donderdag 26 februari 2009

Literaire Trotski Quiz (28)


Ja hoor, daar gaan we weer. Gezellig schrijvertje-raden. Met dit keer de vragen:
1. wie is de auteur van onderstaande passage; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk werden deze alinea’s ontleend?
[Verduidelijkende leestip: de Sima tussen haakjes is de dochter van de andere Sima.
Gevolgd door een verduidelijkende opmerking: en de initialen van de auteur werden door de Kortsluiting-redactie vervangen door het cursieve woord initialen.]

Roland Holst had een scherp oog voor de psychologische gevolgen van het toenemende politieke isolement waarin Sneevliet, zij en andere antistalinistische communisten kwamen te verkeren. Ze verbaasde zich over de geringe ‘ontroering’ die de verbanning van Trotski uit de Sovjet-Unie teweegbracht onder zijn West-Europese sympathisanten. ‘Wij zijn alleen wel zeer verhard en ver-retoriseerd vergeleken bij wat we in onze jeugd waren, maar soms komt het menschelijk gevoel toch weer boven en dit [Trotski’s verbanning – initialen] is misschien het meest tragische wat gebeurde sedert den moord op Karl [Liebknecht – initialen] en Rosa [Luxemburg – initialen].’ (27 november 1927)

Was het de politiek, dat wil zeggen Stalin versus Trotski, of jaloezie waardoor Sneevliets huwelijk met Sima strandde? Vreemde lippenstift die de niet-vergevingsgezinde Sima in 1926 op een handdoek van haar man ontdekte, leek de aanleiding tot de definitieve scheiding op 15 juni 1928. ‘Toch bleef ze, toen ze me dit verhaal vertelde, vasthouden aan haar versie van de scheiding om politieke redenen, maar het klonk voor mij al niet meer overtuigend.’ (Sima Sneevliet) Sneevliet betaalde de scheiding, hoewel Sima een maandelijkse toelage van de Russische handelsvertegenwoordiging in Berlijn ontving.

2 opmerkingen:

Stormblast1953 zei

Vraag 1 Tichelman
Vraag 2 Waarom schrijf je nooit meer?
Zal er wel helemaal naast zitten maar probeer het toch eens.

Kortsluiting zei

Goed gegoogelt en gedacht Henk, maar wel fout. Het citaat is niet afkomstig uit de inleiding van Fritjof Tichelman in de door Nico Markus bezorgde briefwisseling tussen Henriette Roland-Holst en Henk Sneevliet 'Waarom schrijf je nooit meer' (Stichting Beheer IISG, Amsterdam 1995).

Extra tip voor de volgende deelnemer(s): het stuk werd geschreven door een "literair auteur".