij Aspekt, Soesterberg 2009), p. 115.

Goed, de volgende opgaaf, met enigszins afwijkende vraagstelling:
1. welke (meestentijds) Nederlandstalige dichter maakte onderstaand gedicht; en
2. van wie is de tekst waarnaar de dichter (m/v) verwijst?



vrijdag 12 maart 2010

In de krant

Vandaag in de Volkskrant een signalering van de bloemlezing Zieteratuur die zondag aanstaande ten doop gehouden wordt. En in het Dagblad van het Noorden maar liefst een hele pagina, full-colour. Ziet:

Over ijkels

Carel ten Haaf is een extreemrechtse idioot. Dat kunnen we concluderen naar aanleiding van zijn meest recente plaatsingen op you tube. Ik heb maar even een screenshotje gemaakt, want als ik een linkje plaats krijgt careltenhaaf meer bezoekers, en van Karel ten Haaf hoeft dat niet.





Of ik ooit iemand heb bedrijgd weet ik niet. Ik heb namelijk geen idee wat dat is, bedrijgen. Ook de Dikke Van Dale kent het werkwoord niet. Of bedoelt careltenhaaf bedreigen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen, want juist types als careltenhaaf pleiten altijd voor taalcursussen opdat de communicatie beter verloopt.
De delen 2 t/m 12 zijn overigens getiteld: Wat Nederlanders moeten weten van de islam. Let ook even op de geestige omschrijving ‘Voordat u Geert Wilders uitmaakt voor racist moet u deze documantaire geheel bekijken.’





Je staat versteld van zoveel onbenul. Ik zal het nog één keertje proberen uit te leggen, al vrees ik dat een rund als careltenhaaf het niet zal begrijpen, want er komt enig denkwerk aan te pas. (En nu ik toch verwijzingen maak naar het dierenrijk: waarom durft de angsthaas niet zijn eigen naam te noemen? Ik daag hem hierbij uit tot een openbaar debat, voor een zaal vol publiek.)
Waarom ik Geert Wilders een racist noem heeft niets te maken met waarom ik Matthijs Jansen (al dan niet “onterrecht”) omschrijf als fascistenvrind, zoals careltenhaaf suggereert rechtsboven in het eerste screenshot bij dit blogje, en heeft evenmin iets te maken met Wilders’ afkeer van de islam, maar alles met de wijze waarop Wilders die afkeer uit. Als strijdbaar atheïst zal ik er alles aan doen om mensen ervan te overtuigen dat het geloof in een god of goden achterhaald is. Tegelijkertijd zie ik ook in, dat het geloof voor veel mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevinden, met name dus mensen aan de onderkant van de samenleving, een grote steun kan zijn: er is hoop op een beter leven, zij het na de dood. Geloof bestrijden doe je dus pas echt, wanneer je solidair bent met de economisch zwakkeren en daadwerkelijk armoede bestrijdt. In tijden van crisis, zoals die waarin we nu verkeren, is er een voedingsbodem voor bewegingen die een zondebok zoeken. Die bewegingen zeggen altijd dat ze opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, en wijzen een zondebok aan voor de problemen die er zijn. Die zondebok is altijd een groep die zich voor het grootste deel aan de onderkant van de samenleving bevindt, en wordt altijd afgeschilderd als een van buiten afkomstig gevaar, een vijfde colonne, die de schuld is van alle problemen in het geliefde vaderland. In plaats van solidariteit tussen de slachtoffers van de crisis proberen te versterken, zodat ze samen in verzet kunnen komen, een krachtige vuist kunnen maken, voeren bewegingen als die van Wilders een politiek van verdeel en heers – opdat er niets veranderen zal in de bezits- en dus machtsverhoudingen.
Wilders formuleert het slim, heeft het in één zin over het gevaar van de islam en over Marokkaanse straatterroristen. Dat je zijn achterban nu steeds vaker hoort spreken over ‘mensen van islamitische afkomst’ wanneer Marokkanen bedoeld worden, maakt duidelijk dat Wilders erin slaagt om racistische politiek te bedrijven zonder zich strafrechtelijk de billen te branden. Ik noem Wilders dus geen racist omdat hij tegen de islam is, ik noem hem een racist omdat hij wanneer hij islam zegt Nederlanders met Marokkaans uiterlijk bedoelt, en omdat hij die groep Nederlanders (en andere mensen met Noord-Afrikaans uiterlijk) anders wil behandelen dan blanke Nederlanders. Discriminatie op basis van etnische afkomst: dat is racisme.

woensdag 10 maart 2010

Boekenweek 2010

Maart is de maand waarin traditiegetrouw de boekenweek plaatsvindt. Maart is ook de maand van Satan. In de zestiende eeuw werd aangenomen dat elke demon meer kracht had in een bepaalde maand om zijn missie te volbrengen. Maart werd dus toebedeeld aan Satan.

Joost Zwagerman is dit jaar de schrijver van het nieuwe boekenweekgeschenk. Gekscherende benamingen voor de duivel zijn: Joos, Joosje en Joost.

Alles is toeval. Toch ga ik Het grote gebeuren van Belcampo herlezen, zodat ik weer weet wat me aan het eind van deze boekenweek te wachten kan staan.

Komt dat zien


Herinnering: Zieteratuur, de door Karel ten Haaf samengestelde overzichtsbloemlezing concrete en visuele Poëzie uit Nederland en Vlaanderen, wordt aanstaande zondag 14 maart gepresenteerd om 15.30 in het kantoor van Uitgeverij Passage te Groningen.
Tijdens de presentatie zullen in elk geval Humphrey Ottenhof en ACG Vianen een optreden verzorgen.
Uiteraard is iedereen van harte welkom.

Zondag 14 maart, 15.30
Uitgeverij Passage
Het Paleis
Boterdiep 117
9712 LM Groningen

Routebeschrijving: klik hier.

N.B.! Op 14 maart kan iedereen die het boekenweekgeschenk bij zich heeft vrij reizen met de trein.

zondag 7 maart 2010

Paringen


Bij de K-1 WGP 2010 kwalificatie op 3 april in Yokohama beloven vooral de partijen rond het toernooi voor veel kijkgenoegen te gaan zorgen. Er zijn pas vier vechters waarvan bekend is dat ze deelnemen aan het toernooi zelf – Sergii Lashchenko (Oekraïne), Singh “Heart” Jaideep (India), Mitsugu Noda (Japan) en Takumi Sato (Japan). Maar er zijn wel al vijf “enkele” gevechten aangekondigd, waaronder twee wereldtitelgevechten. Niet alleen is er de reeds eerder bekendgemaakte strijd om de wereldtitel zwaargewicht tussen Kyotaro (Japan) en uitdager Peter Aerts (Nederland), ook is er een gevecht om de super zwaargewichttitel tussen regerend kampioen Sem Schilt (Nederland) en Errol Zimmerman (Curaçao). En verder: Badr Hari (Marokko) vs. Alexey Ignashov (Wit-Rusland), Alistair Overeem (Nederland) vs. Dzevad Poturak (Bosnië en Herzegovina) en Jerome le Banner (Frankrijk) vs. Ruslan Karaev (Rusland).
Met voorspellingen komen we later, want wie wat bewaart et cetera.

Nog iets voor in de agenda: op 21 mei wordt in Boekarest de Oost-Europa GP gehouden. Wie daar de ring zullen betreden in de hoop een plaats bij de K-1 World Grand Prix 2010 Laatste Zestien te veroveren is nog onbekend.

vrijdag 5 maart 2010

Wie is Carel ten Haaf?

Gelkinghe wees mij, Karel ten Haaf, op een merkwaardig you tube-filmpje, gepost door ene Carel ten Haaf, waarin Partij Vrij Groningen lijsttrekker Matthijs Jansen reageert op de door Karel ten Haaf gedane aantijging dat hij (Matthijs Jansen dus) op extreemrechtse websites actief is geweest.



De uitleg van Jansen – ik ben onschuldig, er is sprake van copy/paste – lijkt een typisch geval van esprit de l’escalier: nadat het artikel waarover hij spreekt in NRC Handelsblad was gepubliceerd, vroeg de UK hem om een reactie. Matthijs vertelde toen dat hij inderdaad op Polinco had gepost. In het item dat TV Noord aan de “zaak” wijdde, ontkende Jansen evenmin dat hij op Polinco actief was geweest. Nadat Karel met een K de homepage van het inmiddels niet meer bestaande Polinco had gepubliceerd op zijn (dat is: dit) weblog, is Jansen geschrokken (zo duid ik zijn pas na jaren gedane copy/paste uitleg) van het feit dat hij niet langer kon vasthouden aan zijn lulverhaal dat hij niet wist dat het een extreem-rechtse site betrof, vooral omdat hij zich heeft moeten inschrijven alvorens te kunnen posten.
Eigenlijk is dit natuurlijk mosterd na de maaltijd, want de PVG haalde Groningenzijdank geen zetel – Coen Peppelenbos verwoordde dat eloquent op zijn weblog: “Extreem rechts heeft geen poot aan de grond gekregen in Groningen, extreem ontevreden (Stadspartij) wel.” Toch is het niet slechts vanwege de curiositeitswaarde dat ik dit filmpje post. Ik ben erg benieuwd wie het gemaakt heeft en waarom het op you tube werd gezet onder de naam Carel ten Haaf (ben ik even blij dat ik me, ondanks nog geen filmpje, wel al tijden terug heb ingeschreven bij you tube). Je zou denken, vooral gezien de “naam” van de poster, dat het een aanhanger van Jansen betreft; maar dan is het weer raar dat fascistenvrind Jansen in de titel “Janse” heet en dat hij tijdens de opname van dit filmpje, laat ik het vrindelijk uitdrukken, enigszins in de olie lijkt. Dus nu is de grote vraag: wie is Carel ten Haaf ?

donderdag 4 maart 2010

In de Penthouse


Ja, we komen in de Penthouse. Binnenkort. Een voorpublicatie uit het in mei verschijnende K-1. van de schoonheid en de kracht. Kan het blad eindelijk eens echt voor de interviews worden gekocht. Goed nieuws voor wie het blad koopt voor de plaatjes: er komt ook een foto van ons in. Waarschijnlijk bovenstaande (v.l.n.r. Daniël Dee, Sem Schilt, Karel ten Haaf).
Voor een betere duiding van de foto is het wellicht aardig om te weten dat het kleine kereltje rechts 187 en een halve centimeter is en tegen de honderd kilo weegt. Voorts is van belang: de beide dichtertjes staan fier rechtop, de wereldkampioen staat wijdbeens.
Het opdondertje in het witte T-shirtje wil in zijn ijdelheid toch graag iets rechtzetten: zijn lengte mag dan wel steeds gemiddelder worden omdat de jeugd steeds groter groeit, wanneer hij zich onder leeftijdgenoten bevindt is hij een beer van een vent. Kijk maar op deze door Jorien Waanders in café Marleen gemaakte foto (het gaat om de welgevormde reus in het witte T-shirt):