zaterdag 31 mei 2008

Zondag in Oeverloos


Zondag 1 juni spreekt Leon Verdonschot met Benne van der Velde, de nieuwe stadsdichter van Vlaardingen.
Oeverloos hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur bij Kink FM.
(c) foto: Coen Peppelenbos

vrijdag 30 mei 2008

Verdoemd. In Drachten


Verdomd als het niet waar is: the Damned zijn of is weer bij elkaar. En op tournee. Na ontelbare andere bands van dertig jaar geleden, achtten nu ook de inmiddels ongetwijfeld van embonpoint voorziene heren de tijd rijp voor een reünie. En ik dacht: pluk de rijpe tijd. Dus ik ga naar Drachten om de punk te zien. Op zaterdag 14 juni, samen met de hedendaagse muziekformatie de Fuckups. Of de Officiële de Fuckups Fanclub ook van de partij zal zijn was bij het ter webbe gaan van deze tekst nog niet bekend. Misschien kan hij even contact opnemen.

donderdag 29 mei 2008

K-1 (derde en laatste ronde) - de tactiek

K1 - het beeld

Remy Bonjasky vs Melvin Manhoef

Ook handig om je Japans weer eens op te halen:



Wie wil weten hoe Bonjasky wint kijkt dit vervolgfilmpje.

K-1


Ongeveer een maand geleden bezocht de voltallige redactie van Kortsluiting de K-1 World Grand Prix Europe Final in de Arena in Amsterdam. We gingen in eerste instantie vooral om onze held PeterAerts (the Dutch Lumberjack – vanwege de verwoestende lowkicks waarmee hij zijn tegenstander omhakt) aan het werk te zien tegen Melvin Manhoef, maar helaas had Aerts moeten afzeggen vanwege de nog niet herstelde blessure die hij opliep in de finale van de World Grand Prix Final Eight (het eigenlijke wereldkampioenschap) begin december 2007. Hij werd vervangen door Remy Bonjasky, die zich kundig van zijn taak kweet en Manhoef meermaals naar het canvas joeg. O hoe heerlijk om te formuleren als een sportjournalist.
Hoewel K-1 de edelste aller sporten is, weigerden onze verloofdes ons te vergezellen naar de Arena. Gelukkig hielden we contact per sms, zodat er aan het thuisfront toch nog iets van de sfeer kon worden geproefd. Alvorens de tekstberichten uit mijn fraai gele telefoon te verwijderen, tik ik ze even over – opdat ook de bloglezers spijt krijgen van hun afwezigheid in de Arena op 26 april.

"Liefje! Slaan ze elkaar al voor de bek?"

"Ja. Hoera!"

woensdag 28 mei 2008

Stoerste vrouw – update


Het blijkt dus dat je op de site van MijnNL meerdere keren kunt stemmen op de stoerste vrouw van Rotterdam. Nu hoef ik niet alleen voor Fleur Kolk te gaan, maar kan Frederique Spigt ook een stem krijgen. En vooruit, Charlie Dée krijgt ook een stem van mij.

Daniël Dee

dinsdag 27 mei 2008

Voolooldeel?


Sinds enkele dagen is de Groninger Helft van Kortsluiting (1962) in het trotse bezit van een origineel kunstwerk: een door Franz Holß (Franz Wilhelm Meyer, 1906-1957) gemaakte tekening in Oost-Indische inkt van het konterfeitsel van de revolutionair Henk Sneevliet (1883-1942). Het betreft hier de tekening die staat afgedrukt voorin de door Max Perthus (Piet van ’t Hart, 1910-1975) geschreven biografie Henk Sneevliet. Revolutionair-socialist in Europa en Azië (1976).

Leuke anekdote: in China, waar Sneevliet begin jaren twintig van de vorige eeuw namens de Communistische Internationale (1919-1943) meehielp bij het oprichten van de Communistische Partij (1921), gebruikte hij de schuilnaam Maring. In 1936 vertelde Mao (1893-1976) zijn levensverhaal aan de Amerikaanse journalist Edgar Snow (1905-1972), die de gesprekken omwerkte tot het boek Red Star over China (1937). In dit boek lijkt Sneevliet merkwaardig genoeg niet voor te komen, en ook Maring lijkt niet genoemd te worden. Lijkt. Want hij komt wel degelijk voor, als
Ma-lin.

Stoerste vrouw


Rotterdam durft, dat staat buiten kijf. Zo durft ze bijvoorbeeld de stoerste vrouw van de stad aan te wijzen. Althans; we mogen zelf stemmen.

Van mijn uitgever moet ik stemmen op Judith Visser. Mijn verloofde ziet liever dat ik stem op Fleur Kolk. En hoewel mijn hart al decennia het meest uitgaat naar Frederique Spigt, kies ik er toch voor om de lieve vrede in huis te bewaren.

Ik mis overigens de literatoren van Rotterdam. Waarom is er alleen gekozen voor Judith Visser? Waar zijn bijvoorbeeld Bianca Boer, Sanneke van Hassel en Ester Naomi Perquin?

Ach, zoals mister Garrison al zei: ‘Don’t trust anything that bleeds for five days and doesn’t die.’ Daarom, zoals Cartman al zei: ‘I would never let a woman kick my ass. If she tried something, I'd be like, HEY! You get your bitch ass back in the kitchen and make me some pie!’

Maar genoeg flauwiteiten, nu weer verder met de belangrijke zaken des levens: een nieuwe burgemeester. En niet zomaar een burgemeester, maar zó’n burgemeester.
Daniël Dee

maandag 26 mei 2008

Poëzie in het Park


In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad organiseert Xsaga Poëzie in het Park, een dichtbundel en interactief poëzieproject. Op zeven locaties in het Vondelpark te Amsterdam rode palen. Op elke paal staat een naam van een dichter vermeld en een telefoonnummer. Voorbijgangers kunnen het telefoonnummer bellen om de dichter zijn of haar gedicht horen voor te lezen.

De presentatie is op zondag 1 juni vanaf 14.00u.

Over de dichtbundel van het ‘Poëzie in het Park’-project later meer. Zo ook over het Scapino Ballet en Lowlands.

zaterdag 24 mei 2008

Diamond are a girl’s best friend

Bijna vergeten te vermelden: op zondag 25 mei is er ook een benefiet cabaretmarathon vanaf 14.00u in het oude Luxor te Rotterdam. Cabaretiers Jan Jaap van der Wal, Najib Amhali, Theo Maassen en Wilfried de Jong werken geheel belangeloos mee. De opbrengst gaat naar de Sunday Foundation, die zich inzet voor het door burgeroorlog verscheurde Sierra Leone. Als je de kaartjes van 250 euro te duur vindt, dan verkoop je toch gewoon een paar diamanten. Of koop het WIA 4 Magazine, een eenmalige uitgave van initiatiefnemer Hugo Borst, waarin iedereen staat die van belang is in Groot Rotterdam en omstreken.

Zondag in Oeverloos

Groningen is van oudsher een regio waar goede muziek immer een luisterend oor vindt. En dus komt het succes van de rockband LPG geenszins als een verrassing.

Leon Verdonschot onderwerpt zanger/gitarist Anne van Wieren aan een indringend vraaggesprek. Aanstaande zondag van 19.00u tot 21.00u in Oeverloos op Kink FM.

donderdag 22 mei 2008

Wakkere honden


Wakkere Honden is het nachtprogramma van Radio Rijnmond. Iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht tussen 12 en 2 uur presenteert een Rijnmond-medewerker zijn eigengemaakte programma. Iedere keer anders, iedere keer verrassend. Maar in ieder geval: elke keer met liefde gemaakte radio. Stem dus af op Radio Rijnmond. Ieder weekend tussen 12 en 2!

Vannacht voelen Jelko de Ruijter en Daniël Dee twee uur lang de enige echte stadsdichter van Rotterdam Jeroen Naaktgeboren aan de tand (Die WoordDanser, je weet toch!).

Leg dat boek weg en ga de stad in


Literatuurliefhebbers hoeven zich dit weekend niet te vervelen in Rotterdam. Het wordt namelijk een druk weekend met tal van voordrachten.

Op zaterdagmiddag 24 mei is de feestelijke opening van boekhandel de Balustrade met vanaf 12.15u voordrachten van Ernest van der Kwast, Rien Vroegindeweij, Feico Houweling, Jeroen Naaktgeboren, Daniël Dee, Peter Swanborn, Manuel Kneepkens, Christophe Vekeman, Hester Knibbe, Bianca Boer, Sanneke van Hassel en Jan Oudenaarden.

Op zaterdagavond 24 mei is de jaarfinale Poetryslam Rotterdam in de feestzaal van SSRR aan de Mauritsweg 29B. De show zal om 20.30u beginnen. De entree is 2,50 euro. De finalisten zijn: Max Lerou, Alex Franken, Martin Aart de Jong, Najiba Abdellaoui, Yassine S., Manuel Schiesser, Gerben de Ruiter, Kila&Babsie, David Boelee, Bob Venus, Edwin de Voigt en Joop van den Bos.

Op dezelfde tijd vindt in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg Nur Literatur plaats. De toegang is 5 euro, de voordrachten zijn van Bianca Boer, Erik Jan Harmens, Sanneke van Hassel, Mustafa Stitou, L.H. Wiener, Tommy Wieringa en Menno Wigman.

En op zondag 25 mei is de 31ste editie van het Dunya Festival met een Poetry Slam waar De WoordDansers, Oscar Kocken en Bernhard Christiansen tegen elkaar zullen strijden.

dinsdag 20 mei 2008

Alle liefde is goede liefde

Onder die titel plaatst dichter Philip Hoorne op Poëzierapport een opmerkelijke recensie over de bundel Koffiedik zingen. Het is dat hij al uitgegeven is, anders had ik het stuk van Hoorne direct als supplement opgenomen in die bundel.

Voor de geïnteresseerden zijn hier nog enkele bevindingen over Koffiedik zingen, in willekeurige volgorde: Alle persoontjes zijn paspoppen (Coen Peppelenbos op Literair Nederland), Hyperromantische zelfspot (Emily Kocken op Meander), Poëzie voor de gulzigaard (Pieternel op Moois Magazine), uitdagender voor de literaire voorhoede dan voor het grote publiek (Albert Hagenaars voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst) en Mooi of lelijk, Dee kan het allebei (Bouke Vlierhuis op Club Propaganda).

Daniël Dee

donderdag 15 mei 2008

Op een onbewoond eiland


Stel je moet naar een onbewoond eiland en je mag maar één plaat meenemen, welke zou dat dan zijn? Ik zou zeggen: neem een dubbel elpee, dan heb je twee keer zoveel luisterplezier. Denk bijvoorbeeld aan: 200 motels van Frank Zappa. 100 andere tips van schrijvers zijn te vinden in de nieuwe WAHWAH.

zaterdag 10 mei 2008

Is Anna Blaman de nieuwe Lazarus...

of snap ik iets niet? Bij mijn weten is Anna Blaman in 1960 overleden. Toch schijnt zij een boek gesigneerd te hebben dat in 1971 is gedrukt. De opdracht luidt: ‘Waarom leef je dan als je nooit van iemand zou mogen houden?’ Een mooie opdracht, zeker voor iemand die zojuist een perfecte Lazarus-imitatie heeft gegeven, maar waarom heeft ze dat in een boek gezet dat ze niet eens zelf heeft geschreven?