zaterdag 7 november 2009

Kun je nog zingen?


We zijn hartstikke schor, de Verloofde en ik, van het de hele dag zingen. Wat zongen wij? De Internationale natuurlijk. De Verloofde omdat zij gek op zingen is (en links natuurlijk), ik omdat vandaag 92 jaar geleden een gebeurtenis van immens historisch belang plaatsvond: een onderdrukt volk kwam massaal in opstand en greep de macht; vrijwel zonder bloedvergieten. Het is in deze tijd waarin ontevredenen zich en masse achter fascisten lijken te scharen goed om voor ogen te houden dat het ook anders kan, dat de ontevredenheid een andere kant op geleid kan worden. Dat we samen de macht kunnen grijpen, wanneer we ons niet tegen elkaar laten uitspelen maar ons verenigen:Samen staan we sterk. Dat is de les die de Oktoberrevolutie ons vandaag leert. Er is altijd hoop, zelfs in tijden en op plaatsen waar alles nog veel hopelozer lijkt dan hier en nu. Maar de geschiedenis keert niet uit zichzelf ten goede, dat zullen wij moeten doen. Ontwaakt, verworpenen der aarde, ontwaakt en sla ze op hun bek!


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Een paar grappen uit het boek ‘Hammer & Tickle’, van Ben Lewis:

Poetin zit achter zijn bureau met zijn handen in het haar. De geest van Stalin verschijnt. Poetin klaagt over zijn problemen, zoals de incompetentie van zijn ondergeschikten in het Kremlin. ‘Dat is makkelijk op te lossen’, zegt Stalin: ‘schiet de slechte ambtenaren dood en verf de muren van het Kremlin blauw’. Poetin is verbaasd: ‘waarom blauw?’ Stalin: ‘ha, ik wist wel dat je alleen over het tweede deel iets zou vragen’.

In 1933 komt een groep schapen aan bij de grens van de Sovjet-Unie, op de vlucht voor Stalin. Een grenswacht houdt ze aan. De schapen: ‘de politieke politie heeft opdracht alle olifanten te arresteren.’ De grenswacht: ‘maar jullie zijn geen olifanten.’ De schapen: ‘probeer dat maar eens aan de politieke politie te vertellen.’

(René)

Kortsluiting zei

Dat boek is trouwens een aanrader. En jij bent al de derde Groninger waarvan ik weet dat die het in zijn bezit heeft (ik ben één van die drie - uiteraard, zou ik haast zeggen). Ik denk dat er weinig steden in Nederland zijn waar zoveel mernsen dit werk gelezen hebben.

Karel

Kortsluiting zei

mensen, bedoel ik.

Karel

Anoniem zei

Nog meer humor. Linkje (in het Engels):

http://www.coldwarjokes.com/

(René)