zaterdag 9 augustus 2008

Literaire Trotski Quiz (8)


Daar het uitdelen van prijzen wat te veel in de redactionele papieren dreigde te gaan lopen, en omdat dit onderdeel van Kortsluiting inmiddels zodanig op de kaart staat dat we onze lezertjes niet langer materieel hoeven te verlokken tot deelname aan dit spel, hebben we besloten de prijsvraag om te vormen tot quiz. Omwille van de continuïteit tellen we wel gewoon door, vandaar nummertje acht.
We wensen alle deelnemers veel wijsheid en succes. En gezondheid, dat bovenal.

De quizvragen:
1. wie schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welke oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk (een roman) is deze passage afkomstig?

Het citaat:

Van Ronald, zijn vriend notabene had hij zóiets lulligs nooit verwacht. Hij wil opstaan en zeggen ‘hier nooit meer terug te zullen komen’ als zijn oog op een blad valt. TWEN.
‘Wanneer heb je dat gekocht?’ vraagt hij.
‘Eh… vanmiddag,’ liegt Ronald knarsetandend in de stilte.
‘Waarom heb je het niet meteen laten zien… dan…?’
‘Ik…’ begint Ronald die zich met zijn figuur geen raad weet.
‘Waarom had je het dan verstopt?’
Ronald kijkt zijn kamer rond, ziet de muren met visnetten, de Chianti-flessen met kaarsen, de pick-up met het Concert voor orkest van Bartok, de boekenkasten die uitpuilen, het stof op de tafel, de overvolle prullenbak en de Picasso-gordijnen. De kamer waarin ze poëzie-avonden hebben georganiseerd, geboomd hebben over Trotzki (hij werd nog bijna communist), naar platen hebben geluisterd en elkaars meiden hebben geruild.
Tenslotte kan hij Ferry’s reactie niet langer negeren.
Ronald durft niet te bekennen dat hij het plan heeft opgevat Amerikaans correspondent van TWEN te worden, Hij kan vloeiend Engels en Amerikaans lezen en wil de boeddhisten en beatniks opzoeken om over hen te schrijven.
Hij kan beroemd worden.
Schrijver!
Want na jaren rondgelopen te hebben met het idee een advertentie te plaatsen met de tekst: Schrijver zoekt iemand met een goed idee om samen een boek te schrijven, heeft hij zijn weg gevonden.
Naar Amerika.
Ferry is een hinderpaal, een concurrent. Ferry zal hem vast en zeker aftroeven. Hij weet beter hoe de wind waait, hij is origineel, slim, stikt van de ideeën en is voor geen kleintje vervaard.

6 opmerkingen:

Marjan zei

Kinderlijke stijl, beroerde dialoog, schrijfcursus gehad, krompraat, jongensboekennamen, gemeenplaatsen...
Guus Luijters!

Kortsluiting zei

Ja, ja, nee hoor, ja, ja, ja...
Neen! Geen Luijters.

coen zei

Jan Cremer?

Kortsluiting zei

Ik zeg nee. Helaas pindakaas.

Marjan zei

Wacht! De nieuwste van Martin Ros!

Kortsluiting zei

Helutter peanutbutter.