zaterdag 22 september 2012

Daniel Ghita buitenspel gezet?




Het is momenteel nogal een zooitje in de kickbokswereld: twee grote organisaties claimen allebei dat hun toernooi het enige echte toernooi is dat de enige echte wereldkampioen oplevert.
Ten eerste is er K-1, die tot twee jaar geleden de onbetwiste wereldkampioen in de staande vechtsport leverde. Maar K-1 ging na lang modderen failliet, werd vervolgens overgenomen, waarna wat managers een 'doorstart' noemen volgde – in eerste instantie met hulp van It's showtime.

Terwijl het slecht ging met K-1, werd Glory opgericht – een organisatie die het door K-1 achtergelaten gat wilde vullen (in 2011 was er geen K-1 World Grand Prix, zoals het wereldkampioenschap officieel heette). Na enig gehannes nam Glory de grote concurrent It's showtime over, waardoor K-1 nogal verweesd achterbleef: de vechters van Golden Glory én die van It's showtime komen uit voor Glory.
Echter: enkele It's showtime-vechters hadden al een contract getekend met K-1, om dit jaar mee te doen aan hun wereldkampioenschap. Onder deze vechters It's showtime wereldkampioen zwaargewicht Daniel Ghita, onze favoriet van de nieuwe generatie. Groot was dan ook onze verbazing toen we van de week op de K-1 site lazen, dat Ghita niet deelneemt aan de Final Sixteen, die op 14 oktober in Tokio wordt gehouden (gevolgd door de Final Eight op 26 december in New York). Dit zijn de acht Final Sixteen matches die bekend werden gemaakt:
Raul Catinas (Roemenië) vs. Ben Edwards (Australië)
Makoto Uehara (Japan) vs. Hiromi Amada (Japan)
Xavier Vigney (USA) vs. Zabit Samedov (Azerbeidzjan)
Hesdy Gerges (Egypte) vs. Sergii Laschenko (Oekraïne)
Singh Jaideep (India) vs. Ismael Londt (Suriname)
Jarrell Miller (USA) vs. Arnold Oborotov (Litouwen)
Paul Slowinski (Polen) vs. Catalin Morosanu (Roemenië)
Mirko Flipovic (Kroatië) vs. Randy Blake (USA)

Voor de Final Sixteen van Glory, die op 2 december in Tokio wordt gehouden (en die meteen een winnaar oplevert: het toernooi wordt op één avond afgewerkt), zijn nu dertien deelnemers bekend: Semmy Schilt, Peter Aerts, Remy Bonjasky, Jerome LeBanner, Errol Zimmerman, Gökhan Saki, Sergei Kharitonov, Filip Verlinden, Ismael Londt, Anderson “Braddock” Silva, Brice Guidon, Jamal Ben-Saddik en Igor Jurkovic.
Merkwaardig: Ismael Londt zowel bij K-1 als bij Glory – dat kan niet kloppen. Maar het merkwaardigst is toch: ook hier geen Daniel Ghita. Hoe zit dat, neemt de op de wereldranglijst van het gezaghebbende Liver Kick als tweede geplaatste Ghita aan geen van beide toernooien deel? We vroegen Anil Dubar, de trainer van Ghita, waarom de Roemeen niet staat aangekondigd bij de Final Sixteen van K-1.
Anil: 'Ik ben net zo verrast als de rest van de wereld. Ik moest het vernemen van onze manager Remon Daalder en ik viel zowat van mijn stoel. Remon Daalder is nu zwaar aan het onderhandelen met de K-1 en ik wacht het rustig af, we hebben een contract en ik vertrouw erop dat het goed afloopt met ons K-1 avontuur.'

Laten we hopen – zowel voor de vechter als voor alle kickboksfans op de wereld – dat Daniel Ghita niet het slachtoffer wordt van geruzie tussen twee organisaties. 

(wordt ongetwijfeld vervolgd)

zaterdag 8 september 2012

Fenomenen

Nog nooit eerder verscheen er zo'n onbegrijpelijk stuk in een krant. Hulde!
[Gebruiksaanwijzing: klik op het plaatje voor een vergroting, sla die vergroting vervolgens op op de computer, en lezen maar.]

woensdag 5 september 2012

Welkom 2, Broeder Hans

[voor Welkom 1 klik hier]

Dank je wel Stefan, ik ben verbluft, dit had ik werkelijk niet verwacht.

Ik snap nu ook opeens waarom je gisteren zo verrast keek toen ik moest lachen na je vraag aan wie het eerste exemplaar zou worden uitgereikt. Je dacht natuurlijk even dat ik je doorhad, maar dat was echt niet zo. Stefan wat ben je toch een rakker, niemand is er schavuiter dan jij.

Lieve mensen, zoals Stefan al zei in zijn dankwoord, en zoals u zelf met eigen ogen hebt kunnen zien, weten wij Toffe Gasten elkaar ook na vijftien jaar nog steeds te verrassen. Op een positieve manier ook nog. En dat terwijl we elkaar toch door en door kennen en echte vrinden zijn.

Het is dan ook met tranen van ontroering in de ogen [haalt duim langs ogen], dat ik dit eerste exemplaar in ontvangst neem. En wat ziet hij er mooi uit, onze Broeder Hans. [beetje bladeren] Prachtig! En kijk, met een gratis dvd met de film ook nog!

Maar Broeder Hans is niet alleen van buiten mooi, zijn innerlijk sprankelt van pracht en speelse geest.
Dit boek bevat vele hoogtepunten uit ons oeuvre, hoogtepunten die Stefan en ik in de loop der jaren samen bereikten, zowel op het toneel als in de beslotenheid van ons schrijfkantoor. Want niet alles wat wij samen doen brengen we op het toneel.

En wel hierom, lieve mensen. Wij zijn natuurlijk inmiddels door de wol geverfd waar het gaat om het verzorgen van Toffe voordracht voor publiek. Zo weten wij dat er grapjes zijn die alleen op papier overeind blijven, die je niet moet voorlezen of uitspreken. Ik zal u een voorbeeld geven: een dyslectische alcoholicus die geen Johnny Walker bestelt maar een Jolly Wanker.

Dat kun je niet op het toneel doen, dat slaat nergens op. En dat zullen wij dan ook nooit doen. Die grapjes moet je lezen, die zijn uitsluitend geschikt voor in een boek. Al moet ik zeggen dat het grapje over de dyslectische alcoholicus de toets van onze strenge kritiek niet heeft kunnen doorstaan – moet je nagaan, lieve mensen, lieve, lieve, lieve mensen: als zo’n ijzersterke mop al niet goed genoeg is, hoe goed moet het boek dan wel niet zijn!

Wat ik wel een beetje jammer vind, dat kan ik hier in de beslotenheid van deze zaal wel even zeggen, is dat Stefan in zijn speech meende te moeten opmerken dat ik niet zijn type ben. Nou, dat is wederzijds! Ik vind het nog steeds zonde dat de auteursfoto achterop dit prachtige boek – ik kan er nog steeds niet over uit dat uitgerekend ik dit eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, lieve Stefan, lieve, lieve Stefan dank je wel! – maar ja, wat ik zeggen wou: ik vind het nog steeds zonde, Stefan, dat jij voor de auteursfoto niet even een net pak hebt aangetrokken, was dat nou zo’n moeite geweest?

Ja, lieve mensen, wij katten dan weleens op elkaar, maar dat neemt niet weg dat we echt een duo zijn. Niet voor niks spreek ik al de hele tijd in meervoudsvorm. Vijftien jaar lang al echte vrienden, ondanks de verschillen – of misschien juist wel dankzij. Het is omdat we zo verschillend zijn dat we elkaar nog steeds weten te verrassen. Want over één ding zijn we het altijd eens: kwaliteit is kwaliteit en Die Toffe Gasten zijn kwaliteit. En verrassend goed. Stefan, nogmaals bedankt voor dit eerste exemplaar. Bedankt voor deze eer, ik ben ontroerd, ik weet even niet wat ik moet zeggen.

[omhelst Stefan]

zondag 2 september 2012

Telefonie

Wat zegt u? Of ik Engels spreek? Yes.