Het heeft even geduurd, maar daar zijn we weer met de Literaire Trotski Quiz. Dat er een tijd overheen gegaan is heeft te maken met het dunner worden van de spoeling, misschien moeten we binnenkort overstappen naar een Letterkundige Lenin (of Luxemburg) Quiz. Maar voorlopig hebben we alweer vier citaten klaarliggen voor het bekende spelletje, waarvan het eerste hieronder volgt. Voordat we daaraan beginnen: hartelijk gefeliciteerd Jürgen Smit (en ook Marjan) met het gegeven juiste antwoord op deze aflevering: het begin van ‘wijs en begeerlijk’ van karel ten haaf. Voor de opzoekers: het gehele gedicht is (o.a.) te vinden in meisjespijn (Uitgeverij Passage, Groningen 2007) op pp. 110-111.
En dan nu de opgave:
1. wie schreef onderstaande passage; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk werden deze alinea's ontleend?
John Reed, Tien dagen die de wereld deden wankelen. Prachtig.
(...)
John Reed was een Amerikaanse journalist, geboren in 1887. Hij studeerde in Harvard en sloot zich in Amerika aan bij de arbeidersbeweging. Tijdens de Mexicaanse revolutie verbleef hij aan de zijde van Pancho Villa. Tijdens de Russische, in 1917, verbleef hij in Petersburg. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten, maar reisde in 1920 opnieuw naar Rusland, waar hij in Moskou aan tyfus overleed en bij het Kremlin werd begraven. Zijn boek zou hij in de Sovjet-Unie vermoedelijk sowieso niet lang hebben overleefd – naast Lenin was Trotski daarin de grote held, en iedereen die zich ooit met Trotski had ingelaten zou onder Stalin, al dan niet na een showproces, worden vermoord.
Zoals gezegd, prachtig boek. Je leest het en je wordt helemaal warm van de gloed van de revolutie, de vermetelheid, de edelmoedigheid en de heilsverwachting van een volk, dat, tot het uiterste getart, op het punt staat zijn lot in eigen hand te nemen – warm van de creativiteit, de intelligentie en het zelfvertrouwen die zich onder dergelijke omstandigheden onder de mensen manifesteren.
Zo'n boek staat Bert voor de geest, zo'n boek gaat hij schrijven over de revolutie in Nederland, die, dat lijdt geen twijfel, in de stad N haar Petersburg zal hebben. Hij, Bert Staal, is er de aangewezen man voor. Hij heeft de wil, hij heeft het talent, hij heeft de mogelijkheid. De revolutie woont nota bene bij hem op kamers!
Hij zal zijn Lenin vinden, hij zal zijn Trotski vinden, hij zal worden overladen met eerbewijzen en ten slotte, vanwege zijn Trotski, in ongenade vallen. Martelingen liever niet, maar het vuurpeloton? Is de kogel een te hoge prijs voor een groots en meeslepend leven?
5 opmerkingen:
Karel ten Haaf - Bokkenvla.
@Coen: echt waar? Er komt toch helemaal geen Bert Staal in Bokkenvla voor?
Ik dacht zelf meer aan Mulisch. Ik weet niet waarom.
Oh. Het was maar een gokje.
over recent gesproken :
koos van zomeren - Die dag, dat jaar
Deelnemers bedankt.
Meneer Smit: proficiat!
We dachten, ja zeiden nog tegen elkaar ter redactie: zal wel moeilijk zijn, het boek is net uit. Maar nee: Jürgen. Doet die man wel eens iets anders dan lezen?
Een reactie posten