woensdag 25 november 2009

Literaire Trotski Quiz (38)


Een lang citaat, dus een kort woord vooraf. De oplossing van de vorige quiz, die slechts één deelnemer (v) die het citaat niet kende (ik weet het, zin klopt niet, maar hij is wel mooi met die foute contaminatie), luidt voluit: Ethel Portnoy – ‘Alexandra Kollontaj, de feministe die door Stalin werd gespaard’. In: Opstandige vrouwen. Verhalende essays (Meulenhoff, Amsterdam 1992[3] [eerste druk: 1989]), pp. 53-54.
Deze quiz:
1. welke Nederlandstalige literator schreef onderstaande passage; en
2. aan welke roman werden deze alinea’s ontleend?

Ik vatte de omstandigheden samen die tot de opstand aanleiding hadden gegeven, om hem op dreef te brengen. In het begin van het jaar 1921 was de toestand in het rusland van na de revolutie hopeloos slecht. Er was een ontstellend gebrek aan brandstof, aan de meest elementaire voeding, aan kleding en schoeisel. De boeren werden door legergroepen verplicht alles was ze nog aan graan en aardappelen hadden af te staan voor de bevolking in de steden en voor het leger. Vaak werd onder bedreiging van geweren het vee dat ze nog bezaten en de hoeveelheid zaad, onmisbaar voor de lente, afgenomen. Opgeëist. De industrie was praktisch vernield of functioneerde niet meer. Eind 1920 was de produktie teruggevallen tot eenvijfde van wat ze was in 1913. In november 1920 overwoog Lenin de opeisingen van voedsel op het platteland af te schaffen, en in de plaats daarvan een soort belasting in te voeren, zoals de boeren zelf hadden voorgesteld. Maar de gecompliceerde toestand waarin de republiek verkeerde, zowel internationaal als intern, dwong hem de oorlogseconomie, het oorlogscommunisme te handhaven. Er was nog steeds geen vredesverdrag met aartsvijand polen, en het naar turkije uitgeweken leger van generaal Wrangel, dat door de Franse regering bevoorraad en gesteund werd, wachtte nog steeds op een kans om terug te keren.
De totaal ontredderde spoorwegen maakten ravitaillering van de steden bijna onmogelijk, en de bevolking in de grote steden moest leven van hongerrantsoenen. De arbeiders van de zwaarste beroepen kregen dagelijks van 500-700 calorieën, de anderen 400 calorieën en minder. De prijs van het brood was gestegen tot het tienvoudige. De zwarte markt tierde welig. Smokkelaars werden opgevangen door wegpatrouilles van het leger, en overal waren wegversperringen op de wegen naar de steden. Er heerste een bittere ontevredenheid bij de bevolking die scherp tot uiting kwam op arbeidersvergaderingen in de fabrieken en werkplaatsen. De sprekers beschuldigden de partij-officiëlen van corruptie, egoïsme en kortzichtigheid. Men viel de militarisatie van de industrie, waartoe het partijbestuur was overgegaan, aan. De haat tegen de joden en de intellectuelen groeide.
Trotzky, de rol van Trotzky, hij was het die met zijn theorie van een hard beleid, het militair concept, en de onderwerping van de vakbonden, veel weerstand heeft opgeroepen. De oude man onderbrak met deze woorden.
En ook hij is het die de grootste onverbiddelijkheid aan de dag heeft gelegd tegenover de opstandelingen van Kronstadt! voegde hij eraan toe, de wijsvinger schuddend als een waarschuwing. Of een veroordeling.

zondag 22 november 2009

Tsja


Soms gaat dat zo. Je komt ter uitgeverij om te vertellen hoe volgens jou het omslag van je volgende boek er uit moet zien. Dat boek gaat over K-1, en voor je het weet heeft de uitgever een leuk ideetje: jij in bokshouding op de foto, zodat hij op zijn weblog over je bezoek berichten kan. En over het komende boek natuurlijk. Heb je nog mazzel dat je dat je dat boek met z'n tweeën schrijft.
Opdracht. Bekijk de foto en beantwoord de vraag: hoe lullig kun je te kijk staan.

Nu we het toch over K-1 hebben: inmiddels is er een derde "opening fight" toegevoegd aan de fight card (ja hoor 's, wij bedenken die termen niet) van het toernooi van 5 december aanstaande, de World Grand Prix Final Eight 2009. Het betreft de wedstrijd:
Sing "Heart" Jaideep (India) vs. Makoto Uehara (Japan).
De redactie is niet buiten zichzelf van enthousiasme. Maar wellicht is dat niet zo zeer te wijten aan deze net bekend geworden match, als wel aan de pose waarin de redactie nu al op twee weblogs staat.

zondag 8 november 2009

Pakjesslaagavond


Met rasse schreden komt 5 december dichterbij. Behalve de partijen van de K-1 World Grand Prix Final Eight

Ruslan Karaev (Rusland) vs. Badr Hari (Marokko)
Alistair Overeem (Nederland) vs. Ewerton Teixeira (Brazilië)
Jerome le Banner (Frankrijk) vs. Sem Schilt (Nederland)
Errol Zimmermann (Curaçao) vs. Remy Bonjasky (Nederland)

en de reservepartijen

Peter Aerts (Nederland) vs. Gökhan Saki (Turkije)
Daniel Ghita (Roemenië) vs. Chalid “die Faust“ Arrab (Duitsland)

staan inmiddels ook de volgende openingsgevechten geprogrammeerd:

Keiichi Samukawa (Japan) vs. Ryuji Kajiwara (Japan)
Jan Soukup (Tsjechië) vs. Tsutomu Takahagi (Japan)

alsmede het super fight

Kyotaro (Japan) vs. Tyrone Spong (Suriname)

Om een cliché te gebruiken (dat hoort in de sportjournalistiek): dat wordt me het heerlijk avondje wel.

P.S. Dit is de officiële trailer voor het eindtoernooi:

zaterdag 7 november 2009

Kun je nog zingen?


We zijn hartstikke schor, de Verloofde en ik, van het de hele dag zingen. Wat zongen wij? De Internationale natuurlijk. De Verloofde omdat zij gek op zingen is (en links natuurlijk), ik omdat vandaag 92 jaar geleden een gebeurtenis van immens historisch belang plaatsvond: een onderdrukt volk kwam massaal in opstand en greep de macht; vrijwel zonder bloedvergieten. Het is in deze tijd waarin ontevredenen zich en masse achter fascisten lijken te scharen goed om voor ogen te houden dat het ook anders kan, dat de ontevredenheid een andere kant op geleid kan worden. Dat we samen de macht kunnen grijpen, wanneer we ons niet tegen elkaar laten uitspelen maar ons verenigen:



Samen staan we sterk. Dat is de les die de Oktoberrevolutie ons vandaag leert. Er is altijd hoop, zelfs in tijden en op plaatsen waar alles nog veel hopelozer lijkt dan hier en nu. Maar de geschiedenis keert niet uit zichzelf ten goede, dat zullen wij moeten doen. Ontwaakt, verworpenen der aarde, ontwaakt en sla ze op hun bek!


woensdag 4 november 2009

Een vrouw in scabreuze pose


Typisch Ten Haaf, zo oordeelt op zijn weblog cultuurjournalist (heet dat zo?) Joep van Ruiten, over inhoud en verschijningsvorm van Mijn nieuwe roman.

Zo is het maar net. En dat voor slechts 5 euro.

Nog even voor de goede orde: dat ik een bloemlezing concrete en visuele poëzie samenstelde, is het gevolg van mijn literaire ontwikkeling - en niet de oorzaak ervan. Zieteratuur, zo is dat florilegium getiteld, verschijnt eind januari, aan de vooravond van de gedichtendag.