dinsdag 17 juni 2008

Literaire Trotski Prijsvraag (3)


Ook voor prijsvraag 2 werden geen goede oplossingen gepost. Kom op literatuurkenners, ga er eens even voor zitten en win de prachtige prijs: een boek!
Het juiste antwoord op de vorige vraag was: Simon Carmiggelt – Zelfportret in stukjes (1989).
Volgt nu de nieuwe opgave, nog steeds (laatste keer!) voor Leo Sedov – zoon, vriend, strijder.
1. Welke socialistenvrind schreef de volgende zinnen; en
2. Uit welk boek zijn ze afkomstig?
(Indien niemand het antwoord op beide vragen goed heeft, wordt degene die als eerste één vraag juist beantwoordt tot winnaar uitgeroepen.)

Stalin en Trotski.
Het valt moeilijk te berekenen wie van de twee meer gedaan heeft om de twintigste eeuw te beroven van de vruchten die de in de negentiende eeuw tot ontwikkeling gekomen wetenschap en techniek ons misschien hadden kunnen opleveren: vrede, welvaart en het uitsterven van de traditie elkaar ter wille van vooroordelen de hersens in te slaan.
Maar overhaasting en slecht begrip van wat wetenschap kon of niet kon, deden in het brein van Karl Marx een bijgeloof ontspruiten, socialisme genaamd, dat alle bijgeloven die er voordien zijn geweest, in gruwelijkheid al lang heeft overtroffen.

(…)

De aanhangers van Trotski vind je langzamerhand vooral onder hen die hem in zijn gloriedagen niet hebben meegemaakt en een te geringe kennis van de wereldgeschiedenis bezitten, om te begrijpen dat Trotski’s val ons heeft behoed voor bloedbaden en lijkenbergen, waarbij vergeleken de knekelvelden van Cambodja kinderachtig mogen worden genoemd.

14 opmerkingen:

coen zei

wim klinkenberg

Catharina zei

Karel van het Reve

Kortsluiting zei

Nee. En nee. Maar goed om te zien dat jullie de klassiekers kennen.
Roept u maar.

coen zei

Theun de Vries dan?

Kortsluiting zei

Coen, je moet het toch echt aan de andere kant van het politieke spectrum zoeken.

coen zei

G.B.J. Hilterman

Catharina zei

Of W.F. Hermans

Gelkinghe zei

Ik zat eerst ook te denken aan Karel van het Reve.

Nu denk ik aan Jacq Gans.

Kortsluiting zei

Hoera! We hebben een winnaar! En die winnaar is volgens mij zo'n beetje de enige Nederlander die de prijsuitgave al in bezit heeft. Nou ja, heb je een fijn cadeau voor je volgende verjaardagsvisite.
Het goede antwoord was: Willem Frederik Hermans - Klaas kwam niet (1983).

Catharina zei

JOECHEI!! Heb ik eindelijk eens wat gehad aan die ouwe saggerijn.
Goh... wie zal ik daar toch eens een onuitsprekelijk plezier mee gaan doen, met die prijs? Coen? Per slot heb ik ook een boek van hem. Erg leuk boek, Coen, maar een heel misselijk einde.

coen zei

Alsof die Trotski zo'n leuk einde heeft.

Gelkinghe zei

Zeg hé, worden partners van de redacteuren nietr van deelname uitgesloten?

Kortsluiting zei

Nee, die zijn niet uitgesloten. Zie voor de totstandkoming van dit besluit: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3199513310494674188&postID=9180535495034718045
Maar als de partners blijven winnen, dan kan er natuurlijk een vermoeden van spieken ontstaan - en zullen we de regels wellicht aanscherpen.

Kortsluiting zei

Het adres in mijn vorige reactie doet het niet, en daar de navigatie (zo schijnt dat te heten) op dit weblog zodanig onoverzichtelijk is dat ik niet weet hoe ik een reactie kan bewerken, post ik maar even een nieuwe. Dit is het juiste adres voor het bekijken van de totstandkoming van het besluit:
http://kortsluiting.blogspot.com/2008/06/literaire-trotski-prijsvraag.html