zaterdag 14 januari 2012

Zaandams eiGRONINGEN - Sta ik zojuist, in de zaterdagmiddagverwensnackmodus, bij snackbar Hoek waar ik twee eierballen in het vet heb laten gooien, vraagt een dame, waarschijnlijk EurosonicNoorderslagbezoekster, al is haar uitstraling meer die van de klassiekliefhebber, wat dat is, een eierbal. Legt het meisje achter de counter dat keurig netjes en terzake kundig uit. Zegt de dame dat ze er nog nooit van gehoord heeft, waarop ik opmerk: ‘Het is Gronings’ en zij reageert: ‘We komen hier niet vandaan, vandaar.’ Hoor ik een Hooghaarlemmerdijks accent vol bravoure beweren dat een eierbal niet Gronings is. Kijk ik verbijsterd de vrouw die dit beweert aan. Ze is geboren en getogen in Zaandam, en daar, in snackbar ’t Hoekje aan de Zuiddijk, hebben ze altijd al eierballen gehad, zegt de Hollandse. Het meisje achter de counter zegt dat dat dan zeker met gehakt is in plaats van met ragout. Nee hoor. Ik informeer of het dan geen frietei betreft, met een in stukken gehakt ei erin. Nee hoor. De man van de klassiek ogende dame monkelt dat ze het dan zeker uit Groningen hebben gejat. Nee hoor. Ik neem mijn bestelling in ontvangst en loop naar huis, waar ik orgastische minuten beleef tijdens het verorberen van mijn zelftraktatie. En nu wil ik het weten ook, besluit ik, en ik schakel mijn laptop in.
Zaandam kent inderdaad een snackbar ’t Hoekje, gevestigd op het adres Zuiddijk 162. Dat wordt bellen. 075 6179444. Heeft snackbar ’t Hoekje eierballen? Nee hoor. ’t Hoekje heeft een frietei – maar, en hier zal het misverstand vandaan komen, niet met stukjes ei erin, maar met een half ei. De snackbarhouder heeft wel eens eerder van iemand uit Groningen gehoord over de eierbal en hij is benieuwd wat dat nou precies is, waarop ik hem beloof een receptje (hier nog eentje) te mailen. Een belofte die ik nu gestand ga doen.

P.S. De overheerlijke eierbal van snackbar Hoek te Groningen kost inmiddels € 2,=.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik at ze altijd in Schotland, maar dat telt zeker niet mee , jaren 70.
Giny

Karel ten Haaf zei

Mij is afgelopen zomer een foto gemaild, door onze stadsdichter Stefan Nieuwenhuis, van eierbalgelijkende snacks uit Schotland. Of de smaak vergelijkbaar is: geen idee, ik ben nog nooit in Schotland geweest en de stadsdichter - schande zij hem! - heeft de Schotse bal niet geproefd.

Anoniem zei

Thuis heb ik geprobeerd ze na te maken, maar het gehakt moet aan het ei plakken en aan het gehakt moet weer paneermeel geplakt worden. Daar ben ik niet goed in.
Giny

Karel ten Haaf zei

Maar Giny: met gehakt, dat is geen echte eierbal. Het moet met ragout.

Angelika zei

@ Giny: een ei in gehakt pakken, dat gaat juist wel, dat heet een vogelnestje, een ei in ragout pakken, dat is andere koek. ik zou wel een foto als bewijs willen zien dat het iemand lukt.