vrijdag 5 maart 2010

Wie is Carel ten Haaf?

Gelkinghe wees mij, Karel ten Haaf, op een merkwaardig you tube-filmpje, gepost door ene Carel ten Haaf, waarin Partij Vrij Groningen lijsttrekker Matthijs Jansen reageert op de door Karel ten Haaf gedane aantijging dat hij (Matthijs Jansen dus) op extreemrechtse websites actief is geweest.De uitleg van Jansen – ik ben onschuldig, er is sprake van copy/paste – lijkt een typisch geval van esprit de l’escalier: nadat het artikel waarover hij spreekt in NRC Handelsblad was gepubliceerd, vroeg de UK hem om een reactie. Matthijs vertelde toen dat hij inderdaad op Polinco had gepost. In het item dat TV Noord aan de “zaak” wijdde, ontkende Jansen evenmin dat hij op Polinco actief was geweest. Nadat Karel met een K de homepage van het inmiddels niet meer bestaande Polinco had gepubliceerd op zijn (dat is: dit) weblog, is Jansen geschrokken (zo duid ik zijn pas na jaren gedane copy/paste uitleg) van het feit dat hij niet langer kon vasthouden aan zijn lulverhaal dat hij niet wist dat het een extreem-rechtse site betrof, vooral omdat hij zich heeft moeten inschrijven alvorens te kunnen posten.
Eigenlijk is dit natuurlijk mosterd na de maaltijd, want de PVG haalde Groningenzijdank geen zetel – Coen Peppelenbos verwoordde dat eloquent op zijn weblog: “Extreem rechts heeft geen poot aan de grond gekregen in Groningen, extreem ontevreden (Stadspartij) wel.” Toch is het niet slechts vanwege de curiositeitswaarde dat ik dit filmpje post. Ik ben erg benieuwd wie het gemaakt heeft en waarom het op you tube werd gezet onder de naam Carel ten Haaf (ben ik even blij dat ik me, ondanks nog geen filmpje, wel al tijden terug heb ingeschreven bij you tube). Je zou denken, vooral gezien de “naam” van de poster, dat het een aanhanger van Jansen betreft; maar dan is het weer raar dat fascistenvrind Jansen in de titel “Janse” heet en dat hij tijdens de opname van dit filmpje, laat ik het vrindelijk uitdrukken, enigszins in de olie lijkt. Dus nu is de grote vraag: wie is Carel ten Haaf ?

3 opmerkingen:

coen zei

Heel apart filmpje.

Matthijs zei

Lezen is ook een kunst...

http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang36/17/01b.php

NRC Handelsblad ging verder op onderzoek uit en stuitte op enkele oproepen die Jansen postte op internetfora als Polinco en ook het omstreden Dutch Disease Report. Wilders verklaarde in een reactie het “verschrikkelijk” te vinden dat zijn partij in verband is gebracht met extreem-rechts.
Volgens Jansen postte hij de eerste oproep op Polinco niet zelf, maar hij reageerde er daarna wel op. Bij Dutch Disease Report nam hij zelf het initiatief.

Kortsluiting zei

“Ik had nog nooit van Polinco gehoord, ik zit nauwelijks op die fora. Het was wel erg slordig dat ik niet gecheckt heb wat voor site het was.” Terwijl wie wilde kunnen posten (of "reageren") zich eerst moest aanmelden via een duidelijk anti-semitische pagina.

Inderdaad: lezen is ook een kunst.