vrijdag 13 augustus 2010

De Wetenschappelijke Vraag van Vandaag


Vrijdag de dertiende. Ons laat het koud natuurlijk, bijgelovig zijn we niet. Maar waarom dan toch dag en datum genoemd? Omdat het linkshandigendag is en we vandaag dus Kortsluiting-Rotterdam in het zonnetje zetten. Want linkshandigen hebben onvermoede problemen, zo leerde de redactie te Groningen de afgelopen tien jaar van zijn De Verloofde – probeer maar eens met een gewone schaar linkshandig te knippen: godsonmogelijk, want je duwt de bladen/messen uit elkaar. Aandacht dus heden voor het zware leven der linkshandigen.
Maar er is nog iets, zo ontdekte Kortsluiting-Groningen, en dat iets heeft hij nog nooit ergens vermeld gezien. Dus: Primeur! Nieuws! Wetenschap! Hoera!

GRONINGEN. Of het algemeen geldig is weet ik niet, maar in ieder geval De Verloofde is niet alleen linkshandig maar ook langbenig, eh… linksbenig: wanneer we gearmd over straat gaan, of waar dan ook, en even tot stilstand zijn gekomen – bijvoorbeeld voor de etalage van een damesmodewinkel, schoenenzaak of parfumerie – en vervolgens weer opstarten, dan beginnen we allebei met een ander been: ik zet eerst mijn rechterbeen vooruit, De Verloofde eerst het linker, waardoor er na ieder oponthoud gehupst moet worden om in sinc te lopen. (Voor de goede orde: geen van ons is een telganger, we lopen allebei gewoon.)

Vraag aan onze lezers: is dit toeval, of zijn (de meeste) linkshandigen ook linksbenig? Graag uw ervaringen.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja ik ben links en als ik het zeg denken mensen vaak dat het alleen maar over politiek gaat. Maar ff serieus: ik ben dus inderdaad linksbenig, met bijvoorbeeld een bal schoppen. Ik ken mensen die een mep op hun hand kregen als ze met links probeerden te schrijven. Met links leren schrijven werd er vroeger wel uitgemarteld. Zelf leerde ik als enige van mijn klas met een balpen schrijven. Met links dus en dat bespaarde me het geknoei met inktpotten en een kroontjespen. Toch blijft het probleem bestaan: je veegt met je (linker) schrijfhand meteen over de inkt die uit je pen vloeit. Het gevolg: vlekken, een onleesbaar handschrift en onvoldoendes voor schoonschrijven (Een Goede Hand In Nederland: wie kent die boekjes nog?). En al denkt Geert Wilders er anders over: leven met links valt best mee. Al blijft een potje tafelvoetbal spelen een probleem. En ik moet altijd een goeie blikopener hebben.

(René)

De verloofde zei

Nooit last gehad met uitvegende inkt. Ik schrijf linkshandig, met rechtshellend schrift en hou mijn pols gewoon recht, niet zoals de meeste linkshandigen sterk gekromd met de arm om het schriftje en van bovenaf schrijvend.
Ook geen problemen met een blikopener of tafelvoetballen. Wel met de schaar. Ik knip dan ook rechts, maar niet heel best, moet ik toegeven.

Toch kan ik niet linkshandiger zijn, volgens de test op die vreselijk interessante website. 12 punten, minder kan niet. Zelfs daarin zijn we sneu, sterk rechtshandigen kunnen wel 36 punten halen.

Maar met welk been begin jij nu te lopen, René? Daar ben ik inmiddels wel benieuwd naar.

Anoniem zei

Als rechtgeaarde linkshandige ben ik ook linksbenig. Bij OSV was ik dan ook een gevreesde linksbuiten.

Kortsluiting-Rotterdam

Anoniem zei

Maar waar ik werkelijk benieuwd naar ben, beste René en Kortsluiting-Rotterdam: beginnen jullie, net als De Verloofde, ook te lopen met het linkerbeen?

Kortsluiting-Groningen

Anoniem zei

@De verloofde et.al. Ik begin idd. met mijn linkerbeen als ik loop.

(René)

Anoniem zei

Ik kom altijd met mijn linkerbeen uit bed.

Kortsluiting-Rotterdam