donderdag 29 januari 2015

Literaire Trotski Quiz (72)En alweer zo’n druilerige rotdag. Daarom ter opvrolijking een gezellig spel.
Maar eerst de oplossing van de vorige quiz: Louis Paul Boon – ‘Bankvijs’. In: Boontjes 1968 (Roelants v/h de Oude Mol en Stichting Isengrimus, Nijmegen/Utrecht 2014), p. 253. Ton van der Molen is de winnaar, voor hem dus jippie en hoera.

En dan nu: Literaire Trotski Quiz nummer 72.
LET OP: afwijkende vraagstelling:
1. welke (veel)schrijver wordt in het citaat hieronder geportretteerd – in helaas weinig woorden, hetgeen de toch al niet eenvoudige opgave nog extra bemoeilijkt – door ‘schilder en zelfverklaard acteur Joop Deelman’; en
2. in welk boek werden deze regels voor het eerst gepubliceerd?

Hoewel ik verblind was door de glans en glorie van zijn volmaakt minderwaardigheidscomplex zal ik trachten zijn voorkomen weer te geven. Van links gezien leek hij op Trotsky zonder sik, van rechts op de Siamese tweeling aan de moederborst, van onderen vertoonde hij gelijkenis met Mickey Mouse en van boven gezien op het strand te Scheveningen wanneer het badseizoen gesloten is. Aan zijn linkerpink prijkte zijn heilige ring, groezelig gekust door bewonderaarsters. Nooit zag ik iemand met zoveel elan geen stropdas dragen. Zelden zag iemand er zo flatteus uit met ongepoetste schoenen.

Geen opmerkingen: