maandag 30 juni 2008

De Dichtclub


Woensdag aanstaande, 2 juli: De Dichtclub. Zoals elke eerste woensdag van de maand presenteren tien dichters in een gezellig (zij het vanaf dit keer rookvrij) café, naast eerder geschreven eigen werk, elk minimaal één nieuw gedicht van eigen hand. Normaalgesproken zowel in Groningen als in Rotterdam; deze maand niet in Rotterdam, waar het vakantie is, maar wel in Groningen.

De deelnemende dichters in Stad zijn: Rense Sinkgraven, Jan Glas, Ellen Deckwitz, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Renée Luth, Coen Peppelenbos, Ton Meijer, Ruth Koops van 't Jagt en Karel ten Haaf .
Vast onderdeel van De Dichtclub Groningen is daarnaast de doorlopende soap “Het Station”. In een hilarisch relaas doet schrijver Hubert Klaver verslag over het wel en wee in een psychiatrisch opvangcentrum.
Gastdichter van deze maand is Harm Guikema, één van de Poëten uit de Pauze – de dichtersgroep rond Kees van der Hoef. Guikema publiceerde in eigen beheer zowel een bundel met Groningstalige als eentje met Nederlandstalige poëzie.
Plaats van handeling: café Marleen in de Kleine Pelsterstraat. Aanvang: 20.30 uur. De toegang is vrij.

zondag 29 juni 2008

Held in actie


Vanmorgen (middag in Fukuoka, Japan) kwam onze held Peter “the Dutch Lumberjack” Aerts voor het eerst sinds ruim een half jaar weer in actie in de K-1 ring. Hij moest het opnemen tegen Jan “the Giant” Nortje. Op de burelen van de Kortsluiting-redactie heerste voorafgaand aan deze come-back een nerveuze opgewonden spanning, vele malen zenuwslopender dan voor welke voetbalwedstrijd van de afgelopen weken dan ook.
We discussieerden heel wat af: Zal Peter Aerts last hebben van het gebrek aan ritme? Is zijn knie volledig hersteld van de blessure die hij opliep toen hij tijdens de WK-finale begin december vorig jaar uitgleed op een natte plek in de ring? Is hij klaar om zich opnieuw een weg te vechten naar de finale, voor de zestiende (!) maal op rij?
Vrijdag aanstaande wordt het gevecht uitgezonden door SBS6. Wie het nu al, in klein(er)beeld wil zien, kijke eerst hier en dan hier.

zaterdag 28 juni 2008

Proud to be an American!


De Kortsluiting-redactie vindt het eigenlijk wel begrijpelijk dat de inwoners van een land waarin cultuuruitingen dit niveau hebben bereikt de heersers van de wereld zijn. De redactie in Rotterdam moest trouwens juist dankzij zichzelf zeker een beetje gniffelen. Ach, genoeg geleuter, set those puppies free!

Moderne nomaden


Vijf studenten van de academie voor beeldende kunsten in Maastricht hebben naar aanleiding van een opdracht een dichtbundel samengesteld en vormgegeven. In dit boek genaamd ‘Moderne nomaden’ hebben zij gedichten gebundeld die op welke manier dan ook met dit onderwerp te maken hebben. Ook is iedereen die in aanraking komt met dit boek vrij om ook hun stempel te zetten in deze bundel, iedereen mag gedichten of illustraties achterlaten.

Zij willen van deze bundel ook een moderne nomade maken, en daar hebben ze hulp voor nodig. Van dit boek bestaan tien exemplaren. Deze hebben ze op meerdere plekken in Maastricht verspreid. Als u in het bezit bent gekomen van een bundel willen ze u vooral veel plezier wensen met het lezen ervan. Maar ze willen u ook vragen om als u uitgelezen bent, deze bundel weer verder te laten gaan met zijn reis. Leg hem op een plek neer voor de volgende persoon om te vinden.

Nomaden laten alles achter zich, en hechten niet aan spullen. Tegenovergesteld dus aan ons in onze materialistische wereld. U wordt dus bij deze ook op de proef gesteld, kunt deze bundel die u gratis heeft gekregen weer weggeven? Het geestelijk bezit blijft immers van u, alleen het materiële geeft u weer door.

In het boek is werk te lezen van Anne van Amstel, Bas Belleman, Huub Beurskens, Bert Bevers, Martin Beversluis, Jip Bosch, Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Daniёl Dee, Ruud Linssen, Hans Manders, Wil Melker, Leo Mesman, Willemien Min, Wilma Robben, Edwin Smet en Wijnand Steemers.

vrijdag 27 juni 2008

In de operatiekamer


Donderdag, begin van de middag, vervoeg ik mij op de afdeling kaakchirurgie van het UMCG om de verstandskies uit mijn linker onderkaak te laten verwijderen. De dienstdoende arts - Van der Werff - herkent mij aan mijn stem; en terwijl de verdoving langzaam mijn wang, tong en lippen lijkt op te blazen lopen we geanimeerd babbelend de operatiekamer in, waar een tweetal operatieassistentes ons opwacht en weten wil hoe Van der Werff en ik elkaar kennen. Na de uitleg - telefonist en dienstdoend arts hebben vooral tijdens de nachtdienst regelmatig contact - zegt één van de assistentes dat het haar een leuk aspect lijkt van het telefonist zijn: je hoort veel mensen en maakt je daarvan natuurlijk ook een voorstelling. Terwijl ze dit zegt drapeert ze - 'tegen de felle lampen' - een groen laken over mij heen, dat alleen mijn mond vrijlaat; en ik moet denken aan het verhaal dat orthodoxe gelovigen, bang voor de zonde, zich van een dergelijk laken-met-gat bedienen tijdens de cohabitatie-ter-procreatie. Een opmerking hierover houd ik binnen, lijkt me toch wat ongepast tegenover drie mij onbekende vrouwen. Wel merk ik op dat je je vaak een totaal verkeerde voorstelling maakt op basis van de stem. 'Zo hoor ik vaak dat ik een mooie stem heb,' zeg ik, 'maar als je dan mijn kop ziet valt het toch wat tegen.' Waarop één der operatieassistentes opmerkt: 'Daarom leggen we er nu ook een doekje overheen.'

donderdag 26 juni 2008

Literaire Trotski Prijsvraag (4)

De spelregels: degene die het eerst het juiste antwoord geeft op onderstaande vragen is de winnaar (m/v). Heeft binnen een week niemand beide antwoorden goed, dan is degene die het eerste één juist antwoord gaf de gelukkige.

De prijs: Trotski – Over de burgeroorlog. Twee toespraken (16 pp. + audio-cd).

[Op de foto: Joost Kircz nu - nog steeds trotskist. Voor het waarom van deze illustratie: zie onderstaand citaat.]

De opgave:
1. wie schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk (in dit geval een roman) is deze passage over het begin van de Maagdenhuisbezetting afkomstig?

Tweehonderd, driehonderd man telt de bezettingsmacht al gauw. Alsof er een allesomvattend plan de campagne was gemaakt worden er onmiddellijk allerlei maatregelen uitgevoerd. Hoofdingang afsluiten en barricaderen. Hele gebouw doorzoeken. Spandoek aan gevel. Proviandering organiseren. Hal op begane grond inrichten als centrale vergaderruimte. Slaapplaatsen aanwijzen. Ook Ordedienst en Schoonmaakdienst beginnen te draaien. Evenals de stencilmachine.
Wie precies de leiding hebben is niet helemaal duidelijk, zeker is wel dat aan de politieke kern van de Asva, Buys en Verhey, en Blok, en Hendriks, en Regtien natuurlijk, hoofdrollen zijn toebedeeld. Joost Kircz van de Trotzkistische Vierde Internationale is ook prominent aanwezig, waar komen al die mensen ineens zo gauw vandaan? En wat doet die man van Spartacus hier in vredesnaam, dat is toch geen student?

Spel Zonder Naam (2) – de oplossing


Helemaal vergeten: het antwoord op de een week geleden gestelde quizvraag. De jongeman die hier zijn gezicht verbergt achter een haarsluier, is dezelfde als de aankomend dichter op de bij dit blogje gaande portretfoto – al is hij hier een jaar ouder, te weten achttien herfsten jong. Voor wie hem ook hier niet herkent: het is Daniël Dee.

woensdag 25 juni 2008

Poëtische wind


Zaterdag aanstaande vindt in café De Engelstede in Engelbert de presentatie plaats van Uit het Noorden waait de muze aan, een bloemlezing gedichten over Groningen. Samensteller is Hannie Rouweler, die jarenlang op het Groninger platteland woonde alwaar ze genoot van de weidsheid en de stilte. Nu woont ze in België. Ook leuk, maar het verlangen naar het noordelijk landschap bleef. Dus vroeg ze een groot aantal (73) collega-dichters om het unieke van het Groninger land in poëzie te verwoorden.

De volgende 74 poëten (één meer dan het getal hierboven, daar de lijst hieronder ook Rouweler zelve bevat) grepen naar ganzenveer, potlood, balpen, vulpoint of pc:

Anne van Amstel, Jurre van den Berg, Bert Bevers, Catharina Boer, Carla Bogaards, Chrétien Breukers, F.A. Brocatus, Floris Brown, Tsead Bruinja, Fans Budé, Anneke Claus, Daniël Dee, Tom van Deel, André Degen, Job Degenaar, Ewoud Willem van Doorn, Bart FM Droog, Remco Ekkers, Maarten van der Elzen, Tjarda Eskes, Sieger M. Geertsma, Paul Gellings, Wouter Godijn, Hans Groenewegen, Karel ten Haaf, Albert Hagenaars, Kees Hermis, Rozalie Hirs, Tjitse Hofman, Chris Houwman, Joris Iven, Miriam Janssen, Paul Janssen, Petra Else Jekel, Henk Knol, Rutger Kopland, Martin van Kralingen, Gerrit Krol, Louis Lehmann, Jane Leusink, Michel Martinus, Hanz Mirck, Y. Né, Jan Atze Nicolai, Max Niematz, Ronald Ohlsen, Fred Papenhove, Coen Peppelenbos, Kapser Peters, Cees van der Pluijm, Jean Pierre Rawie, Jan-Jaap Reinders, Hannie Rouweler, Suze Sanders, John Schoorl, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer, Ilse Starkenburg, Japke Stobbe, Pien Storm van Leeuwen, Meindert Talma, Wim van Til, Tymen Trolsky, Goaitsen van der Vliet, Willy Verhegghe, Victor Vroomkoning, Nina Werkman, Atze van Wieren, Willem Jan van Wijk, Chawwa Wijnberg, Driek van Wissen, Leendert Witvliet, Guido van der Wolk en Henk van Zuiden.

Een aantal van de bovenopgesomde dichters zal in Engelbert de eigen bijdrage voorlezen, dus komt allen. De presentatie van de door Uitgeverij Passage uitgegeven en € 14,50 kostende bundel van 96 pagina's begint om 15.30 uur; de toegang is vrij.

Zinloos gekweld


(een gezellig gesprek)


Personen: Vraag en Antwoord


Vraag: “Wat is een spleen?”
Antwoord: “Een spleen is een Weltschmerz.”

dinsdag 24 juni 2008

Babyshower


Of met de geboorte van een kind de humorgevoelens van de ouders verdwenen zijn, of een knauw kregen, is op eenvoudige wijze te peilen middels hetvolgende testje: wanneer ze tijdens je eerste bezoek aankomen met de baby, zeg dan vertederd 'Wat lief. Een geschoren aapje.'

maandag 23 juni 2008

Trots Op Nederland!


Van het refrein van dit liedje is ook een ringtone gemaakt. Lache manne!! De Kortsluiting-redactie vindt het eigenlijk wel begrijpelijk dat de inwoners van een land waarin cultuuruitingen dit niveau hebben bereikt niet doordringen tot de halve finale van het EK voetbal - je kunt tenslotte niet zowel intellectueel als sportief aan de top staan. De redactie in Groningen moest trouwens ondanks zichzelf toch wel een beetje gniffelen. Let overigens ook eens op de meesterlijke clip!

zaterdag 21 juni 2008

Hup! Hup! Hup! Hoera!


Hedenavond in de Crowbar, het punkcafé aan de Nieuweweg in Groningen: een optreden van ensemble de Fuckups. Ongeveer een half uur na het laatste fluitsignaal van de voetbalwedstrijd Nederland-Rusland breekt de gratis toegankelijke hel los op het podium - ergens tussen elf uur en middernacht dus. Misschien kunnen de Fuckups voor de gelegenheid optreden als de Fuck Hups.

Nu we het toch over voetbal hebben: op het weblog van Coen Peppelenbos kun je meestemmen over wie de mooiste speler van het Nederlands elftal is. Daar er naar mijn smaak twee mannen ex aequo bovenaan staan, heb ik zowel vanaf thuis gestemd (op Orlando Engelaar), als vanaf mijn werk (op Khalid Boulahrouz). En nu maar hopen dat we eerste worden, en dat een fotoredacteur op het idee komt een kiekje van Boulahrouz (Maassluis, 28 december 1981) met de beker in zijn handen te voorzien van het onderschrift “Cup-Marokkaan”.

vrijdag 20 juni 2008

Bijdrage aan de Rotterdamse Cultuurgeschiedenis




In zijn uit 1988 stammen-de boek Bye meneer Jamin nam Frans Vogel (voor Groningers: min of meer de Rotterdamse Kees van der Hoef) een flyer op van het destijds door vrijwel de hele addestieke sien van Rotterdam gefrequenteerde café Melief-Bender. In de flyer wordt een serie optredens aangekondigd van de Amerikaanse zangeres Dee Daniels.

Een foto van Frans Vogel en Johnny van Doorn, afgedrukt in hetzelfde boek, werd blijkens het bijschrift genomen bij de opening van een tentoonstelling van Vaandrager in galerie of galerij Ten Haaf.

De redactie van Kortsluiting stelt zich naar aanleiding van deze twee op zichzelf staande feiten de prangende vraag, in een nog in de scheppingsfase verkerend dichtwerk, dus op poëtische wijze, dat wil zeggen, eenvouds verlichte Rotterdamse waters:


was ooit

dee daniels
in
galerie ten haaf

vraag vogel

donderdag 19 juni 2008

Poëzieproject Drechtsteden (Ge)Dicht


Maandag 23 mei, 's ochtends en 's middags, zullen in een aantal bussen, de waterferry en in het boemeltje tussen Dordrecht en Geldermalsen verschillende dichters kort voordragen voor al die reizigers die aan het begin van de dag verrast willen worden met een mooi gedicht of na een dag hard werken een portie poezie naar huis willen meenemen.
Zes vooraanstaande Nederlandse dichters doen mee, te weten de bekende Dordtenaar Peter M. van der Linden, Bernhard Christiansen (Nederlands kampioen poetryslam 2007), ACG Vianen (Eindhoven), Benne van der Velde (Vlaardingen), Joz Knoop (Rotterdam) en Daniël Dee (Rotterdam). Verder zullen ook enkel actrices bestaande gedichten voordragen die met reizen en vervoer te maken hebben.

De komende weken in Oeverloos


Zondag om 19 uur ontvangt Leon Verdonschot dichter Erik Harteveld in Kink FM's enige echte radiotalkshow Oeverloos.

22 juni: dichter Erik Harteveld.
Hij is schrijver, acteur en muzikant. Maar vooral dichter. In 2005 werd hij gekozen tot de stadsdichter van Assen. En nu is er zijn bundel De Eeuwig Zoemende Vliegenstrip. Erik Harteveld is zijn naam, en zondag is hij te gast in Oeverloos.
29 juni: thrilllerauteur Patricia van Mierlo.
Ze is theaterregisseur, scenarioschrijfster en scriptdokter. Maar na haar lovend ontvangen debuut De namen van Maria is ze vooral thrillerschrijver. Patrica van Mierlo is 29 juni te gast in Oeverloos.

woensdag 18 juni 2008

Spel Zonder Naam (2)


O we blijven zo speels, ondanks onze leeftijden: nauwelijks is de ene prijsvraag juist beantwoord, of het volgende letterkundige raadsel (of is het een kennisquiz? of een ogentest?) verschijnt op ons blog. Wie is de overduidelijk warmbloedige zeventienjarige aankomend dichter die speciaal voor deze foto een sjekkie draaide, mijmerend over de grootse dingen in zijn verschiet?

dinsdag 17 juni 2008

Literaire Trotski Prijsvraag (3)


Ook voor prijsvraag 2 werden geen goede oplossingen gepost. Kom op literatuurkenners, ga er eens even voor zitten en win de prachtige prijs: een boek!
Het juiste antwoord op de vorige vraag was: Simon Carmiggelt – Zelfportret in stukjes (1989).
Volgt nu de nieuwe opgave, nog steeds (laatste keer!) voor Leo Sedov – zoon, vriend, strijder.
1. Welke socialistenvrind schreef de volgende zinnen; en
2. Uit welk boek zijn ze afkomstig?
(Indien niemand het antwoord op beide vragen goed heeft, wordt degene die als eerste één vraag juist beantwoordt tot winnaar uitgeroepen.)

Stalin en Trotski.
Het valt moeilijk te berekenen wie van de twee meer gedaan heeft om de twintigste eeuw te beroven van de vruchten die de in de negentiende eeuw tot ontwikkeling gekomen wetenschap en techniek ons misschien hadden kunnen opleveren: vrede, welvaart en het uitsterven van de traditie elkaar ter wille van vooroordelen de hersens in te slaan.
Maar overhaasting en slecht begrip van wat wetenschap kon of niet kon, deden in het brein van Karl Marx een bijgeloof ontspruiten, socialisme genaamd, dat alle bijgeloven die er voordien zijn geweest, in gruwelijkheid al lang heeft overtroffen.

(…)

De aanhangers van Trotski vind je langzamerhand vooral onder hen die hem in zijn gloriedagen niet hebben meegemaakt en een te geringe kennis van de wereldgeschiedenis bezitten, om te begrijpen dat Trotski’s val ons heeft behoed voor bloedbaden en lijkenbergen, waarbij vergeleken de knekelvelden van Cambodja kinderachtig mogen worden genoemd.

Schantalige notities

In het restaurant van Saunacentrum Zevenhuizen staat op het menu onder andere “gedresseerde sla”.

Dat ik de gezette juffrouw in de whirlpool Wellnessie doopte, vond vooral ikzelf erg grappig.

Het wachten is nu op de aanbieding, bij een modezaak voor volwassenen, van copulederen kleding.

(Vanwege één of andere onduidelijke "interne storing" [????] kan ik helaas geen geweldig plaatje uploaden. Sorry daarvoor. Vertrouw op je fantasie.)

zondag 15 juni 2008

Parade Rotterdam


Tijdens de Parade in Rotterdam is er extra aandacht voor de 5 meter hoge en 800 meter lange Paradetraverse die rondom het terrein staat. De traverse, een samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium, biedt een prachtig uitzicht op de stad, het Paradeterrein en vormt de verbinding tussen de stad en het Museumpark. Op de traverse spelen iedere avond van 19.30 uur tot 22.00 uur voorstellingen en vertellen architecten, kunstenaars en Rotterdammers over hun stad onder de noemer ‘Publieke Geheimen’.

Met op 16, 17 en 19 juni de dichter Daniël Dee.

De Paradetraverse is zowel voor Paradebezoekers als voor passanten toegankelijk.

Een andere voorstelling die ook zeker de moeite waard is: Ferry & Fred's frikandellen festival, want de band is te laat, het bier lauw, de frikandellen te duur en de acts mislukken.

zaterdag 14 juni 2008

Ierse feesten


Eerste feestje: De Ieren heb het Verdrag van Lissabon nog niet naar de prullenbak verwezen of regeringsleiders en politieke commentatoren buitelen alweer geagiteerd over elkaar heen terwijl ze zich afvragen hoe het komt dat men er maar niet in slaagt Europa uit te leggen aan de burgers. Ik op mijn beurt vraag mij af waarom men weigert in overweging te nemen dat Europa heel goed is uitgelegd aan de burgers en dat de burgers gewoon niet voor de vorming van deze kapitalistische moloch zijn.

Tweede feestje: Maandag aanstaande, 16 juni, is het Bloomsday: de dag (in 1904) waarop de door weinigen uitgelezen roman Ulysses van James Joyce zich afspeelt. Een vijftal Groninger kunstenaars uit verschillende disciplines dwaalde op Bloomsday 2007 door de stad Groningen, een zwerftocht die resulteerde in de driekwartier durende documentaire Dagstad, die op Bloomsday 2008 in première gaat in filmhuis Images aan de Poelestraat te Groningen. Aanvang 17.30, toegang E 2,50. De makers van deze documentaire zijn Rense Sinkgraven, Gert-Jaap Wiegers, Liesbeth Annokkee, Jan Glas en Arjen Nolles. Naar verluidt is het door Rense Sinkgraven geschreven commentaar-in-dichtvorm uitgesproken door een welhaast onaards welluidend mooie stem. Kortom: gaat allen naar Dagstad.

Derde feestje: Bloomsday Feest in O’Ceallaigh (spreek uit: O Kellie) Irish Pub aan het Gedempte Kattendiep te Groningen. Er is tijdens deze viering ook een programma met dichters. Thema: Joyce en de vijftigers. Jawel. Deelnemende dichters zijn: Karel ten Haaf, Erik Harteveld, Jan Glas, Kasper Peters, Ellen Deckwitz, Henk Scholte, Sieger MG, Coen Peppelenbos, Tjitse Hofman, André Degen, Rense Sinkgraven en Emiel Matulewicz. De muziek wordt verzorgd door Dublin Gerry. Verder belooft de organisatie: “En natuurlijk zijn er weer de Joyceaanse lekkernijen.” Geen idee wat we ons daarbij moeten voorstellen. De viering begint om 20.15 uur en is gratis toegankelijk.

donderdag 12 juni 2008

Literaire Trotski Prijsvraag (2)


De uitgeloofde prijs, Leo Sedov - zoon, vriend, strijder, ligt nog steeds ter redactie bij ontstentenis van een juiste inzending n.a.v. de eerste Literaire Trotski Prijsvraag. Blijkbaar was de opgave te moeilijk - of hebben literatuurkenners geen behoefte aan een gratis boek van Trotski. Daar wij de tweede veronderstelde reden ondenkbaar achten, gaan wij onverdroten voort: de prijs is nog beschikbaar, dus schrijven we een nieuwe prijsvraag uit. Maar eerst de oude uit de weg. Het citaat is afkomstig uit De komst van Joachim Stiller (1960), geschreven door Hubert Lampo (1920-2006).
Dan nu de nieuwe opgave: 1. wie schreef onderstaand citaat, afkomstig uit een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk; en 2. uit welk boek is het afkomstig.
Omdat we de prijs graag kwijt willen: als niemand het antwoord op beide vragen goed heeft, gaat Leo Sedov - zoon, vriend, strijder naar degene die het eertste één vraag juist beantwoordt. Kortom: schroom niet.
En dan nu de opgave van vandaag (dus: 1. wie schreef onderstaand citaat van duidelijk sociaal-democratische strekking in een tekst over de vraag 'Hoe merk je eigenlijk dat je oud begint te worden?'; en 2. uit welk boek is het afkomstig):

Aan enige in je woonachtige denkbeelden kan niets meer veranderd worden, maar je neemt minder personen kwalijk wat ze doen of menen, niet uit, wat Trotski bij de Tsaar 'een laag soort onverschilligheid' noemde, maar omdat je, al denkt iemand over sommige dingen heel anders dan jij, de mens in hem kunt waarderen.

woensdag 11 juni 2008

Zondag in Oeverloos


Zondag 15 juni is Joep Pelt te gast. Pelt is singer/songwriter, wiens interesse reikt van roots tot stampende soulrock. Op zijn site is zijn nieuwe album gratis te downloaden.

Oeverloos, de talkshow van Kink FM, is te beluisteren op zondag van 19 tot 21 uur, en wordt gepresenteerd door Leon Verdonschot. In Oeverloos hoor je wekelijks poëzie van onze huisdichters Rick de Leeuw en Daniël Dee. Tip van de week: bekijk ook eens de DJ top 5.

Kopij des dagelijksen levens


In Hart van Nederland, het nieuwsprogramma van SBS6, bracht een helaas niet besnorde politiewoordvoerder zijn verwachting een misdaad of –drijf op te lossen als volgt onder woorden: ‘We hopen toch naar de toekomst tot daders te kunnen komen.’

Op één van de zenders die de hele nacht reclamefilmpjes uitzenden las ik tijdens het voorbijzappen de ondertiteling “Vrouwen werken vaak heel hard aan hun onderbuik”. Waarschijnlijk ging het over de abdomenizer of zoiets, maar ik moest meteen aan Rita Verdonk denken – en dat ondanks de aangehaalde formulering uiteraard niet op een seksuele wijze, ook al vind ik haar een kut.

dinsdag 10 juni 2008

Hup!


Een meesterlijk live sfeerverslag van de fantastische voetbalwedstrijd van afgelopen avond, die we met 3-0 wonnen, vind je hier (wel even naar boven scrollen).

Enkele uren na het laatste fluitsignaal van de Zweedse arbiter is een deel van de Kortsluitingredactie actief in de nachtdienst, en ziet dat actieve deel - en jullie ook, op bijgaande foto - in het Universitair Medisch Centrum Groningen de eerste dronken oranjesupporters de centrale hal binnendruppelen.

maandag 9 juni 2008

Dichter bij Woudrichem


Het Woerkums literair café houdt zaterdag 14 juni van 13.00-17.00 uur voor de tweede maal het poëzie-evenement 'Dichter bij Woudrichem'. De sessies zijn om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. In zes particuliere, monumentale panden in de vesting van Woudrichem lezen – in huiskamers, keukens en tuinen – zes landelijk bekende dichters voor uit eigen werk en gaan in op de vragen van het publiek. Deelnemende dichters zijn Jean Pierre Rawie, Vrouwkje Tuinman, Mustafa Stitou, Hagar Peeters, Daniël Dee en Diana Ozon. Bezoekers kiezen zelf een route en wandelen van pand naar pand.
Toegangskaarten à 20 euro zijn te bestellen bij het secretariaat van Woerkums Literair Café, Amy van Beem, tel. nr. 0183-443660 of e-mail woerkumsliterair@kpnplanet.nl.

Literaire Trotski Prijsvraag


De door een redacteur van Kortsluiting gemaakte vertaling van Trotski’s geschrift Leo Sedov – zoon, vriend, strijder, is onlangs in boekvorm verschenen. Om literatuurliefhebbers in de gelegenheid te stellen met het werk van de Russische revolutionair Trotski in aanraking te komen, en om trotskisten te stimuleren Nederlandstalige literatuur te gaan of blijven lezen, hebben we de volgende, regelmatig terugkerende prijsvraag bedacht (met iedere keer een ander boek van Trotski als prijs):

Uit een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk wordt een citaat gehaald, waarin Trotski of het trotskisme een rol speelt dan wel genoemd wordt. De vragen die bij dit citaat horen:
1. wie is de schrijver; en
2. uit welk boek is de passage afkomstig.
Wie als eerste de goede oplossing geeft op beide vragen, is de winnaar en ontvangt het boek van Trotski.
Wie de antwoorden niet weet, of niet als eerste de goede antwoorden geeft, maar Leo Sedov- zoon, vriend, strijder (198 pp.) toch wil hebben, kan het hier bestellen (zoeken op het trefwoord PALVU).

Inhoud van de prijs:
Leo Sedov – zoon, vriend, strijder gevolgd door Andere geschriften rond de dood van Leo Sedov. Bijlagen: 1. Bijkomende teksten van Trotski (ter verheldering); 2. Over de dood van Leo Sedov [door Mark Goloviznine en Jean-Michel Krivine]; 3. Teksten van Leo Sedov.

Dan is het nu tijd voor het citaat, en omdat het de eerste keer is hebben we geen passage gekozen uit een relatief weinig verkocht boek, maar uit een bestseller. Hier is de opgave (dus: 1. wie is de schrijver; en 2. uit welk boek is de passage afkomstig):


Wat mij vooral in hem aantrok, was de aanwezigheid van de in onze té
gerationaliseerde maatschappij steeds schaarser wordende 'milk of human
kindness' in al zijn doen en laten. Vreemd is het wel, dat ik na een jarenlange
hartelijke omgang eigenlijk zo bitter weinig van hem afwist. Slechts na
verloop van geruime tijd had ik enkele belangrijke gebeurtenissen uit zijn
leven bij benadering kunnen reconstrueren: dat hij tijdens de eerste wereld-
oorlog activist was geweest en hierdoor zijn betrekking bij het Rijksarchief
had verloren, dat hij naderhand in ruil voor het Trotzkisme het militante
flamingantendom de rug had toegekeerd, omdat het in een reactionair
vaarwater was terechtgekomen, dat zijn vrouw overleed in het kraambed
en dat, twintig jaar nadien, zijn zoon als verzetsman in een Duits concentra-
tiekamp was gestorven.

zondag 8 juni 2008

In de supermarkt

(ander facet van de economisch verwoorde eenakter)

“schat, waar is je passie?”
“in me portemonnee.”

zaterdag 7 juni 2008

Zondag in Oeverloos


Zondag ontvangt gastheer Leon Verdonschot in Oeverloos de jonge schrijver Robbert Welagen.

Welagen vergaarde vorig jaar de nodige roem met zijn debuut Lipari. Leon spreekt met de in 1981 geboren schrijver over literatuur en zijn studie kunstgeschiedenis.
Oeverloos, de wekelijkse talkshow van Kink FM, is te beluisteren op zondag van 19 tot 21 uur, en wordt gepresenteerd door Leon Verdonschot. In Oeverloos hoor je wekelijks poëzie van onze huisdichters Rick de Leeuw en Daniël Dee.

vrijdag 6 juni 2008

Spel Zonder Naam




Veel dichters worden nooit volwassen, maar er lopen ook exemplaren rond van wie het nauwelijks voorstelbaar is dat ze ooit jong zijn geweest - niet vanwege een overmaat aan oubol in hun werk, maar omdat ze zo wijs en sereen hun levenspad gaan. Het is onder vertegenwoordigers van deze laatste, zeldzamer soort, dat Kortsluiting fotografische bewijzen van jeugd heeft verzameld voor een nieuw spel, dat een beetje lijkt op het dichtersvoetenspel van Coen Peppelenbos, die morgen trouwens zijn (solo)romandebuut Victorie presenteert. Vooralsnog is het spel naamloos, suggesties zijn welkom. Volgt nu de vraag van vandaag: wie is deze zestienjarige jongeling die, de blik vol Sturm und Drang, zo alert en wakker de wereld beziet?

donderdag 5 juni 2008

Een fijne vakantie


Amechtig puffend drijfnat van het zweet uit een ligstoel glibberen. Nauwelijks in staat zijn tot lopen dankzij de door de hitte tot onvoorstelbare afmetingen uitgezette mannelijkheid. In te krappe oranje sportbroek naar de supermarkt fietsen om een wellepie op te halen voor maandag aanstaande, de roodverbrande en reeds vervellende pens half over het stuur blubberend. Onderweg kijken naar puilende dijen uit een knellend damesbroekje, op de krimp gekocht. Naar kleine buikjes die onder te korte topjes uitbollen. Naar een stoere blote vrouwenonderrug met daarop - hoera! (niet vanwege de schoonheid van het kunstwerk maar vanwege de prachtige term die me weer te binnen schiet) – een aarsgewei. Soms is een germanisme toch echt mooi, en daarmee deze zonbeplaste vakantiedag.

woensdag 4 juni 2008

titelgedicht


aangetroffen op één van mijn plankjes diversen


twee brutale meisjes
deep throat met open mond
dat kan iedere vrouw
zo wordt u een hartstochtelijke man
zo wordt u een hartstochtelijk paar
variaties met aardappelen

dinsdag 3 juni 2008

Wakkere Honden


Wakkere Honden is het nachtprogramma van Radio Rijnmond. Iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht tussen 12 en 2 uur presenteert een Rijnmond-medewerker zijn eigengemaakte programma. Iedere keer anders, iedere keer verrassend. Maar in ieder geval: elke keer met liefde gemaakte radio. Stem dus af op Radio Rijnmond. Ieder weekend tussen 12 en 2!
In de nacht van donderdag 5 en vrijdag 6 juni voelen Jelko de Ruijter en Daniël Dee twee uur lang Peter de Groot aan de tand (Die gast van Krakatau, koop dat blad!).

Een seksistisch stuk

eenakter

Onvoorstelbaar mooie vrouw (leeftijd niet echt belangrijk, maar liefst middelbaar) treedt naakt uit de coulissen. Begeeft zich langzaam naar de rand van het toneel. Bekijkt aandachtig en langdurig het publiek. Zucht diep. Gaat dan uitgebreid rek- en strekoefeningen staan doen, nu eens met haar voorzijde naar de zaal gekeerd, dan weer met haar achterkant.
Na een minuut of vijf houdt ze op met sporten. Ze richt zich tot de toeschouwers.

STUK: (uit de grond van haar hart) Ik háát mannen! (af)

maandag 2 juni 2008

Dichtclub


Woe. 4 juni: De Dichtclub

(elke eerste woensdag van de maand, zowel in Groningen als in Rotterdam)

10 dichters presenteren naast eerder geschreven eigen werk elk minimaal één nieuw gedicht van eigen hand.

De deelnemende dichters in Groningen zijn: Rense Sinkgraven, Jan Glas, Ellen Deckwitz, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Renée Luth,Coen Peppelenbos, Ton Meijer, Ruth Koops van 't Jagt en Karel ten Haaf . Vast onderdeel van de Dichtclub Groningen is de doorlopende soap 'Het Station'. In een hilarisch relaas doet schrijver Hubert Klaver verslag over het wel en wee in een psychiatrisch opvangcentrum. Gastdichter van deze maand is Trix Giebels, van wie in 2007 de bundel En geen andere ruimte dan die in je hoofd verscheen bij De Contrabas. Plaats van handeling: café Marleen in de Kleine Pelsterstraat.

De deelnemende dichters in Rotterdam zijn: Marjoleine van Aperen, Daniël Dee, Peter de Groot, Arie van der Ent, Joz Knoop, Joris Lenstra, Jeroen Naaktgeboren, Marco Nijmeijer, Rodin van Oudheusden, Menno Smit, Benne van der Velde en Upperfloor. Gastdichter van deze maand is Hans van Willigenburg. Plaats van handeling is café de Schouw aan de Witte de Withstraat.

Voor beiden geldt: aanvang 20.30u, toegang gratis.

zondag 1 juni 2008

Beste gedicht


Al jarenlang wordt Hans Verhagen door mij, Kortsluiting-Groningen, beschouwd als de beste levende Nederlandstalige dichter. Op 12 mei jongsleden was het eindelijk zover: tijdens het festival Vurige Tongen in Ruigoord ontmoette ik de Volkscommissaris der Dichters. Ondanks mijn uit bewondering voortkomende zenuwen sprak ik Verhagen aan na zijn optreden (het ook niet misse voorprogramma werd verzorgd door Karel ten Haaf en Daniël Dee). Hij honoreerde het verzoek om mijn exemplaar van zijn net verschenen bundel Zwarte gaten te signeren, en bleek eveneens bereid een exemplaar van meisjespijn in ontvangst te nemen, waarna hij zich verwaardigde enige tijd met mij te spreken over poëzie, tijdens welk gesprek hij het eerder door mij voorgedragen gedicht "beste dichter" (dat is opgedragen aan en handelt over Hans Verhagen) doorlas en verklaarde 'erg gecommitteerd' te zijn - hij praat zoals hij dicht. Kortsluitingverloofde Elise Luycx maakte foto’s van ons onderhoud.
Ik schreef als opdracht “voor Hans Verhagen, / dank voor de schoonheid / en de troost”. Verhagen schreef: “voor Karel ten Haaf, / schrijver van ‘meisjespijn,’ / van Hans Verhagen, / schrijver van ‘moeder is /een rover’ / te Ruyg?oord / 12-05-2008 / [handtekening]”.
In Zwarte gaten staat één van de mooiste gedichten ooit over
(ge)liefde en dood, een gedicht dat ik nu al uitroep tot het beste van 2008, of eigenlijk: het beste van deze eeuw tot nu toe. Hier volgt dat gedicht, dat haast nog mooier is dan het prachtige “for Jane” van Charles Bukowski:

hoe je verdween

Zo ver als jij sprak zo diep je me raakte
Hoe lager ik daalde hoe meer je verdween
Zo hoop ik vergat zo vaak als ik faalde
Zo scherp ik je zag hoe verder je scheen

Zo liefde mij brak en nooit ik meer liefhad
en nooit meer en nooit meer en niemand die dag dat
schoonheid vergaan ging onder een steen

Zij liet mij alleen, die de klank aan mijn hart gaf,
van mijn klankkast het hart was
en nooit meer en niemand en dood in de regen
gelegen van eeuwen geleden
onder postmoderne waterwegen
Niet ontzwommen, nooit herrezen