vrijdag 3 juni 2011

Noomen est Oomen

RUG-dichter Joost Oomen bedacht een fraai project om poëzie onder de aandacht van een groot publiek te brengen: in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 juni stuur ik zeventig studenten op pad met een dichtbundel en een pak stoepkrijt; het is de bedoeling dat ze dan de hele binnenstad van Groningen onderkalken met gedichten.
Terugfietsend van een werkbespreking met een collega-poeet, zag de Groninger Kortsluiting-redactie in de Herestraat enkele jongens op de knieën, fanatiek krijtend. Verderpeddelend zag hij overal op stoepen gedichten staan. Een fijne actie, dacht hij nog, vooral toen hij voor het huis van zijn corpsballenburen een welgekozen tekst aantrof van Bertolt Brecht. Zoekend naar zijn sleutels zag de redacteur uit een ooghoek ook voor zijn eigen deur wat staan: een gedichtje gesigneerd “S.L.”. Gezien de inhoud dacht hij, heel even, te maken te hebben met een grap van stadsdichter Stefan Lieuwenhuis, maar omdat hij net bij de stadsdichter vandaan kwam, waar hij de hele avond gezeten had, aldus de man een waterdicht alibi verschaffend, kon hij niet anders dan concluderen dat het een tekst van Sacha Landkroon betrof. Hij opende zijn voordeur en stapte de gang in, denkend: een leugenachtig tekstje, want Sacha Landkroon vindt mij helemaal niet kut – en terecht.

5 opmerkingen:

Stormblast1953 zei

As ''die dader van jou'' dat gedaan hep, istie met mij nog niet klaar!!
Ik durf met de hand op mijn hart te verklaren dat Sacha dit NIET gedaan heeft!!

Anoniem zei

Dit voorteken kan je als dichter alleen maar navolgen. Dus: ren naar de winkel, sla kleurkrijt in (watervast!) en kalk je eigen gedichten ertussen.

(rené)

Karel ten Haaf zei

@ Stormblast1953: De toevoeging "bla bla bla" wijst inderdaad op Stormblast1953 Landkroon. Ik denk dat die het gekalkt heeft - maar of de eerste twee regels tekst ook van hem zijn?

@ René: Helemaal mee eens. Doen.

Stormblast1953 zei

Laten we het er op houden dat dit een tekst is waarover lang wordt/is nagedacht.
Ik heb inderdaad ooit gezegd dat het/de ''bla bla bla'' je zal blijven achtervolgen, maar of dat echt de oplossing van de aangeboden strofe is, dat weet ik niet.
Wat heb ik hier eigenlijk mee te maken? Ik ga gewoonweg in de verdediging zeg, Karel schaam je!!

Angelika zei

Voor ons bezoekers een fijne verrassing!