donderdag 5 augustus 2010

Help!


Soms moeten poëten zich bezighouden met prozaïsche zaken. Vandaag bijvoorbeeld: we ontvingen via e-mail een “bedelbrief” van Grenzeloos – en we kunnen niet anders dan die brief hier publiceren.
Soms zijn woorden niet genoeg. Lees maar.
En geef.

De overstromingen en regenval in de Pakistaanse provincie Baluchistan laten een spoor van vernieling achter. Volgens diverse instanties zijn er op dit moment meer dan 1000 doden en ruim 2.5 miljoen mensen zijn anderszins getroffen door de moessonregens. Ruim 100.000 mensen hebben cholera. De hulpacties van de overheid laten zich omschrijven als te weinig en te laat. Hieronder plaatsen wij een vertaling van een recente oproep van de Labour Party Pakistan.

De hevige regenval heeft de afgelopen dagen in verschillende delen van Baluchistan (Pakistan) onverwachte overstromingen veroorzaakt. Doorgebroken dijken zorgen voor overstromingen. Ten minste drie dorpen in het district Sibi zijn vernietigd. Huizen, vee - zoals runderen en geiten -, huishoudelijke artikelen, kleding, schoenen en andere voorwerpen zijn vernietigd. Inwoners van de dorpen zitten op dit moment zonder drinkbaar water, voedsel, onderdak en hebben kleding nodig.
De situatie is in het bijzonder nijpend voor kinderen en vrouwen; er is dringend behoefte aan voedsel en kleding. Door gebrek aan schoon drinkwater in de getroffen gebieden verspreiden zich tal van ziektes. Griep, koorts, diarree en cholera zijn geconstateerd en verspreiden zich snel.
De reactie van de regering heeft de zaken enkel erger gemaakt. Zij slaagde er niet om direct tot actie over te gaan, waardoor tienduizenden mensen zonder hulp kwamen. De overheid kwam pas na vierentwintig uur in tentenkampen om een schamele hoeveelheid voedselpakketten uit te delen.
De kloof tussen de hoeveelheid voedsel die wordt verdeeld en het grote aantal mensen dat dringend eten nodig heeft leidde tot gevechten, wat de situatie voor deze mensen nog verergert.
Rubina Baluch, lid van het vrouwensecretariaat van de Labour Party Pakistan in Baluchistan en inwoner van één van de getroffen dorpen, zegt: “Er is hier absoluut niets meer. We hebben dringend behoefte aan voedsel, water en kleding”. Naar schatting zijn in Baluchistan tenminste 10.000 mensen slachtoffer geworden van de natuurramp.
De Labour Party Pakistan organiseert een hulpkonvooi naar de mensen in de getroffen gebieden. De LPP vraagt dringend om donaties in de vorm van geld of in de vorm van kleding, schoenen, medicijnen, schoon drinkwater.

De Labour Party Pakistan (LPP), de Pakistaanse zusterorganisatie van Grenzeloos, is een van de grootste linkse organisaties in Pakistan en is actief in de getroffen gebieden. De LPP organiseert een inzamelingsactie voor een hulpkonvooi met voedsel, medicijnen en kleding. Vanuit Nederland willen wij de Labour Party Pakistan ondersteunen en zamelen we geld in voor de hulpcampagne.
Donaties, groot en klein, kunnen worden overgemaakt op giro 5543271 t.n.v. Socialistische Alternatieve Politiek, Nijmegen o.v.v. ‘Pakistan’.
De LPP is actief betrokken bij vakbondsstrijd, feminisme en homostrijd. Voor meer informatie zie hun website. De LPP is ook betrokken bij het wekelijkse Engelstalige online tijdschrift International Viewpoint.

2 opmerkingen:

Marjan Feith zei

Natuurlijk. Daar hoeft niemand twee keer over na te denken, lijkt me.

Anoniem zei

Genial dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.