woensdag 5 september 2012

Welkom 2, Broeder Hans

[voor Welkom 1 klik hier]

Dank je wel Stefan, ik ben verbluft, dit had ik werkelijk niet verwacht.

Ik snap nu ook opeens waarom je gisteren zo verrast keek toen ik moest lachen na je vraag aan wie het eerste exemplaar zou worden uitgereikt. Je dacht natuurlijk even dat ik je doorhad, maar dat was echt niet zo. Stefan wat ben je toch een rakker, niemand is er schavuiter dan jij.

Lieve mensen, zoals Stefan al zei in zijn dankwoord, en zoals u zelf met eigen ogen hebt kunnen zien, weten wij Toffe Gasten elkaar ook na vijftien jaar nog steeds te verrassen. Op een positieve manier ook nog. En dat terwijl we elkaar toch door en door kennen en echte vrinden zijn.

Het is dan ook met tranen van ontroering in de ogen [haalt duim langs ogen], dat ik dit eerste exemplaar in ontvangst neem. En wat ziet hij er mooi uit, onze Broeder Hans. [beetje bladeren] Prachtig! En kijk, met een gratis dvd met de film ook nog!

Maar Broeder Hans is niet alleen van buiten mooi, zijn innerlijk sprankelt van pracht en speelse geest.
Dit boek bevat vele hoogtepunten uit ons oeuvre, hoogtepunten die Stefan en ik in de loop der jaren samen bereikten, zowel op het toneel als in de beslotenheid van ons schrijfkantoor. Want niet alles wat wij samen doen brengen we op het toneel.

En wel hierom, lieve mensen. Wij zijn natuurlijk inmiddels door de wol geverfd waar het gaat om het verzorgen van Toffe voordracht voor publiek. Zo weten wij dat er grapjes zijn die alleen op papier overeind blijven, die je niet moet voorlezen of uitspreken. Ik zal u een voorbeeld geven: een dyslectische alcoholicus die geen Johnny Walker bestelt maar een Jolly Wanker.

Dat kun je niet op het toneel doen, dat slaat nergens op. En dat zullen wij dan ook nooit doen. Die grapjes moet je lezen, die zijn uitsluitend geschikt voor in een boek. Al moet ik zeggen dat het grapje over de dyslectische alcoholicus de toets van onze strenge kritiek niet heeft kunnen doorstaan – moet je nagaan, lieve mensen, lieve, lieve, lieve mensen: als zo’n ijzersterke mop al niet goed genoeg is, hoe goed moet het boek dan wel niet zijn!

Wat ik wel een beetje jammer vind, dat kan ik hier in de beslotenheid van deze zaal wel even zeggen, is dat Stefan in zijn speech meende te moeten opmerken dat ik niet zijn type ben. Nou, dat is wederzijds! Ik vind het nog steeds zonde dat de auteursfoto achterop dit prachtige boek – ik kan er nog steeds niet over uit dat uitgerekend ik dit eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, lieve Stefan, lieve, lieve Stefan dank je wel! – maar ja, wat ik zeggen wou: ik vind het nog steeds zonde, Stefan, dat jij voor de auteursfoto niet even een net pak hebt aangetrokken, was dat nou zo’n moeite geweest?

Ja, lieve mensen, wij katten dan weleens op elkaar, maar dat neemt niet weg dat we echt een duo zijn. Niet voor niks spreek ik al de hele tijd in meervoudsvorm. Vijftien jaar lang al echte vrienden, ondanks de verschillen – of misschien juist wel dankzij. Het is omdat we zo verschillend zijn dat we elkaar nog steeds weten te verrassen. Want over één ding zijn we het altijd eens: kwaliteit is kwaliteit en Die Toffe Gasten zijn kwaliteit. En verrassend goed. Stefan, nogmaals bedankt voor dit eerste exemplaar. Bedankt voor deze eer, ik ben ontroerd, ik weet even niet wat ik moet zeggen.

[omhelst Stefan]

Geen opmerkingen: