woensdag 26 mei 2010

Tristan en Verloofde

Terwijl de Verloofde op tournee door Europa in Londen privéfeestjes van de UK Subs bezoekt en de nachten in stapelbedden in hostels doorbrengt, af en toe enkele minuten vrijmakend voor een videogesprek via skype,

liep Kortsluiting-Groningen met zijn ziel onder de arm en verdreef hij het geamputeerde gevoel middels lezen, lezen, schrijven, lezen en een pizza per dag. Tot vanmorgen: het vakantiegeld kwam binnen en uw Stadse redacteur toog naar het Carillon – nee niet dat jammerding in de top van de Martinitoren, maar de muziekzaak aan de voet ervan. Kocht hij daar een plaatje van de Fuckups, bandje van De Verloofde dat vanavond in een hostel in het nationale rugbystadion (vergelijk met de skypefoto, vrijwel dezelfde hoek) van Wales in Cardiff speelt?

Hoewel romantiek leuk is: neen. Hij schafte zich de Complete Works van Tristan Keuris aan, een box met 11 CD’s en 1 DVD bevattende alle werken van zijn favoriete (Nederlandse) componist, die te kort leefde van 1946 tot 1996.

Nooit van gehoord? Dat moet anders – luister naar Music for violin, clarinet and piano, een (jeugd)werk uit 1973.

Liefdespoëzie

Op de site van de Groene Amsterdammer een artikel van Erik Lindner over ‘Verzamelde verhalen’ in Watou; ‘Poëzie in dubbeltijd: een kleine ritselende revolutie’, 23 januari - 23 mei 2010 op diverse locaties in Brugge; Tsead Bruinja, Overwoekerd (Cossee, 80 blz., € 19,90); en Daniël Dee, Monsterproof (Passage, 68 blz., € 15,90). De hele bespreking staat hier; het stuk over Monsterproof reproduceren we hieronder, zelfbevlekkers als wij zijn.
(...)

maandag 24 mei 2010

Errata


Een boek zonder foutjes is een boek gemaakt door god. En wij zijn maar eenvoudige dichtertjes, dus ja, dan staan er altijd foutjes in een boek. Dat op pagina 149 “contact” staat in plaats van “contract” is jammer, maar niet ernstig – zo vinden we er vast nog wel een paar voor de tweede druk. Aan dat soort zaken ga je als schrijver normaalgesproken stilzwijgend voorbij.
Ernstiger is, dat er drie namen verkeerd gespeld staan in ons boek. Excuses aan de mannen om wie het gaat.
De eerste in het colofon (gemaakt door de uitgever, maar in ons boek, dus we voelen ons wel verantwoordelijk): fotograaf “Ben Portier” staat daar, dat moet zijn “Ben Pontier”.
En dan nog twee door onszelf gemaakte fouten:
Pagina 133: “Raymond Daalder van Black Label Fighting” moet zijn: “Remon Daalder van Blacklabel Fighting”
Pagina 112: “Bas Boon en Ron Enquist, dat was mijn management” zo citeren wij Sem Schilt verkeerd; het moet zijn: “Bas Boon en Ron Nyquist”. (Volgens het Persoonsregister wordt Ron Enquist genoemd op bladzijde 12, dat moet zijn: 112.)

Maar zoals op bijgaande foto te zien is, vergallen deze foutjes het leesplezier allerminst.

Ook iets gevonden dat verbeterd moet worden in een volgende druk? Laat hieronder even een berichtje achter. Onze dank zal overweldigend zijn.

woensdag 19 mei 2010

Eindelijk, het boek is er

Ruim twee jaar nadat we besloten om een boek over onze favoriete sport K-1 te schrijven (26 april 2008), werd vandaag, 19 mei 2010, ons boek over de ultieme staande vechtsport gepresenteerd. Ten kantore van Uitgeverij Passage ontdekte Marjan, de vriendin van Karel, haar eigenlijke roeping: cameravrouw. Hieronder drie filmpjes die zij schoot van de presentatie.
1. Uitgever Anton Scheepstra overhandigt het eerste exemplaar in duplo aan de schrijvers Daniël Dee en Karel ten Haaf;
2. De auteurs speechen (nou ja, zeg nu zelf: wat een sprekers zijn die mannen);
3. Joppe van der Spoel, de vormgever van het omslag, becommentarieert de niet door hem maar door Anton Scheepstra verzorgde vormgeving van het binnnenwerk.


dinsdag 18 mei 2010

Sportieve boekpresentatie

Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage meldt, en wij kopiëren:

Daniël Dee en Karel ten Haaf hebben een boek geschreven over K-1, de ultieme staande vechtsport:

Dit vieren we met een bescheiden boekpresentatie.
K-1, van de schoonheid en de kracht wordt gepresenteerd op woensdag 19 mei op de uitgeverij. Het evenement vangt aan om 17.00 uur. We vinden het erg leuk als je er bij kunt zijn.
Uitgeveriij Passage, Boterdiep 117 (in Het Paleis), Groningen.
Kijk voor alle promotie rond het boek snel op: http://www.k1hetboek.nl/

Radio gaga

En nu allemaal even de agenda getrokken en genoteerd: zondag 6 juni, tijdends het Gideon-festival in Groningen: die Toffe Gasten live. Van circa kwart voor drie tot ongeveer half vijf des namiddags. Hilarische radio die niet de ether in gaat, of hoe noem je dat - een uizending die niet wordt uitgezonden, live on stage. Met vrienden. Wie die vrienden zijn, dat wordt later bekend gemaakt; hetzij alhier of elders. Komt dat luisteren.

zondag 16 mei 2010

Close reading

Op De Contrabas plaatste Chrétien Breukers een bespreking van De namen van de grote drinkers ben ik vergeten, het eerste gedicht uit de bundel Monsterproof van Daniël Dee. De lezing van Breukers bleek aanleiding voor een uitgebreide discussie over het behandelde gedicht, en het heeft dan ook geen zin om het artikel hier te reproduceren middels screenshots, daar die discussie nog steeds voortgaat.
In plaats daarvan hier een poëem, opgebouwd uit screenshots.







zaterdag 15 mei 2010

langsheen grappen en gremellachjes

Een uiterst lovend stuk over Monsterproof op de Recensent. Geschreven door Tim Donker.
En nog altijd zijn wij niet blasé; vooral Daniël is heel gewoon gebleven.
(Lezer (m/v) let op: eerst de linkerkolom helemaal lezen, dus drie screenshotjes over; en dan de rechterkolom idem.)


vrijdag 14 mei 2010

belegen vrouw, gezeten op een tuinstoel

We willen niet opscheppen, dus dat doen we ook niet, maar er verscheen gisteren alweer een bespreking van een boek van een Kortsluiting-redacteur. Dit keer op 8weekly. Onderstaande recensie werd geschreven door Merijn Schipper. Eén kanttekening willen we plaatsen, want over ons werk mag alles gezegd worden maar over het werk van anderen alleen de waarheid: het gedicht ‘remenbering gina’ van Peter Meijboom bestaat uit een herhaald gina; slechts op één plek in het gedicht werd over een n een v getypt - of geschreven? - (waardoor die v wellicht vet aangezet lijkt; zij het dat dit op de slechte en vage kopie onder de link niet zichtbaar is).


Voor het gehele stuk – ook over Renaat Ramon, Zichtbare stem (PoëzieCentrum Gent, 2009), Dimitri Antonissen, Schrap me, stiftgedichten (Literair Productiehuis Wintertuin, 2010) en Lies van Gasse, Sylvie (Uitgeverij de Wereldbibliotheek, 2010) – klik hier.

woensdag 12 mei 2010

Alweer een recensie: Monsterproof

Dit keer wat screenshotjes van Seksloos, het weblog van de dichter Hans van Willigenburg:



Bij Sem Schilt

Vanmorgen naar Zuidlaren geweest, naar de sportschool van Dave Jonkers. Met Remco in ’t Hof van RTV Noord, die een item maakt over K-1, van de schoonheid en de kracht. Waarschijnlijk vanavond (en anders morgen) op TV Noord.
Terwijl Remco sfeerbeelden schoot van de training, maakte ook ik enkele opnames van een trainende Sem Schilt. Voor de liefhebbers.
Het boek wordt gepresenteerd op woensdag 19 mei, om 17.00 uur ter uitgeverij, Boterdiep 117 (in het Paleis), Groningen. Het zal een bescheiden presentatie worden, maar desalniettemin: komt allen.
Voor wie op de hoogte wil blijven van de ver- en ontwikkelingen rond ons K-1-boek en van K-1 nieuws, is er sinds kort een weblog: http://www.k1hetboek.nl/. Vanaf vandaag ook bereikbaar via de links (zie rechts) bij Kortsluiting. Kunnen we ons hier weer voornamelijk met literatuur gaan bezighouden.

zondag 9 mei 2010

Nieuwe Literaire Quiz (4)


Uit: Sybren Polet – ‘Syntetisch gedicht’. In: Konkrete poëzie (Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam 1962). Zo luidt het correcte antwoord op de vorige aflevering van dit vrolijke spelletje. Goede antwoordgever Jürgen: proficiat! Ook vandaag weer poëzie die met boksen te maken heeft, afkomstig uit een pas verschenen bundel van een dichter die veel beter is dan zijn (on)bekendheid doet vermoeden.
De bijbehorende vragen:
1. wie schreef onderstaand gedicht; en
2. uit welke oorspronkelijk Nederlandstalige bundel is het afkomstig?

En altijd weer die zee.
Golven die het strand op hollen.
Wind die schuimt en knarst.
En zelf ben ik nergens.

Bokser die uit een stoffige bus stapt
om zich in een stoffig stadje
tot moes te laten slaan.

Waarna hij weer in de bus klimt
om thuis te kijken hoeveel
bloed er uit zijn lijf komt.

Tot mijn nek in het zand
en daar zand overheen
dat bezaaid is met schelpen
waar ik de zee weer in hoor.

zaterdag 8 mei 2010

...heden Trouw


Gisteren rtv Drenthe...

Gisteren op rtv Drenthe aandacht voor K-1, van de schoonheid en de kracht. Zie hier (het item begint op 14 minuut 05).

vrijdag 7 mei 2010

Countryman Ray is jarig


Vandaag is de Groninger westerndichter Countryman Ray precies 1 jaar online! En hij heeft niet stilgezeten: 130 puike westerngedichten, waaronder het 26-delige Prairie-ABC, de serie 'Abstract' en de reeks 'Beroemde Indianen en waar ze goed in waren'. Iedere maandag, woensdag en vrijdag post de sympathieke Countryman Ray een gedicht op zijn blog, de Prairie Creek Chronicle Gazette, keurig voorzien van een passende en kundige inleiding. Gaat dat lezen!

donderdag 6 mei 2010

Van de schoonheid en de krant


Vandaag over ons boek een fijn stuk van Herman Sandman in de Groninger Gezinsbode. Misschien dat Abdelkader Benali aan Herman kan vragen waarom iemand die zulke goede artikelen schrijft niet naar Amsterdam verhuist.





woensdag 5 mei 2010

De Dee van Dichtclub


Hedenavond 20.30: de Dichtclub in café Marleen, Kleine Pelsterstraat te Groningen. Met, naast de reguliere Dichtclubleden, een gastdichter: ex-Dichtclublid Daniël Dee uit Rotterdam, van wie onlangs de prachtbundel Monsterproof verscheen.

Aansluitend op de Dichtclub, wordt de uitzending van "Benali in boeken" in Groningen, rechtstreeks op groot scherm vertoont in café Marleen. De uitzending begint om 21.30 uur, dus bij deze het verzoek om allemaal vóór half negen aanwezig te zijn, zodat we ook echt om half negen kunnen beginnen.

Stemming maken (alweer)

Hij is er weer, het kieskompas. Er komt vast ook nog een kieswijzer of zoiets, maar eerst maar even deze. Dertig vragen beantwoord, de laatste twee rare zaken overgeslagen: 1. Hoe betrouwbaar vindt u de volgende lijsttrekkers; 2. Hoe waarschijnlijk is het dat u op de volgende partijen zult stemmen. Kom zeg, we hebben het over de inhoud. Ook heb ik, Kortsluiting-Groningen, geen enkel onderwerp extra gewicht toegekend, want hangt niet alles met alles samen? Heel verrassend blijkt dat ik links en progressief ben. Met links bedoelen ze: economisch links; met progressief: ethisch links – hoe je die twee zaken los van elkaar kunt zien moet je mij niet vragen, dat is de tijdgeest geloof ik.
Hoewel ik in het plaatje het verst af sta van de SGP, ben ik natuurlijk het verst verwijderd van de PVV – zelfs de samenstellers van het kieskompas zijn blijkbaar in Wilders’ populisme gestonken, een andere verklaring voor het niet helemaal rechtsonder zetten van de geperoxideerde fascist is er niet; kijk maar naar zijn programma en naar zijn stemgedrag in het parlement. Het is kortom te hopen dat ik, Kortsluiting-Groningen, ongevoelig voor het ranzige populisme van de Leider van bang blank Nederland, Wilders binnenkort en plein public verbaal tref (bijvoorbeeld zaterdag aanstaande, wanneer de rat Groningen bezoekt): ik maak hem af.

maandag 3 mei 2010

Blowjob


Zaterdag aanstaande is het Cannabis Bevrijdingsdag: in het Westerpark te Amsterdam komen wat stonede vogels bijeen om een programma te volgen dat van 12.00 tot 22.00 zal duren. Niet echt een item voor het door drinkers volgeschreven Kortsluiting – zou je denken, ware het niet dat tussen 16.00 en 16.30 op het hoofdpodium wordt gepresenteerd: Wieteratuur. Volgens Uitgeverij Papieren Tijger “de eerste bundel korte humoristische verhalen van D.C. Lama sinds zijn undergroundklassieker Hasjstickie Drugs uit 1999.” Wieteratuur… bedenk zelf eens wat, man!
Bij het persbericht een stukje uit het boek, een kort verhaal getiteld Sterke punten. De eerste zin van dat verhaaltje:
‘Ik heb een hele grote lul,’ zei Floris.
En wat schreef een Kortsluiting-redacteur (die van Zieteratuur) in de novelle Bokkenvla (een pastorale), gepubliceerd in 2004?
‘Ik heb trouwens een enorme leuter.’
Bedenk zelf eens wat, man!

zondag 2 mei 2010

zaterdag 1 mei 2010