woensdag 15 juni 2011

Omtrent C.B. Vaandrager

Na hard doorwerken tijdens de pinksterdagen is het af en ingeleverd: een door de Groninger Kortsluiting-redacteur geschreven lang artikel over zijn literaire held Cornelis Bastiaan Vaandrager. Over onze literaire held C.B. Vaandrager (1935-1992). Het stuk zal verschijnen in een tijdschrift-in-boekvorm dat Uitgeverij Passage eind augustus presenteert: ‘Boterdiep 117. eenmalig literair tijdschrift’; ISBN 97890 5452 2362; 15 x 23 cm ingenaaid; ca. 160 pagina's; verkoopprijs € 10,00.
Over de inhoud van ‘Boterdiep 117’ weet de Kortsluiting-redactie niet meer dan dat er naast bovengenoemd artikel van de redactie-Groningen ook een verhaal van de redacteur te Rotterdam geplaatst wordt. Uitgever Anton Scheepstra: “Mijn bedoeling is om de komende dagen langzamerhand met meer nieuws naar buiten te komen. Waarvoor men dan het boekenlezers-weblog leze.”

Om terug te komen op C.B. Vaandrager: in het door Coen Peppelenbos samengestelde onovertroffen overzicht van dichters op you tube ontbreekt onze literaire held. Gelukkig ontdekte de Rotterdam-redactie een zeer onlangs geplaatst filmfragment van Frans Vogel en Cor Vaandrager. Het zijn de laatste bewegende beelden van Vaan. (Voor eerdere beelden, namelijk de door Hans Verhagen gemaakte documentaire ‘De nieuwe Rotterdammer (C.B. Vaandrager)’ uit 1973, zie hier - rechtsboven.) In het filmpje zien en horen we hem voorlezen, en wel het gedicht ‘Writers at work’ uit zijn debuutbundel Met andere ogen.

Geen opmerkingen: