donderdag 4 december 2008

Literaire Trotski Quiz Speciaal


Vanmiddag zag ik dat Schimmel in de etalage staat bij boekhandel Godert Walter. Even later was ik in diezelfde boekhandel Godert Walter getuige van de verkoop van een exemplaar van Schimmel. Aan een mij onbekende dame, die ik dan ook helaas niet aan een schrijver of schrijfster kon koppelen om zodoende het raadsel “Wie is Mieke Maaike van het Noorden?” op te lossen. De koopgrage juffrouw bezwoer mij geen idee te hebben wie de schrijfster is. Ook boekhandelaar Erik Kweksilber liet helaas niets los omtrent de persoon achter Van het Noorden.
Vandaar dat we het nu gaan proberen via de Literaire Trotski Quiz, met een andere vraagstelling dan gewoonlijk, dus let op:
Onderstaand fragment is afkomstig uit de “poëtische thriller” Schimmel, geschreven door Mieke Maaike van het Noorden. Wie denkt de stijl te herkennen gelieve een antwoord te posten op de vraag: van wie is Mieke Maaike van het Noorden een pseudoniem?

Ik keek om me heen. Boeken zover het oog reikte. Aan de wand een grote hoeveelheid foto’s, posters en schilderijen van boos kijkende ouwe mannen. En overal enorme stapels papier met op iedere stapel een rokende asbak. Van achter één van deze stapels dook een vrouw op. Lang, blond, graatmager, een sjekkie in de mond.
‘Moi, ik ben Marjan Feith, Karels vriendin. Mieke Maaike, zeker? Karel zei al dat je langs zou komen.’ Er klonk nog meer gesputter uit de hoek. ‘O sorry, Ron. Maaike, dit is Ron Blom, Ron, Mieke.’
‘Rood front, kameraad,’ hoorde ik een mannenstem zeggen. Maar ik zag niemand.
‘Ron hoor je over de telefoon. Karels socialistische archief moet uitgezocht worden en naar het IISG gestuurd, en ik weet bij god niet wat ik met die shitzooi aanmoet. Vandaar dat ik zijn kameraad Ron heb gebeld. Of weet jij toevallig iets van Marx, Engels, Lenin en Trotski, Marieke?’ Ze keek me hoopvol aan.
‘Nee, sorry, Das Kapital, verder kom ik niet.’
‘Nou ja, je kent in ieder geval de oorspronkelijke titel, dat is al meer dan de meeste weten,’ sprak Marjan vergoelijkend. ‘Vind je het erg dat ik nog even doorga? Ron heeft over een kwartiertje een congres over de opkomst van de Vierde Internationale in Brazilië.’
‘En de voorgenomen scheuring van de sectie aldaar,’ klonk het uit de telefoon.
‘Nee hoor,’ zei ik. Ik lees wel even een boekje. Ik trok een van de vele exemplaren Turks fruit van Wolkers uit de kast.


[Mieke Maaike van het Noorden – Schimmel (Uitgeverij Passaatuil, Groningen 2008), pp. 56-57.]

18 opmerkingen:

coen zei

Karel ten Haaf?

marjan zei

Coen Peppelenbos?

Stefan Nieuwenhuis zei

Stefan Nieuwenhuis zelf?

coen zei

ik ontken alles

Kortsluiting zei

@Coen: Mieke Maaike van het Noorden is niet hetzelfde als Karel ten Haaf. Ik zweer dat de geciteerde tekkst niet door mij geschreven is.

@Stefan: Nou geloof ik het niet meer.

Kortsluiting zei

Als Coen het al heeft over uitgeverij de Passaatuil, dan zou het me niets verbazen als het een goede grap was van hem en Anton. Maar dat is slechts mijn bescheiden mening.

Daniël.

Donderglas zei

zowel Stefan als Karel bezweren geen Mieke-Maaike-neigingen te hebben...

boekje is trouwens heel erg leuk, en geschreven door iemand met heel veel kennis van de scene. Een van de vele grappige scenes is die waarin Anton S. klungelt met zijn mobiel.

Alice Dee zei

Ik wordt wel erg nieuwsgierig. Is het in Rotterdam ook ergens verkrijgbaar?

Kortsluiting zei

Bij deze wil ik duidelijk stellen dat Alice Dee geen familie is, op geen enkele wijze! Iemand die 'ik wordt' schrijft duld ik niet in de familie.

Daniel.

Alice Dee zei

Joh zeikt niet zo, das gewoon goed Rotterdams...

Kortsluiting zei

Wie is Joh?

Kortsluiting zei

@Alice: Volgens het persbericht is "Schimmel" alleen bij Godert Walter te koop. Maar misschien wil je broer, die geen familie is, maar morgen wel naar Groningen gaat, een exemplaar voor je kopen bij die boekhandel. Of probeer het anders bij de schrijfster zelf: miekemaaikevanhetnoorden@hotmail.com

Karel

Alice Dee zei

Dank Karel,
das een goede tip. Ik zal een van mijn knechten die geen familie wil zijn naar Groningen sturen. Vol verwachting klopt mijn hart...!

Bas de Kleine Contrauil zei

Karel hep het met ze meisje en haar vriendinnetje van de krant geschreven. Het is namelijk a) oublollig geschreven en daar is Karel goed in, b) met kennis van de scene geschreven en dat past prima bij een journalistenvrouwtje en c) die twee worden gekoppeld via het meisje van Karel die immers altijd ronddwarrelt bij de Trotskist die als enige in Holland zoveel kennis van communistische randverschijnselen heeft.
En moeten wij het als toeval zien dat zowel in Bokkenvla als in Mieke Maaikes Schimmel het verhaal is opgedeeld in hoodstukken met dagaanduiding? Wij dachten van niet!

Bas de Kleine Contrauil zei

Meteen even een opmerking erbij: oublollig is geen verschrijving/verschrijvig: het is een typisch Kareldingetje om zaken die oubollig en lollig bedoeld worden te omschrijven als oublollig.

Dick zei

Schimmel is nu ook te bestellen op de site www.godertwalter.nl.

Anoniem zei

Tjonge, bas de kleine contrauil, wat bent u sterk beïnvloed door Geen Stijl.
Overigens: u zit er behoorlijk naast met uw speculaties.

Karel "ze dwarrelmeisje"

Mieke Maaike van het Noorden zei

Van Mieke Maaike van het Noorden, natuurlijk! Heb ik nu gewonnen?