vrijdag 20 mei 2011

Yes!

Op 12 juli verschijnt hij: het nieuwe album van Yes. Fly from here. Eind van het jaar is er een Europese tournee, ter promotie van de schijf. Tijdens die tour wordt ook Nederland aangedaan: op maandag 21 mei speelt deze levenslange favoriet van de Groninger Kortsluiting-redactie in de Vereeniging te Nijmegen. Of de redactie vanuit het rode noorden zal afreizen naar het rechtse Zuid-Nederland is nog geen uitgemaakte zaak; de bezetting op de cd, en denkelijk dus ook tijdens de tour, is namelijk enigszins afwijkend: Alan White, Chris Squire, Steve Howe, Geoff Downes en Benoit David. Nu hebben er in de lange en rijke historie van Yes wel vaker personele wisselingen plaatsgevonden, maar pas één keer eerder was Jon Anderson niet de zanger - dat was op een lp die terecht de titel Drama droeg. We leven op de redactieburelen hier in Stad dus tussen hoop en vrees, en wachten nog even met het bestellen van taart en kaarten.
Willen we de bubbeltjeswijn openknallen, dan moet de plaat ongeveer zo klinken:

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De nieuwe Yes. Meer weten? Linkje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fly_from_Here

Het is dus een Yes/Bugglesconnectie geworden, zoiets als Drama of 90125. Wie weet.

(rené)

ps: hoe komt het toch dat deze band zo wordt verketterd?

Stormblast1953 zei

Van die White heb ik nog een drum stokkie.

Karel ten Haaf zei

@ Stormblast1953: gesigneerd?

Frank den Hollander zei

21 november dus!
Ik heb Yes nog gezien in 1976 in Ahoy'... prachtig, met Rick Wakeman natuurlijk.

Karel ten Haaf zei

Ik zag ze op 10 april 1998 in de Martinihal. Zonder Rick Wakeman, maar met Jon Anderson.
God, wat was dat mooi - ik had de tranen in de ogen. Echt.

Anoniem zei

‘When I joined the band, all we wanted was to make great rock music – music that could gyrate, push, drive, get wild. That’s where I’d like to see Yes go again.’

Steve Howe in: Yes: Full Circle Tour 2003 (concert program).

(rené)

Anoniem zei

Altijd dat gezeik over "Drama"!
Op dat album staan de betere bass partijen van Chris.
Maar nee, Jon is er niet bij dus we vinden het niet goed, sterker nog, we luisteren er niet eens goed naar.
De nieuwe CD kan hier helaas niet aan tippen.
Benoit is een matig zanger met weinig variatie en beleving in wat hij doet. Leuk om oude Yes nummers na te zingen (hij hoeft 't immers niet zelf te verzinnen), maar ongeschikt om zelf iets pakkends te creëren.
Ook heb ik ze voor het laatst live gezien in De Waerdse Tempel in Heerhugowaard met deze zanger. Het enige voordeel van dit concert waas dat er minder standaard nummers gespeeld werden.

Kortsluiting zei

Sorry, maar ik vind "Drama" echt niet goed. Dat ligt niet alleen aan het ontbreken van Jon Anderson. Ook het album "Big Generator", waarop Jon wel zingt, kan mij allerminst bekoren. Dat gezegd hebbende: het stemgeluid van Anderson is natuurlijk wel zeer bepalend voor de Yessound, vandaar dat ik mijn hart vasthoud voor de nieuwe cd - die ik overigens nog niet heb beluisterd.

Karel