woensdag 31 maart 2010

Bestsellers


Veel mensen van buiten het boekenvak denken dat schrijvers kunnen leven van de opbrengst van hun boekverkoop. Op een enkele uitzondering na (de zogenaamde bestellerauteur) is dit een ernstige misvatting. Dat is ook eenvoudig na te rekenen: een schrijver ontvangt tien procent van de verkoopprijs (na aftrek van 6% BTW) per verkocht exemplaar. Wanneer er een paar duizend verkocht zijn gaat dat percentage iets omhoog – uit het standaardcontract voor de uitgave van oorspronkelijk Nederlandstalig werk: “De auteur zal als honorarium ontvangen: voor paperback en/of gebonden uitgaven een royalty van: 10% tot 4000 verkochte exemplaren; 12,5% tot 10.000 exemplaren; 15% tot 100.000 exemplaren en 17,5% indien 100.000 of meer exemplaren zijn verkocht, mits de oplage meer dan 1500 exemplaren bedraagt, anders blijft het ook vanaf 100.000 verkochte exemplaren 15%.” Zoals iedereen met een rekenmachine of een ouderwetse rekenopleiding zal kunnen controleren, moeten er erg veel boeken verkocht worden wil de auteur daarvan kunnen leven. Dat is de reden waarom veel schrijvers er iets bij doen. Kortsluiting Rotterdam leeft geheel van de pen, maar is daartoe constant onderweg om lezingen te geven; zo was hij gisteren in Nijmegen en vandaag in Middelburg. Kortsluiting Groningen is niet zo’n reiziger – hij vindt Haren (Gn.) al ver – en heeft derhalve gekozen voor een deeltijdbetrekking als telefonist in het Universitair Medisch Centrum Groningen, op vijf minuten gaans van zijn huis. Niet ten onrechte, deze nevenactiviteiten; in ieder geval niet voor de Groninger redactie, zo bleek vandaag: hij kreeg het “honorariumoverzicht 2009” in de bus. Bij de uitgever waren in 2009 drie titels van zijn hand verkrijgbaar. Hier de verkoopcijfers en het daaraan gekoppelde honorarium:

1. Geen zomer meer: verkocht 0;
2. Bokkenvla: verkocht 1; honorarium € 1, 27
3. meisjespijn: verkocht 5; honorarium € 7,08

Als hij het zich goed herinnert, heeft Kortsluiting Groningen vorig jaar zelf een keer ter uitgeverij vijf exemplaren van meisjespijn aangeschaft, en krijgt hij nu dus een deel van het door hemzelf betaalde bedrag retour. Klopt deze herinnering, dan heeft de totale verkoop van drie titels aan anderen dan de auteur zelf in 2009 dus € 1, 27 opgeleverd.

N.B. De genoemde bedragen zijn bruto.

4 opmerkingen:

Stormblast1953 zei

Karel, dit klopt NIET!!
Ik heb ''Geen zomer meer gekocht'' In de Prinsentuin, weet je nog wel??
Ik heb er 5 euro voor gegeven, dus reken je bonus zelf maar even uit!!

Karel ten Haaf zei

Ja, dat weet ik nog wel. Het signeren daarvan heeft zelfs een prachtige foto (gemaakt door de koper) opgeleverd, een foto die het achterplat van "Mijn Nieuwe Roman" siert. Maar het betrof hier een incourant, afgeschreven exemplaar. Dus deze transactie is niet meegenomen in het jaaroverzicht. Daar ik van de uitgever wel eens een biertje krijg, en dat graag zo wil houden, ga ik maar niet informeren of ik recht heb op 10% x (€5 - 6%).

Hoe vond je "Geen zomer meer" trouwens? Eerlijk zeggen!

Stormblast1953 zei

Het boek is een vlot te lezen kunstwerkje.
De beoogde lijnen gaan vloeiend in elkaar over en zorgen voor een aangenaam lees vermaak.
Het was zeker meer waard dan de 5 euro die ik er voor mocht betalen.
Karel, blijf schrijven!!!

Anoniem zei

Ga zo voort en gij zult spinazie eten!