dinsdag 17 augustus 2010

Literaire Trotski Quiz (44)


Zeg, die Literaire Trotski Quiz, bestaat die nog wel? Jazeker. Ziehier. Alvorens de nieuwe opgave uit te tikken of op te typen, eerst maar even de oplossing van de vorige aflevering: RoobjeeVincent en Astrid van Gogh verdwijnen in een korenveld (Manteau, Brussel & Den Haag 1977), pp. 67-69.
Over nu naar opgave 44. Omdat opgave 43, als door ons ingeschat, inderdaad ondoenlijk was – we ontvingen in ieder geval geen juiste oplossing – is de bij die opgave behorende prijs nog steeds in ons bezit. We willen echter uitreiken, vandaar dat ook Literaire Trotski Quiz (44) de vorm heeft van een prijsvraag: wie als eerste de goede oplossing post krijgt een exemplaar van K-1, van de schoonheid en de kracht een boek waarin Trotski wordt genoemd.
Dit zijn de bijbehorende vragen:
1. welke columnist schreef eind jaren zeventig onderstaande regels over moderne vormgeving, die destijds gekenmerkt werd door steeds verder abstraheren, steeds meer eenvoud en steeds dikkere, grotere lijnen; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk werden ze ontleend?

Als je dat zo ziet krijg je de indruk dat in onze dagen alle verfijning is gaan zitten in machines en apparatuur. De afbeeldingen zijn weer terug in de gebeitelde eenvoud van het stenen tijdperk, wat heel onlogisch is als je bedenkt dat de reproduktiemogelijkheden juist zo toegenomen zijn en je de ‘Nachtwacht’ op behangselpapier kunt kopen.
De ellende komt doordat er te veel ‘creatieve’ beroepen en baantjes en opleidingen bestaan die te veel mensen produceren die belang hebben bij het nieuwe. Nieuw is in en oud is out en als het nieuwe model eenmaal in gebruik genomen wordt, verdwijnt het oude als Trotski uit de Russische geschiedschrijving.

5 opmerkingen:

De Verloofde zei

Ik weet het! Maar ik zeg het niet, want ik heb al twee "K-1, van de schoonheid en de kracht"-en. K-2, zogezegd.

Jürgen Smit zei

Jan Blokker

Kortsluiting zei

Ha Jürgen, blij dat je weer meedoet. Maar helaas: het antwoord is fout.

Jürgen Smit zei

Renate Rubinstein - twee hondjes en wat brood - Meulenhoff 1981

Kortsluiting zei

Bijna goed, je noemt de verkeerde beesten. Maar we roepen je wel uit tot winnaar: Jürgen gefeliciteerd. Mail je adres even naar kareltenhaaf at hotmail punt com, dan sturen we het boek op.
Voor de nazoekers het juiste en volledige antwoord: Renate Rubinstein – ‘De nieuwe lelijkheid’. In: Twee eendjes en wat brood (Meulenhoff, Amsterdam 1981), p. 204.