zondag 18 januari 2015

Literaire Trotski Quiz (71)Een frisse dag, een vertrouwd geluid: Kortsluitings quiz over Trotski in onze letteren. Ook op de vorige opgave volgden nul inzendingen. Een juiste inzending had moeten luiden: J.M.A. Biesheuvel – ‘Dolce Vita’. In : De Weg naar het Licht. en andere verhalen (Meulenhoff, Amsterdam 1977 [1981-5]), pp. 87-92.
De vragen voor vandaag:
1. wie schreef onderstaande alinea’s; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk zijn ze afkomstig?

Zo staat het hek te wachten naar de stijlen, en als die stijlen er zullen zijn, zal het wachten worden naar de man die ze moet plaatsen. Want ik ben niet meer in staat twee diepe kuilen te graven, de stijlen er in te plaatsen, de steenslag er omheen te storten en beton te maken en te gieten.
Als ik mij aan zoiets moest wagen, zoudt ge drie weken zonder stukje in de krant zitten. Of erger nog – voor mij tenminste – zoudt ge naar mijn begrafenis mogen komen.
Maar zoals mijn vrouw zegt, ze hebben weer chance. De man die beloofd heeft die stijlen te zullen plaatsen en het hek er aan vast te maken, kan nu toch niet komen. Hij heeft ergens op de travaux in een nagel getrapt en moet nu rusten met zijn voet.
Een chance dus, want hij had evengoed in die nagel kunnen trappen als de stijlen er reeds waren. En dat zou voor ons vervelender geweest zijn.
’t Oude hek hangt dus nog steeds aan de oude stijl, zoals ’t spreekwoord dat zo mooi zegt. Vroeger heb ik nog in optochten gelopen en manifesten geschreven, om dat oude hek aan de oude stijl weg te krijgen. Nu is het reeds met mij, in mijn eigen huis, net hetzelfde geval.
Met schrik vraag ik me af wat het binnen een jaar of tien, twintig zal zijn… Ga ik dan ook een van doe behoudsgezinds brave mannetjes worden? Jezus, Bakoenin en Trotsky, spaar me dáár toch voor!

5 opmerkingen:

Ton van der Molen zei

Ik houd het op Louis Paul Boon, uit een van de delen Boontjes.

Harry Zijlstra zei

Ik denk Goedegebure. Ach ja, ik en literatuur...

Karel ten Haaf zei

We hebben een winnaar! Nee Harry, jij niet. Hoera voor Ton. Uit het onlangs verschenen deel 'Boontjes 1968' (voor de eerst zien dan gelovers: p. 253).

Ton van der Molen zei

Lijkt het bij jou ook of de zwarte inkt voor het stofomslag op was?

Karel ten Haaf zei

Ja. Ik dacht dat dat misschien was om te laten zien, op subtiele wijze: dit is weliswaar dezelfde serie maar toch ook een nieuwe.