donderdag 8 juli 2010

Theo Wiering (1914-2010)


Afgelopen zondag overleed Theo Wiering, één van de veteranen van de trotskistische beweging in Nederland. Theo werd al ruim voor de Tweede Wereldoorlog politiek actief, en hij bleef een overtuigd marxist tot aan zijn dood. Vele generaties activisten werden door hem geschoold in de economische theorie van het marxisme. Eén van zijn leerlingen, Willem Bos, herdenkt hem in een persoonlijk artikel op de site van de SAP – de Nederlandse sectie van de Vierde Internationale. Van deze in 1938 door Trotski en zijn medestanders opgerichte Internationale was Theo Wiering het grootste deel van zijn politiek actieve leven lid.
Theo was in staat om ingewikkelde problemen helder en eenvoudig uiteen te zetten; tot op hoge leeftijd zette hij dit talent in voor de revolutionaire beweging – zie bijvoorbeeld dit korte artikel uit 2003, waarin Theo uitlegt hoe een economische crisis ontstaat en waarom crises onvermijdelijk en onafwendbaar zijn binnen het kapitalistische economische systeem.
Behalve dat hij zelf artikelen schreef, vertaalde Theo ook werk van Marx en Trotski in het Nederlands.

Aanstaande vrijdag, 9 juli, is de crematie. Om 13.00 in crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 te Amsterdam.

1 opmerking:

Marjan zei

Een trotskist die bondig en helder iets kan uitleggen, ik wist niet dat ze bestonden. Wat een mooie analyse met het hoge "ach, natuurlijk!" gehalte.