zaterdag 29 oktober 2011

Hup ups!


Jaaaaaaaa! Eindelijk lijkt het dan toch door te gaan - nee, niet de K-1 WGP 2011 maar de presentatie van de nieuwe (tweede) plaat van de geweldige de Fuckups. Zaterdag 12 november in het Viadukt te Groningen. Aanvang 21.30. Met in het voorprogramma, jawel, Sexy Dex - dus wees op tijd.
De fanclub staat reeds te trappelen. U ook?

woensdag 19 oktober 2011

K-1: toch een Final Eight?

Anil Dubar, de aan Kamakura Gym in Den Haag verbonden trainer van K-1-vechter Daniel Ghiţă, meldt: “Onze manager en de K-1 zijn druk bezig om toch wat uit de K-1 grond te stampen. Vanochtend werd ons medegedeeld fit te blijven en door te trainen. Eind van de week zou er misschien toch een grote K-1 onthulling kunnen komen. Ze zijn vooralsnog niet dood en helemaal niet begraven, was het bericht.”

Heeft de K-1 inmiddels betaald dan, dat er nu geprobeerd wordt om alsnog wat te organiseren?
“Ze focussen ten eerste op het evenement, de Final Eight. Ze doen hun uiterste best om hun K-1 historie vanaf ’93 vol te houden, dit houdt in dat ze ook in 2011 hun K-1 kampioen willen hebben. Dus vandaar dat ze direct met de finale bezig zijn. Voor ons is het goede nieuws dat Ghiţă er gelijk in staat. En dat geld komt dan voordat men deelneemt. Zo willen ze dat doen.”

Enig idee wie er nog meer in de Final Eight zouden staan?
“Namen die genoemd zijn: Ghiţă, Hari, Aerts, Gerges, Kyotaro. Met de rest wordt op voorhand onderhandeld.”

Dus het gerucht dat Aerts 11 december vecht tegen ene Mr. Kamikaze is niet waar?
“Hoho, dat is zeker waar. Bron: Bouzidi, mijn andere leerling, die met Aerts traint. Peter vecht die partij zeker, tenzij de K-1 een herleving maakt natuurlijk. Dus vooralsnog vecht Peter daar zeker. En de finale zou nu eventueel eind november komen, dit omdat Rutz de Showtime-vechters fit wil houden vanwege het Showtime-gala op 28 januari.”

dinsdag 18 oktober 2011

Literaire Trotski Quiz (57)





Waar wij dachten een moeilijke opgave te hebben voorgelegd aan onze quizdeelnemers, daar hadden wij buiten de waard genaamd Google gerekend. Stom natuurlijk, want we hadden de tekst zelf ook van internet gekopieerd. Maar liefst drie goede oplossingen kregen we. Via de mail eerst Jürgen Smit (“trotski opgave is vrij eenvoudig ditmaal - menno ter braak - het vaderland - maar dit is een antwoord buiten mededinging - anders is er voor jou ook geen lol aan en ja ik heb gegoogled”) en even later Frans van Woerkom (“Menno ter Braak herkende ik zonder googelen. Maar met googelen vind je de oplossing zo bij dbnl”). Op Kortsluiting zelf gaf René het goede antwoord. Kortom: driewerf hoera! voor de winnaars. Voor de volledigheid: Menno ter Braak – ‘Van den dubbelen adelaar naar het roode vaandel. Voordracht van Anton Verheyen.’ In: Het Vaderland. Woensdag 26 januari 1938.

Nummer 57 nu, volgens ons niet heel moeilijk edoch ongoogelbaar. De vragen:
1. welke literator schreef onderstaande passage; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig boek werden de nu volgende alinea’s ontleend?

Sneevliet had door de koloniale wereld gezworven, de Socialistische Partij opgericht in het toenmalige Nederlands-Indië, deelgenomen aan de oprichting van de Chinese Communistische Partij, en daarmee het gezicht van de wereld helpen veranderen.
De laatste keer dat ik Henk Sneevliet zag was op 22 juli 1941, de dag waarop Hitler de Sovjet-Unie was binnen gevallen. We waren het op menig punt oneens, bijvoorbeeld over de vraag of Leo Trotski al dan niet terecht in 1938 de Vierde Internationale had opgericht. Het gebeurde na de ideologische verwoesting van de Communistische Derde Internationale door Jozef Stalin, waardoor de Duitse Communistische Partij zich zonder slag of stoot overgaf aan Hitler, in 1933, en na de moord op duizenden communistische strijders in de Sovjet-Unie door diezelfde Stalin omdat zij oppositioneel waren. Wij waren het ook oneens over de vraag, of de Sovjet-Unie, ondermijnd door de stalinistische terreur en vervuiling, nog wel verdedigd moest worden tegen een overval van het Westerse kapitalisme, in casu het Duitsland van Hitler.
De discussie liep zo hoog op, dat ik Henk Sneevliet de scherpste verwijten naar het hoofd slingerde en de deur achter mij dicht smeet. Ongeveer acht maanden later werd hij, samen met mijn schoonmoeder en een aantal politieke vrienden gearresteerd en ter dood veroordeeld. De acht mannen werden op 13 april 1942 gefusilleerd.
Het was een slag voor de revolutionaire arbeidersbeweging in Nederland, die zij nog niet te boven is, het was ook een slag voor mij, die het in het laatste gesprek met Henk Sneevliet zo goed had geweten.

zondag 16 oktober 2011

K-1 Final Sixteen definitief afgelast


Uit kringen rond It’s Showtime wordt gemeld dat er gesproken is tussen trainers en het management. Tijdens dat gesprek is duidelijk geworden dat de K-1 World Grand Prix 2011 Final Sixteen definitief niet doorgaat. Er zal ook geen uitstel zijn naar een later tijdstip – waarover gisteren nog gesproken werd.
Ook de Final Eight is zo goed als zeker van de baan. Er is nog wel een kleine kans dat de K-1 in december een evenement zal organiseren met “super fights”.
Dus:
1. De Final Sixteen 2011 is definitief van de baan;
2. Er is nog een kleine kans dat de K-1 WGP 2011 Final Eight wel gehouden wordt, maar erg waarschijnlijk is dit niet.

Update: maandagochtend 17 oktober, rond 03.00 uur Nederlandse tijd, bevestigde Ben Edwards op zijn facebookpagina dat de Final Sixteen is afgelast.

Update 2: maandagmiddag 17 oktober, rond 15.00 uur Nederlandse tijd, bevestigde Simon Rutz van It’s Showtime in deze verklaring het afgelasten van de K-1 WGP 2011.

zaterdag 15 oktober 2011

K-1 Final Sixteen NIET op 29 oktober

Zojuist contact gehad met Anil Dubar, trainer van Daniel Ghiţă: “Helaas moet ik je het slechte nieuws geven: 29 oktober is van de baan, de Final 16. Die datum gaan wij sowieso niet redden. Voor de vechters en trainers volgt deze week nog verdere info.”
Is de K-1 World Grand Prix 2011 nu dan helemaal van de baan?
“Laten we hopen dat ze de Final 16 een week verschuiven. Of dat ze alleen de Final 8 doen, dat zijn reële opties die ook besproken zijn met ons. Dus vooralsnog hoop ik dat de K-1 met überhaupt iets komt.”

vrijdag 14 oktober 2011

Tijd voor poëzie




Voor degenen die Kortsluiting volgen omdat we dichters zijn. Voor degenen die het aan de reet zal roesten wat er allemaal gebeurt in vechtsportland. Voor degenen die houden van de muziek van Tristan Keuris. En verder voor al degenen die we vergeten zijn. De groeten. En een gedicht.

Cross-over

Saxophon ein von Adolphe Sax 1840 erfundenes
Blasinstrument das zwar aus Messingblech gefertigt ist
der Art der Tonerzeugung nach aber in die Klasse der
Klarinetten gehört meldt in 1909 Meyers Großes
Konversations-Lexikon ein Nachschlägewerk des
allgemeinen Wissens op pagina 653 van deel 17 van de Sechste
gänzlich neuarbeitete und vermehrte Auflage in een
lemma dat eindigt met de zin Das Instrument hat besonders in
der französischen Militärmusik Verbreitung gefunden niet
kunnende wetende dat het instrument in de jaren die volgen
zouden zich zou ontwikkelen van conservatieve militaire
marcheerblazer tot avant-gardistische moderne kunstuiter die
via een omweg langs de vrije jazz piepknor kuikenbig kipvarken
haanbeer kraaiijs gil na nog verdere verbreding zijn ultieme
hoogtepuntische bestemming bereiken zou bij Tristan Keuris die in
1970 Saxophone Quartet schreef en in 1971 Alto Saxophone
Concerto en in 1986 Music for Saxophones alsmede Concerto
(voor saxofoonkwartet en orkest) en in 1989 Three Sonnets
(voor altsaxofoon en orkest) waarmee de saxofoon-
muziek dan eindelijk het domein van de poëzie betrad wat
vijftien jaar na Tristans dood maar
eens moest worden opgeschreven in een gedicht

Karel ten Haaf

K-1 Final Sixteen: Mourad Bouzidi haakt af



Het is inmiddels zaterdag in Japan, weer een deadline verstreken, dus de vraag dringt zich op: heeft K-1 nu eindelijk betaald, gaat de Final Sixteen door op 29 oktober?
Op ons rondvragen volgt een negatief antwoord: er is nog niet betaald. Er is weer uitstel aangevraagd. Domper. De soap gaat door...

En er is meer nieuws. Nieuws dat er op duidt dat ook de vechters en trainers er geen vertrouwen meer in hebben. Anil Dubar, trainer van Daniel Ghiţă, meldt: “Nu gooi ik de handdoek. Er moet een Chinees wonder gebeuren wil het nog doorgaan. Ik heb mijn andere vechter, Mourad Bouzidi, van de K-1-lijst gehaald. Hij vecht 23 oktober in de Muay Thai Mania 4.”

donderdag 13 oktober 2011

K-1 Final Sixteen: er is nog hoop



Nog steeds is het mogelijk dat de K-1 World Grand Prix 2011 Final Sixteen doorgaat op 29 oktober. Morgen (vrijdag 14 oktober) worden de vechters geacht het contract te tekenen waarin ze afstand doen van 50% van het restantgage (het bedrag dat de K-1 ze nog schuldig is). Daarna zal het geld onmiddellijk worden overgemaakt. Zeggen ze. Als dat gebeurt, gaat de K-1 Final Sixteen 2011 toch door. Duimen!

woensdag 12 oktober 2011

K-1 WGP 2011 lijkt van de baan

Als de berichten die ons zo links en rechts bereiken kloppen, en wij vrezen van wel, heeft de K-1-organisatie de vechters nog steeds niet betaald. Waar deelname aan de K-1 World Grand Prix 2011 Final Sixteen van vrijwel alle vechters afhankelijk is van die betaling. Na verschillende keren uitstel te hebben gevraagd en gekregen - de laatste keer was afgelopen vrijdag, toen uitstel verkregen werd tot vandaag - probeert de organisatie van K-1 nu betaling te vertragen door de volgende truc: de vechters hadden al toegezegd genoegen te nemen met de helft van het bedrag dat ze te goed hadden; K-1 wil nu (daar kwamen ze vandaag mee) dat er contracten worden opgemaakt waarin dat is vastgelegd. Pas als die contracten getekend zijn willen ze overgaan tot betaling.
Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de K-1 WGP 2011 zal doorgaan. Ten eerste zijn de vechters Gekke Gerritje niet, en bovendien zijn er nog maar tweeëneenhalve week te gaan tot 29 oktober, de datum waarop de Laatste Zestien gepland staat.

Blogje voor Bill



Deze week ontdekte ik – door het lezen van het net verschenen Captain Liefie, de slapstick-roman-met-serieuze-ondertoon van Bill Mensema; een aanrader, dat boek bedoel ik, want Mensema is een groot verteller – dat er in Groningen minstens twee schrijvers zijn die van Udo Lindenberg houden. Ikzelf (dat is één) ben liefhebber van zijn teksten en muziek – en van de persoon – sinds 1978. Hoe lang Bill Mensema (dat is dus de tweede) al fan is van Lindenberg weet ik niet, en dat kan me ook eigenlijk niet schelen: ik grijp graag iedere gelegenheid aan om wat liedjes van der Udo te posten. Die wat lijzige wijze van zingen – ongeëvenaard. En nog goeie teksten ook.
(Het is mogelijk dat één of zelfs meerdere van onderstaande nummers al eerder op Kortsluiting werd of zelfs werden gezet – maakt niet uit: gewoon weer luisteren.)

1972 (het begin):
Die Kinder deiner Kinder



1978 (van mijn eerste Lindenberg-lp, Dröhnland Symphonie, die ik aanschafte vers van de platenpers):
Angelika


1981 (duet met de geweldige Helen Schneider, van wie ik ook een aantal platen bezit – dankzij der Udo):
Baby wenn ich down bin


2008 (still going strong – live in de Color Line Arena te Hamburg):
Was hat die Zeit mit uns gemacht



2008 (idem):
Nichts haut einen Seemann um

maandag 10 oktober 2011

K-1 Final Sixteen: Errol Zimmerman toch niet?



Hij lijkt bewaarheid te worden, onze al eerder uitgesproken vrees dat Errol Zimmerman niet zal deelnemen aan de K-1 World Grand Prix Final Sixteen omdat hij onder contract staat bij Golden Glory en Golden Glory niet meedoet. Op unitedglory.nl verscheen een poster voor de eerste ronde van de Glory World Series 2011-2012, die in december zal plaatsvinden. Op die poster staat Errol Zimmerman als deelnemer vermeld. De K-1 WGP Final Eight vindt op 10 december plaats en het lijkt ons sterk dat Zimmerman in één maand zal vechten tijdens zowel de Glory World Series als de K-1 WGP Laatste Acht. Kortom: hoogstwaarschijnlijk kunnen we Zimmerman schrappen als tegenstander van Hesdy Gerges op 29 oktober aanstaande.
En nu maar hopen dat de K-1 organisatie uiterlijk woensdag zijn financiële verplichtingen aan de vechters is nagekomen, want anders kunnen we een dikke streep zetten door de namen van alle vechters.

vrijdag 7 oktober 2011

K-1 Final Sixteen: Peter Aerts doet toch mee!



Op facebook het gerucht gelezen dat Mourad Bouzidi zou uitkomen tegen Ruslan Karaev. Even wat rondgevraagd, om het waarheidsgehalte te controleren. Zojuist een sms van Anil Dubar, trainer van Daniel Ghiţă (die bij dezelfde sportschool traint als Bouzidi): ‘Mourad vs. Kyotaro, Aerts vs Manhoef, Lachenko vs. Verhoeven en Badr vs Silva zijn zeker. En dat mag JIJ naar buiten brengen grote vriend.’

Dus de volgende gevechten zijn nu bevestigd (al moet K-1 nog steeds betalen, dus het blijft met een slag om de arm):
Xhavit Bajrami vs. Daniel Ghiţă
Errol Zimmerman vs. Hesdy Gerges (als Golden Glory daar geen stokje voor gestoken heeft)
Ben Edwards vs. Singh Jaideep
Mourad Bouzidi vs. Kyotaro
Peter Aerts vs. Melvin Manhoef
Sergii Lashchenko vs. Rico Verhoeven
Badr Hari vs. Anderson “Braddock” Silva

Onbevestigd:
Tyrone Spong vs. Ruslan Karaev

Literaire Trotski Quiz (56)



Dat was weer geen gemakkelijke, de vorige opgave, getuige het feit dat ons geen juiste oplossing bereikte. Wat was reden geweest voor knallende champagnekurk en schallende loftrompet? Dit: Wim Zaal – Zestig jaar in de beschaving (Aspekt, [Soesterberg] 2002), pp. 104-105.
Nu alweer een moeilijke, denken wij. Maar wel erg leuk om te lezen.
1. welke romancier/essayist/criticus schreef onderstaande even geestige als dodelijke toneelkritiek; en
2. in welk blad werd het hier integraal overgenomen stuk oorspronkelijk afgedrukt?

De roman van Peter Krasnof, een ‘witten’ Rus is bloederig en drakerig genoeg om den revolutionnairen titel te rechtvaardigen. Krasnof schildert episoden uit den tijd van het tsarisme en de revolutie van 1917 op de wijze van den colportageroman en als document van een bepaalde mentaliteit is hij toch zeker niet oninteressant, als men maar niet verwacht iets anders te zullen vinden dan partij-heroïsme en feuilletonpsychologie. L'histoire se répète; de griezelige, ‘zeventig wijzen’, die de wereld besturen in de verbeelding van Krasnof en die zoo half en half met den duivel en de bolsjewieken tegelijk worden geïdentificeerd, vindt men thans in andere gedaante terug in de vermeende ‘Protocollen der Wijzen van Zion’, der nat.-socialisten en de ‘Trotskistische verraders’ der Stalinisten. Eeuwig en onsterfelijk blijft de colportage, die, gemengd met de politieke berekening, altijd weer in staat is de verbeelding van het publiek en sommige romanschrijvers te prikkelen.
‘Van den dubbelen adelaar naar het roode vaandel’ is dus literair gesproken een zeer inferieure roman, waaruit men kan vernemen, dat Trotski een mephistophelisch Joodsch profiel had en Lenin ongeveer op een aap leek; objectiviteit is ver te zoeken, en wie zijn kennis van het marxisme en de Russische revolutie uit het werk van Peter Krasnof zou willen putten, zou tot zonderlinge conclusies komen. Alleen de historicus, die zich voor de psychologie der ‘witten’ contra de ‘rooden’ zal interesseeren en de lezer van den roman-in-vervolgen zullen vermoedelijk in de toekomst nog naar dezen lijvigen roman grijpen.
Anton Verheyen heeft er gisteren echter groote stukken uit voorgedragen, die op het programma waren aangekondigd als ‘machtige voordracht’ en nog meer, dat niet al te bescheiden klonk; zoo zouden b.v. Tsaar Nicolaas, Raspoetin, Lenin en Trotski voor onze oogen herleven, via de uitbeelding van Verheyen. Maar alles was een beetje minder dan het er stond, en Verheyen, die zich als Donkozak had gecostumeerd, zwom rond in de colportagezee van Krasnof, om zoo nu en dan eens een niet onaardige typeering op te duiken. Bewonderen kunnen wij noch de keuze van het boek, noch de voordracht, die monotoon was, dikwijls onnauwkeurig van dictie en vooral: zonder de expressiviteit, waardoor een Charlotte Köhler of een Ruth Draper alleen een tooneel weten te vullen. Vooral tegen het eind (het programma was lang genoeg!) moest Verheyen er zich mit Mühe und Not doorheen slaan. Hij had echter veel succes, en toegegeven moet worden, dat het verhaal soms spannend genoeg is. Voor een voordracht is echter wat meer noodig, en dat heeft Verheyen hier niet weten te geven.

K-1 Final Sixteen: over de matchmaking



Op een Japanse site verscheen nevenstaande matchmaking voor de K-1 World Grand Prix 2011 Final Sixteen van 29 oktober aanstaande. Het betreft hier de oorspronkelijke matchmaking die wij ook al tijden in ons bezit hadden, maar onder embargo: we mochten hem niet publiceren omdat de K-1 dat zelf wilde doen. Nu deze matchmaking op straat (op de digitale snelweg) ligt, mogen we ons er wel over uitlaten, dus: deze matchmaking is inmiddels verouderd; hij was opgesteld voordat duidelijk werd dat de vechters van Golden Glory niet zouden deelnemen wegens wanbetaling door de FEG, het bedrijf dat de K-1 WGP organiseert, en voordat, om dezelfde reden, Peter Aerts en Jerome Le Banner voor deelname bedankten. Toch zou het best kunnen dat enkele van de “oorspronkelijke” partijen blijven staan. We nemen het schema partij voor partij door – leest u even op zijn Japans mee van rechtsonder naar linksboven.
1. Tyrone Spong vs. Ruslan Karaev. Deze partij is mogelijk: beide vechters staan als deelnemer vermeld op de officiële site.
2. Kyotaro vs. Melvin Manhoef. Kan: Manhoef staat aangekondigd, en de Japanners willen natuurlijk graag een landgenoot als deelnemer. Zou een leuke partij zijn, want Manhoef wil natuurlijk revanche voor zijn snelle knock out tijdens hun eerste ontmoeting in de ring.
3. Gökhan Saki vs. Daniel Ghiţă. Gaat niet door: Ghiţă vecht tegen Bajrami, zo bevestigde Anil Dubar, de trainer van Daniel Ghiţă, tegenover Kortsluiting. Saki zal waarschijnlijk niet deelnemen: hij staat onder contract bij Golden Glory.
4. Errol Zimmerman vs. Hesdy Gerges. Door Gerges bevestigd via twitter. Maar wij twijfelen: Zimmerman is van Golden Glory.
5. Peter Aerts vs. Rico Verhoeven. Gaat niet door: Aerts – Mister K-1 himself – neemt dit jaar niet deel aan de WGP. We missen hem nu al.
6. Jerome Le Banner vs. Ben Edwards. Zal niet plaatsvinden: Le Banner trok zich terug (zie boven). Op facebook maakte Edwards bekend dat hij zal uitkomen tegen Singh Jaideep.
7. Alistair Overeem vs. Singh Jaideep. Gaat niet door omdat Overeem, de huidige K-1 WGP kampioen, onlangs een exclusief contract tekende bij de belangrijkste MMA-organisatie UFC waardoor hij niet mag deelnemen – wij zeggen: wat een rotcontract, ons een beetje de regerend kampioen door de neus boren. Wat Jaideep betreft: zie 6.
8. Badr Hari vs. Anderson Silva. Dit kan – zij het dat Hari het in dat geval zal opnemen tegen Anderson “Braddock” Silva, die door de K-1 als deelnemer vermeld staat op de K-1-site, en niet tegen de hier afgebeelde MMA-vechter Anderson “The Spider” Silva.

Dus (o.v.b.):
Tyrone Spong vs. Ruslan Karaev
Kyotaro vs. Melvin Manhoef
Xhavit Bajrami vs. Daniel Ghiţă
Errol Zimmerman vs. Hesdy Gerges (als Golden Glory daar geen stokje voor gestoken heeft)
Ben Edwards vs. Singh Jaideep
Badr Hari vs. Anderson “Braddock” Silva

Blijven over voor de laatste twee partijen, “ongepaard”: de officieel aangekondigde Dževad Poturak, Sergii Lashchenko en Rico Verhoeven; alsmede de volgens onbevestigde geruchten deelnemende Mourad Bouzidi, Rustemi Kreshnik en Paul Slowinski.

woensdag 5 oktober 2011

K-1 Final 16: Daniel Ghiţă vs. Xhavit Bajrami


Lang bleef het spannend, maar de kogel is nu dan toch echt door de kerk: de K-1 World Grand Prix 2011 gaat zeker door. K-1 zelf is bijzonder traag met de nieuwsvoorziening: op 29 oktober is de Final Sixteen, maar nog steeds is niet naar buiten gebracht wie er allemaal aan deelnemen.
Op de officiële K-1-site staan de volgende elf vechters aangekondigd: Badr Hari, Hesdy Gerges, Tyrone Spong, Ruslan Karaev, Daniel Ghiţă, Ben Edwards, Melvin Manhoef, Dževad Poturak, Sergii Lashchenko, Rico Verhoeven en Anderson “Braddock” Silva.
Volgens onbevestigde geruchten krijgen ook Mourad Bouzidi, Rustemi Kreshnik en Paul Slowinski een wildcard. Verder doen mee (zie hieronder): Errol Zimmerman en Xhavit Bajrami.
Met niet alle deelnemers bekend is natuurlijk ook niet duidelijk wie tegen wie vecht.
Maar er zijn een paar zaken uitgelekt:
Hesdy Gerges twitterde dat hij uitkomt tegen Errol Zimmerman, terwijl Ben Edwards op facebook meldde dat hij het zal opnemen tegen Singh Jaideep.
Ook wij hebben een primeur: Daniel Ghiţă, de man die wij tippen als winnaar van de K-1 WGP 2011, treedt in het strijdperk tegen Xhavit Bajrami.

maandag 3 oktober 2011

In de trein van Rotterdam naar Groningen

Even had ik het gevoel auditie te doen voor een pornofilm.
Conducteur: 'Heb ik jou al gehad?'
Ik: 'Jazeker, maar ik wil hem best nog eens laten zien.'