dinsdag 15 maart 2011

Literaire Trotski Quiz (49)


De vorige opgave, die al dateert van 3 december vorig jaar, werd door ons als “vrij ondoenlijk” ingeschat, en genereerde dan ook nul (0) inzendingen. Dit was de oplossing: René SnoekPoste restante (Ailantus, Amsterdam 2008), pp. 145-146.

Gauw over naar het heden. Het boekenbal is net begonnen, morgen barst de Boekenweek weer los. Dit jaar is het thema ‘geschreven portretten’. In het kader van dat thema deze aflevering van onze quiz:
1. welke literator schreef onderstaande regels non-fictie; en
2. aan welke oorspronkelijk Nederlandstalig ‘geschreven portret’ werd deze passage ontleend?

Ik was op het moment dat ik naar Den Haag ging al geabonneerd op De Enige Weg, het krantje van de Groep van Bolsjewiki-Leninisten. Die GBL was opgericht door een paar mensen die in1937 uit de RSAP waren geroyeerd na een conferentie op de Veluwe. Bij die conferentie was ik ook aanwezig. Het conflict was eigenlijk het volgende: Sneevliet vond dat de Sovjet-Unie geen arbeidersstaat meer was; terwijl de Sovjet-Unie volgens Trotsky een arbeidersstaat was zolang er geen contra-revolutie had plaatsgevonden – een verworden arbeidersstaat weliswaar, maar het bleef een arbeidersstaat. Dat was het grote conflict tussen Sneevliet en Trotsky. Sneevliet heeft daarom gebroken met Trotsky en dus ook met het centrum voor de Vierde Internationale. Daarover hebben we een hele grote vergadering gehad op de Veluwe; ik meen dat het op het Domela Nieuwenhuis-terrein was. Dat terrein was van het NAS, of de NAS-jeugdbeweging. We overnachtten daar in tenten. Er werd heftig gediscussieerd – onder andere met een secretaris van Trotsky, die daar was om de stelling van Trotsky te verdedigen. Die secretaris, Erwin Wolff, dat was een roodharige jongen, een Tsjech. Hij is later, eind 1937, door de NKVD, de Russische geheime dienst, omgebracht in Spanje. Er zijn in een tijd van ongeveer twee jaar vier secretarissen van Trotsky om zeep geholpen, en daar was hij er één van. Er was tijdens die conferentie dus een hele discussie, tot diep in de nacht. Met een klein groepje, Sal Santen was daar geloof ik ook bij, kozen wij de kant van Trotsky. Wij vonden dat de Sovjet-Unie nog wel een arbeidersstaat was en dus verdedigd moest worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag kameraden,

Het betreft de literator Karel ('Armand') ten Haaf en de gevraagde biografie is 'In de geest van Oktober. Het verhaal van Peter Drenth', p. 41.

groet, Ron

Karel ten Haaf zei

Helegaar correct. Van harte!