dinsdag 30 april 2013

Geen woning geen kroning

‘Het is een uur. Terwijl de genodigden zich klaar maken voor de inhuldiging in de nieuwe kerk, verzamelen zich steeds meer demonstranten bij het Waterlooplein.’
De jongeman uiterst links, deels verscholen achter de vrouw in paars, dat ben ik – met champignonkapsel en inderdaad in oud colbertje van mijn vader, met op het revers duidelijk zichtbare button.
[Still uit Andere tijden, uitgezonden zondag 21 april 2013.]

Daar sta je dan: als eenvoudige Kortsluiting-redacteur ben je zomaar opeens de hoofdpersoon in een verhaal van Leon Verdonschot - opgenomen in Mijn Majesteit. Verhalen over Beatrix (Thomas Rap, Amsterdam 2013).
Tip: klik op de plaatjes voor een leesbaarder formaat.
 

Demonstratie in IJmuiden tegen dumping van kernafval in zee (1979 of 1980).
Foto: Frank Lucas
 

vrijdag 26 april 2013

De zondige daad (recensie 1)


Op Ontmoet de schrijver verscheen de eerste bespreking van de novelle De zondige daad. Recensent van dienst: Ardjan Noorland –niet alleen recensent maar ook verwoed verzamelaar van boeken en parafernalia van en betrekking hebbend op Maarten ’t Hart.


maandag 22 april 2013

Wij vinden van niet

Je kunt er veel van zeggen, maar dit is geen net jurkje. Wel leuk natuurlijk, dat wel.

vrijdag 12 april 2013

Literaire Trotski Quiz (67)

Jawel, aflevering 66 leverde een winnaar op, razendsnel ook nog: René Wubbolts, één van onze regelmatige inzenders. Hoera! voor René Wubbolts.
Wie de passage van vorige keer wil naslaan, dit is de vindplaats: Koos van Zomeren  Rondom Staal. Roman (Uitgeverij De Arbeiderspers, Utrecht-Amsterdam-Antwerpen 2012), pp. 17-18.

En dan nu de vragen van nu:
1. wie schreef onderstaande regels;
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig boek is deze passage afkomstig?

‘Ik heb mijn ouders verteld dat we het weer gaan proberen,’ zei ze.
‘O god, ha ha.’
‘Ja, lach maar.’
‘Wat zeiden ze dan?’
‘Ze hebben het me ten zeerste en met klem afgeraden.’
‘Jezus. Nou ja zeg. Hoezo dan?’
‘Ze hadden een hele rits aan bezwaren. En daardoor ben ik ook weer aan het twijfelen geslagen.’
‘Nou, laat die argumenten dan eerst maar eens horen. Ik weerleg ze zo. Fluitje van een cent, me dunkt.’
‘Mijn ouders zijn van mening dat we op onze vingers kunnen natellen dat het weer niet tussen ons zal werken. Als het al twee keer is misgelopen, waarom zou het dan de derde keer wel werken? Ze menen zelfs dat wij zouden kunnen uittekenen, dat wij zouden kunnen voorspellen hoe en wanneer onze relatie weer kapot zal gaan.’
‘Dat is geen argument en drie keer is scheepsrecht. Wat denk jij daar dan van?’
‘Dat zei ik toch net. Ik twijfel nu of het wel zo verstandig is om weer iets met jou te beginnen.’
‘Hè, godver. Wat zijn jouw ouders vals. Ze hebben het recht niet. Ze hebben het achter de ellebogen als je het mij vraagt. Walgelijk. Politiek correcte salonsocialisten. Links stemmen omdat het zo hoort en een beetje intellectueel bazelen, maar als er een afkickkliniek bij hen om de hoek geopend zou worden beginnen ze vast en zeker te piepen. Trotski zou zich omdraaien in zijn graf, maar lekkerder zal hij dan echt niet liggen.’
‘Focus nou even. Blijf even bij de les. En houd op. Je hebt het wel over mijn ouders, ja. Als je dat niet bevalt dan hoeft het niet meer voor mij. Ze zijn zoals ze zijn. Wen er maar aan, want ik heb ten slotte ook hun genen.’

woensdag 3 april 2013

Hoera! (tweewerf)

Zaterdag a.s. –  6 april – treffen Daniel Ghiţă en Gökhan Saki elkaar in de ring, tijdens het gala Glory 6 Istanbul. Het betreft de hoofdpartij, en niet voor niks: de zwaargewichten Ghiţă en Saki worden door zowel Glory zelf als het gezaghebbende LiverKick gezien als respectievelijk nummer twee en nummer drie van de wereld. Er staat veel op het spel: de winnaar van de partij komt later dit jaar uit tegen nummer één Sem Schilt, in een wereldtitelgevecht.
De livestream van Glory 6 Istanbul begint om 19.00 uur Nederlandse tijd (volgens de redactie van Kortsluiting, gezien het uur tijdsverschil met Istanbul) of om 20.00 uur (volgens de website van Glory), en is hier te bestellen en te bekijken.

En dan voor de tweede juichkreet: de Kortsluiting Glory poule van december 2012 (over Glory 4 Tokyo, de World Grand Prix 2012) werd gewonnen door Harry “Beer” Zijlstra en onlangs werd hem de bijbehorende, kunstig verpakte kampioenstrofee overhandigd. Harry “Beer” Zijlstra was hiermee zichtbaar in zijn nopjes.