vrijdag 31 juli 2009

Riemen in Prinsentoene

Iedereen was er weer, bij Dichters in de Prinsentuin – het gezelligste poëziefestival van Nederland dat de afgelopen dagen plaatsvond in zonnig Groningen. Wat een draak van een zin.
Waar donderdag nog de halve Kortsluiting-redactie naarstig zat te telefoneren, daar waren wij vrijdag voltallig aanwezig. En wij zagen onder meer:
De Reynaert-rap van Charlie May (de redactie is beter in telefon- dan in fotograferen):
Vele dichters in de loofgangen:
De dichter Sjoerd Kuyper voordragend op het theeveldje, en dezelfde mooie roker enkele uren later voorlezend op het terras van Schouwburgcafé de Souffleur. Van Kuypers' bundel Ik herinner mij Klaas Kristiaan (De Bezige Bij, Amsterdam 1974) was de redactie Groningen als middelbare scholier dermate ondersteboven (“waarvan men dichten kan / daarover moet men zwijgen”), dat hij zijn eerstgeboren zoon Klaas Kristiaan wilde noemen (ondanks de K van Kristiaan); maar ja, eenmaal volwassen besloot hij geen kinderen te nemen – op welke wijze dan ook. De grijze meneer achter de microfoon is Sjoerd Kuyper, de kale meneer die met zijn hoofd des dichters kruis afschermt is Ludwig:

En ook weer aanwezig was Toet Peppelenbos:

Ja, het was weer stoerheid troef.

zaterdag 25 juli 2009

Marcel van Maele (1931-2009)


In 1978, ik was zestien, kocht ik mijn eerste Marcel van Maele bundel: Met een ei in bed (Paris-Manteau, Amsterdam-Brussel 1973). De titel verleidde mij tot aanschaf, maar de titel bleek veel cryptischer dan ik had gedacht. Ik denk dat het de eerste hermetische poëzie was die ik onder ogen kreeg; en hoewel (of omdat?) ik er geen zak van begreep, vond ik het hoogst fascinerend. De eerste verzen van deze bundel:

Zich met kloppend hart verbaasd vergapen :
beroepsweelde, huisgezwam
(o onze geborgenheid : borgsom schandpaal).

Van liefde gebeten, van lotje getikt,
kruipt hij, de metaalslak,
in een roes van duizend bliksems ratelend de vuurdoop uit
en staart vanuit dat onbeweeglijk gebeuren
naar de lachende lokkende maan.

Dag proefkonijntje,
dag rilsoldaatje,
we hebben voor jullie een leuke beloning,
verpakt als verrassing,
bedacht en bewaard
o.a. rioolrollen en boompje duwen
en vele vermakelijkheden meer.

Wie het weet mag het zeggen. Maar wel aardig dat ik dit gedicht herlees in de week waarin het veertig jaar geleden is dat de mens voet zette op de maan.
Na deze bundel volgden nog ettelijke aanschaffen, ondanks mijn onbegrip, dankzij de speelse taal. Ik tel in mijn boekenkast naast Met een ei in bed nog drie dichtbundels, drie romans en het boekje Vreemdsoortige cocktails – Van Maele scheen bekend te staan om zijn dodelijke alcoholische mixen.
Of hij uiteindelijk gestorven is aan de gevolgen van het nuttigen één zijner zelfgeconcipieerde cocktails betwijfel ik, feit is wel dat hij gisteren, 24 juli, overleed. Laten wij Marcel van Maele uitlui doen met het slot van zijn roman Scherpschuttersfeest (A. Manteau n.v., Brussel/Den Haag 1968), geschreven in een stijl die typerend is voor de experimentele Vlaamse letteren van de late jaren zestig van de vorige eeuw; een meesterlijk staaltje barok en muzikaal proza:

Lieve Lezer,
Ik zal met mijn gekwetste woorden niet dieper dringen in de baarmoederwonde. Ik woord de wenteldagen door. Trilloos. Bloedloos. Pijnstillende stilte bij dat schrijven hier, de laatste gegevens herwerkend tot een kringloop wanhoop. Wij zijn allen tot aan de tanden gewapende lieve diertjes meehuilend en meemarcherend in een allesvernietigende opmars. De overwinning grijnst. En ik zal de vrijheid met een kleine v schrijven omdat de vrijheid niet bestaat. En over het gladgeschoren oefenveld: een rode gloed van witte bloedcellen, een stamelen van onmacht en onverdraagzaamheid. De eeuwige haat. Ik kus jullie vermorzelde hoofden voor de allerlaatste maal.

donderdag 23 juli 2009

Literaire Trotski Quiz (34)


Daar zijn we weer, met ons ontzettend leuke spel. Bleek de vorige aflevering vrij gemakkelijk, we denken dit keer een zeer moeilijke opgave te hebben.
Snel over naar de vragen en het citaat.

1. welke auteur kwakte onderstaande zinnen op het papier; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk (een roman) werd deze passage ontleend?

‘(…) Die twee criminelen laten we niet vrij, onder geen voorwaarde. Daar beginnen we niet aan, beslist niet, we houden ze zo lang mogelijk vast. De Amerikanen hebben me gevraagd ze aan hen uit te leveren, dat kan natuurlijk niet, zeker niet zo vlak voor de verkiezingen, we zouden het grootste trammelant in de Kamer krijgen heb ik tegen Eisenhower gezegd.’
‘Wat zei die?’
‘Hij had er alle begrip voor.’
‘Ik wil je niet tegenwerken, maar we kunnen ze niet veel langer in voorarrest laten zitten. Straks krijg ik vragen in de Kamer.’
‘Ze kunnen zoveel vragen stellen als ze willen, er is geen mens dat zich werkelijk om die zaak druk maakt, hoogstens een pacifistische dominee en drie verdwaasde Trotskisten. Zolang ik achter je sta kan je niets gebeuren, doe zoals ik gezegd heb, we laten ons niet door een stel goddeloze ploerten dwingen iets te doen wat we niet willen. Gaat het goed met Annelies en met je zoon?’
‘Dank je, heel goed.’
‘Werkt hij nu al op Economische Zaken?’
‘Nog steeds niet, die verdomde liberaal ligt dwars. Waarom hebben we die rotvent ooit geaccepteerd als minister. Grote mond, presteert niets. Praatjes verkopen en hun maatjes baantjes bezorgen daar zijn de liberalen goed in.’
‘Ik zal hem morgen eens voor je bellen. Geef Annelies de groeten van me.’
‘Zal ik doen.’
‘Na de verkiezingen moeten we weer eens een avondje doorzakken.’

dinsdag 21 juli 2009

Retorisch

Moet je er blij mee zijn wanneer je, bij het binnenstappen van een snackbar om drie uur 's nachts, enthousiast begroet wordt met de woorden “Hé hallo, twee frikadellen met mayonaise en twee kroketten”?

zondag 19 juli 2009

ready mailed

GetY0urPeni1eEn1argementPi11sForFR33

zaterdag 18 juli 2009

K-1: programma kwalificatietoernooi


Het programma voor de Final Sixteen Qualifying Grand Prix, welk toernooi op 11 augustus gehouden wordt in Tokyo, is rond.
Het verbaast ons enigszins, maar verheugt ons zeer, dat Rico Verhoeven de kans krijgt om zich te plaatsen voor de World Grand Prix Final Sixteen. Mocht het hem lukken, het zou een enorme prestatie zijn: Verhoeven is pas twintig jaar. Hup Rico!


Behalve de winnaar van dit toernooi, zijn geplaatst voor de WGP Final Sixteen:
# de deelnemers aan de Final Eight van vorig jaar: Peter Aerts, Badr Hari, Errol Zimmerman, Ewerton Teixeira, Gökhan Saki, Ruslan Karaev, Remy Bonjasky en Jerome Le Banner;
# de wereldkampioen zwaargewicht (tot 100 kg): Kejiro Maeda;
# de wereldkampioen super zwaargewicht: Sem Schilt (al heeft die het afgelopen jaar zijn gordel niet verdedigd, dus helemaal zeker is dit niet);
# de winnaar van de WGP Europa: Zabit Samedov.
Als we goed hebben geteld, blijven er nog vier plaatsen over waarvoor de K-1 organisatie naar eigen goeddunken vechters kan uitnodigen.

Maar eerst de Qualifying GP in Tokyo. Behalve de toernooipartijen, staan er op 11 augustus ook twee Super Fights op het programma:
Kejiro Maeda (Japan) vs. Jan Soukup (Tsjechië) en
Peter Aerts (Nederland) vs. Yosuke Nishijima (Japan).

Wij van Kortsluiting hebben nog nooit van meneer Nishijima gehoord – voor zover we kunnen nagaan wordt het zijn K-1 debuut – en we rekenen er dan ook op dat Peter Aerts korte metten zal maken met de Japanner. Mocht Aerts onverhoopt niet bijzonder overtuigend winnen, dan zullen we ons moeten gaan afvragen of hij dit jaar voor het eerst de Final Eight niet zal halen, na zestien maal op rij te hebben deelgenomen aan dit finaletoernooi om het eigenlijke wereldkampioenschap K-1. Maar natuurlijk wint hij wel met grote overmacht.

vrijdag 17 juli 2009

Moderne tijden herleven


Ja, de foto is weg - die van onze hoofden. En de tekst is weg - die over wie wij zijn. En de links zijn verdwenen. Zo ook de twitter van Rotterdam. Waarschijnlijk is deze kaalslag ter rechterzijde een gevolg van het klunzig invoeren te Groningen van Google-analytics. Eén troost: die invoering is voor elkaar. Een nieuwe foto + tekst + links + twitter zullen in de loop van het weekend worden toegevoegd. Tenminste: als we weten uit te vogelen hoe dat ook alweer moet.
Tot dan: leegte.
Poëtischer: wit.

donderdag 16 juli 2009

Bead the Poetry - daags erna

Woensdag was het Bead the Poetry-festival in Dordrecht. Er was volop warmte, poëzie en muziek. Ik schat dat er zo'n 60 bezoekers met blikjes bier en flessen rosé op de kleedjes in het grasveld waren neergestreken.

In het gras ACG Vianen die wel een vulpen had meegenomen, maar die aan niemand wilde uitlenen.

Presentator Peter M. van der Linden jat iets uit een tas op het podium.
Hier zijn meer foto's te vinden van onder andere Vicky Francken en André Manuel.

woensdag 15 juli 2009

Van Liefde, Dood en Punk

Deze dagen, nu het in de dichterswereld Simon voor en Vinkenoog na is, ontkom je er niet aan te denken over liefde of Liefde of LIEFDE in tekst. En zo kwam Radio Song van de lp Galaxo gang van Udo Lindenberg weer in mijn hoofd. Dit in 1976 op de plaat gezette lied hoorde ik waarschijnlijk voor het eerst in 1978, het puberjaar waarin ik mij een eigen weg zoekend onderdompelde in de moderne kunsten (en in de door Vinkenoog zo geliefde drugs) op zoek naar herkenning en troost, en naar de bevestiging dat mijn getourmenteerde doch unieke bestaan niet zinloos was maar leiden kon en zou naar grootse scheppingen van mijn briljante geest. Kortom: ook ik was een gewone, zij het volgens mijn moeder bovengemiddeld lastige puber. Maar waar was ik: Vinkenoog – Liefde – Radio song. Vanaf de eerste keer dat ik het nummer hoorde vond ik het geweldig – ook al was het dan niet macho, maar dat was ik ook niet vond ik; dus beter is: ook al was het nogal eiig (en wat De Verloofde ook zegt: ik hou vol dat ik toen niet eiig was en het nu nog steeds niet ben). En nog altijd vind ik het een ontzettend lief liedje, dit:



Voor het evenwicht: ik ontdekte in hetzelfde jaar de punk, via mijn nog steeds favoriete punkband Richard Hell & the Voidoids. Liars beware is nog steeds één van mijn favoriete nummers, waarvan ik bij het “youtuben” voor dit blogje een mij tot zojuist onbekende live-uitvoering uit 1977 vond:

dinsdag 14 juli 2009

Het liegend konijn

Dee heeft zich een alledaags taalgebruik toegeëigend dat bol staat van de zwartgalligheid. De beelden die hij oproept zijn vaak buitengewoon oorspronkelijk, aldus Ronald Ohlsen. Lees hier de hele recensie over Het Liegend Konijn.

Bead the Poetry 2009

Bead the Poetry is het gratis toegankelijk taalspektakel van het Dordtse Big Rivers festival. Op het malse gras en onder de monumentale bomen van de Grotekerkstuin zullen op woensdag 15 juli 2009 vanaf 20.00 uur bekroonde poetryslammers als ACG Vianen, Gijs ter Haar en Peter M. van der Linden geprogrammeerd staan naast de dichters Daniël Dee, Vicky Franken en Jürgen Smit. Ook de betoverende zangeres Eefje heeft inmiddels haar komst bevestigd. De afsluiter van de avond is de veelgeprezen junkie van de taal André Manuel.

zaterdag 11 juli 2009

Later wordt alles echter

Vrijdagmiddag was de presentatie van de verzamelbundel Later wordt alles echter. Rien Vroegindeweij heeft in deze bundel een keuze uit zijn werk verzamelt. De presentatie was in boekhandel Voorheen Van Gennep.

Redacteur Jasper Henderson houdt een praatje.

Zelfs Arie van der Ent van Uitgeverij Douane was aanwezig.
Zoon Victor Vroegindeweij leest een gedicht van zijn vader. Bij de verzamelbundel is ook zijn documentaire Gaandeweg over de dichter gevoegd.
De dichter zelve leest een gedicht.
En daarna begon het signeren.
Het was nog lang onrustig in de stad.

vrijdag 10 juli 2009

Woorden in de Branding – de presentatie

Gisteren was de presentatie van de interactieve poëzietentoonstelling Woorden in de Branding. Het was bewolkt op de Maasvlakte 2, maar de champagne en witte wijn maakte alles goed. Ik heb met mijn Samsung 3G enkele foto's geschoten. Gek genoeg heb ik de dichters alleen op de rug geschoten. Achtereenvolgens zijn dat: Wilfried de Jong in gesprek met de directeur, Carrie, Rien Vroegindeweij (Hij presenteert overigens vanmiddag om 17.00u zijn verzamelbundel Later wordt alles echter, in boekhandel Voorheen Van Gennep.) en Hans Wap.


De nieuwe gedichten over de Tweede Maasvlakte zijn ook te beluisteren voor 15 ctpm via het volgende telefoonnummer: 0900 – 512 12 12.

K-1: het WGP-schema


Eindelijk! Het is bekend, het toernooischema voor de K-1 World Grand Prix 2009. We waren al bang dat de financiële problemen van de K-1 organisatie roet in het eten zouden gooien, en dat er na Yokohama (28 maart jongstleden) en de GP-Europa in het Poolse Lodz (23 mei) nog slechts een Final Sixteen en een Final Eight gehouden zouden worden. Gelukkig blijkt dat we te somber waren.
Op 2 augustus wordt de GP-Azië gehouden, in Seoul (Zuid-Korea).
Op 11 augustus is er in Tokyo een Final 16 Qualifying GP.
De Final Sixteen vindt plaats op 26 september in Seoul, waarna de Final Eight – hét hoogtepunt van het K-1 jaar – op 5 december zal worden afgewerkt in de Yokohama Arena te Kanagawa (Japan).

Vechters van wie nu al bekend is dat ze op 2 augustus de ring zullen betreden: Yong Soo Park (Zuid-Korea), Young Hyun Kim (Zuid-Korea), Koichi (Japan), Singh Heart Jaideep (India) en Ko Taisei (Japan). Geen echt grote namen hier, maar de organisatie wil natuurlijk minimaal één niet door de organisatie aangewezen Aziaat bij de Final Sixteen. Wij kunnen dat billijken.

Voor 11 augustus staat als Super Fight op het programma: Keijiro Maeda (Japan) vs. Jan Soukup (Tsjechië). Verder werden voor dit evenement tot nu toe de volgende vechters uitgenodigd: Peter Aerts (Nederland), Rico Verhoeven (Nederland), Alex Roberts (USA), Daniël Ghita (Roemenië), Makoto Uehara (Japan), Sergei Lascenko (Oekraïne) en Ramazan Ramazanov (Rusland) – welk van deze vechters zullen deelnemen aan het Kwalificatietoernooi, en wie er zullen uitkomen in een Super Fight is nog niet bekend; alleen wat Peter Aerts betreft kunnen we er gevoeglijk vanuit gaan dat hij niet in het toernooi zal vechten, daar hij dankzij zijn deelname aan de Final Eight van 2008 rechtstreeks geplaatst is voor de Final Sixteen van dit jaar.

donderdag 9 juli 2009

Woorden in de branding


Op 9 juli wordt de interactieve poëzie-tentoonstelling Woorden in de Branding geopend in bezoekerscentrum FutureLand. Tien Rotterdamse dichters, waaronder Jules Deelder, Carrie, Wilfried de Jong, Rien Vroegindeweij en Daniël Dee, schreven een nieuw en fris gedicht over het nieuw te winnen land en de Rotterdamse haven.

De dichters dragen hun eigen werk voor. Via telefoonnummers op een tiental zuilen rond het terras van FutureLand kunnen passanten en bezoekers van FutureLand via hun mobiele telefoon de voordrachten beluisteren.

Bijwonen? Meld u aan en wellicht bent u te gast bij de opening op 9 juli!
De eerste 50 personen die zich aanmelden, zijn welkom op de feestelijke opening op 9 juli om 16.00 uur om de voordracht van de gedichten live bij te wonen. Tevens ontvangen zij een bijzonder ‘boekje' met de 10 gedichten en bijzondere fotoportretten van de dichters.
Meld u aan via info@futureland.nl.

donderdag 2 juli 2009

Stilte! Leeszaal!

Dat het niet altijd leuk is om beroemd te zijn in Japan, ervoer viervoudig K-1 kampioen Ernesto Hoost, toen hij gevraagd werd deel te nemen aan een televisiespelletje. Daar het programma werd opgenomen in een openbare leeszaal, vinden we het niet misstaan op ons dichterlijke weblog.