zaterdag 23 maart 2013

Literaire Trotski Quiz (65)

Op facebook kwam een gegoogled antwoord binnen, juist uiteraard, zij het niet eens volledig, op de vorige aflevering van de Literaire Trotski Quiz. Dat antwoord is (wel volledig): Menno ter Braak – ‘Rationalisme en mysticisme. Trotski herdenkt Loenatsjarski. De aestheet verloochent zich nooit.’ In: Het Vaderland. Maandag 22 januari 1934.

De vragen bij aflevering 65:
1. wie schreef onderstaande oorspronkelijk Nederlandstalige regels; en
2. uit welk boek is de geciteerde passage afkomstig?

Maar wat hij dan van mij wou horen, was mijn oordeel over de mini-jupe. En wat kon ik daarop antwoorden? Het is daarmee zoals met God de Vader en de vliegende schotels: ik heb er al heel veel over gehoord, maar nog nooit gezien.
En nu, met deze wonderbare schone zomer, zoals we in geen jaren meer hebben meegemaakt, zijn ze daar toch plots. Niet de vliegende schotels, maar de mini-rokjes.
Van een vriend had ik al gehoord dat ik naar Londen moest… Dààr zijn mini-jupes, en tot hier! demonstreerde hij, de hand als een scheermes over de helft van zijn dij snijdend. Er waren van dat moment nóg altijd na-vizioenen in zijn ogen.
Ja, maar Londen is zo ver van hier, zei ik met de gelatenheid van iemand die nooit het groot lot zal winnen.
Maar dan komt die zomer, die schone onvergetelijke zomer zoals we er sinds kinderjaren geen meer hadden. En in de zonovergoten straat loopt daar iets, waarbij mijn hart een schokje krijgt: een mini-jupe. Echt, daar liep ene.
Jezus, Marx en Trotski moeten het me maar vergeven, maar ik ben blijven staan. Echt als een lomperik, om haar aan te kijken, te blijven aankijken. En was ik niet zo oud geweest, gedekoreerd, geopereerd en dertig jaar getrouwd, ik zou haar gevolgd hebben, een paar straten ver.

Geen opmerkingen: