donderdag 9 december 2010

Gun Roel zijn recht


Roel van Duijn mag dan een rare druif zijn, met zijn anarchisitisch geïnspireerde voorkeur voor ludieke acties als het uitdelen van krenten, dat neemt niet weg dat ik zeer geïnteresseerd ben in wat zich afspeelt in zijn hoofd – misschien wel juist daarom: omdat ik hem niet kan volgen. Goed nieuws derhalve, dat Van Duijn zich heeft voorgenomen zijn memoires te schrijven. Voor dit project vroeg hij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) toestemming om zijn BVD-dossier in te zien (BVD staat voor Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD). Die werd hem niet verleend, en uit protest is een petitie gestart om Van Duijn alsnog inzage te geven. Hoewel wij, mannen van Kortsluiting, de actie als vrij kansloos inschatten, roepen we toch iedereen op om die petitie te tekenen: het is altijd goed als iets wordt ondernomen om de sectie stiekum in de wielen te rijden. Tekenen kan hier.

Nu we het toch over de geheime dienst hebben: ter redactie ligt nog een restpartij van het verduveld interessante werkje De trotskistenangst van de BVD. Over functie en werking van een geheime dienst in de burgerlijke samenleving (Amsterdam 2001). Het 257 pagina’s tellende boek is mede daarom zo interessant, omdat het vol staat met als “vertrouwelijk” aangemerkte documenten waaruit blijkt hoe een geheime dienst erin slaagt beroepsverboden te effectueren. Interesse in deze documentaire? Schrijf een mailtje aan kareltenhaaf [apending] hotmail.com en je (u) krijgt het boek thuisgestuurd voor slechts € 5,= (inclusief porto).

omslagfoto:
Groningen, 9 december 1990
[vandaag exact twintig jaar geleden dus]: trotskist Karel ten Haaf (met gleufhoed en zonnebril) demonstreert incognito tegen de BVD.

Geen opmerkingen: