zaterdag 14 juni 2008

Ierse feesten


Eerste feestje: De Ieren heb het Verdrag van Lissabon nog niet naar de prullenbak verwezen of regeringsleiders en politieke commentatoren buitelen alweer geagiteerd over elkaar heen terwijl ze zich afvragen hoe het komt dat men er maar niet in slaagt Europa uit te leggen aan de burgers. Ik op mijn beurt vraag mij af waarom men weigert in overweging te nemen dat Europa heel goed is uitgelegd aan de burgers en dat de burgers gewoon niet voor de vorming van deze kapitalistische moloch zijn.

Tweede feestje: Maandag aanstaande, 16 juni, is het Bloomsday: de dag (in 1904) waarop de door weinigen uitgelezen roman Ulysses van James Joyce zich afspeelt. Een vijftal Groninger kunstenaars uit verschillende disciplines dwaalde op Bloomsday 2007 door de stad Groningen, een zwerftocht die resulteerde in de driekwartier durende documentaire Dagstad, die op Bloomsday 2008 in première gaat in filmhuis Images aan de Poelestraat te Groningen. Aanvang 17.30, toegang E 2,50. De makers van deze documentaire zijn Rense Sinkgraven, Gert-Jaap Wiegers, Liesbeth Annokkee, Jan Glas en Arjen Nolles. Naar verluidt is het door Rense Sinkgraven geschreven commentaar-in-dichtvorm uitgesproken door een welhaast onaards welluidend mooie stem. Kortom: gaat allen naar Dagstad.

Derde feestje: Bloomsday Feest in O’Ceallaigh (spreek uit: O Kellie) Irish Pub aan het Gedempte Kattendiep te Groningen. Er is tijdens deze viering ook een programma met dichters. Thema: Joyce en de vijftigers. Jawel. Deelnemende dichters zijn: Karel ten Haaf, Erik Harteveld, Jan Glas, Kasper Peters, Ellen Deckwitz, Henk Scholte, Sieger MG, Coen Peppelenbos, Tjitse Hofman, André Degen, Rense Sinkgraven en Emiel Matulewicz. De muziek wordt verzorgd door Dublin Gerry. Verder belooft de organisatie: “En natuurlijk zijn er weer de Joyceaanse lekkernijen.” Geen idee wat we ons daarbij moeten voorstellen. De viering begint om 20.15 uur en is gratis toegankelijk.

Geen opmerkingen: