zaterdag 26 maart 2011

Vragen uit bezorgdheid


Open brief aan Ronald Sorensen,

Volksvertegenwoordiger van likmevestje, het is je dan toch gelukt om voor de PVV in de Senaat te komen. Chapeau! Hoe diep ben je uiteindelijk op de knieën gezakt? Ach, wie zonder talent iets wil bereiken, moet soms een beer pijpen. Dat is bekend, daar hoeven we niet moeilijk om te doen.

De switch van Leefbaar Rotterdam naar de PVV, dat is van hetzelfde laken een pak en daarom volledig inwisselbaar, toch? Lood om oud ijzer, niet? Of is het stiekem toch – hou je vast, ik ga het hardop zeggen – opportunisme? Hetzelfde soort opportunisme waar jij Aboutaleb van beschuldigt. Van idealen lijkt me in ieder geval geen sprake. Kortom: waarom?

Is dit nu de 'nieuwe politiek' waar Leefbaar Rotterdam zo de mond van vol heeft? Het klinkt me allemaal te veel als 'eigen belang eerst' in de oren. Wat denk je te kunnen bewerkstelligen in de Eerste Kamer? Noem eens drie dingen? Oké, noem er dan twee? Goed, noem één ding dat je wilt bereiken? En nu we het er toch over hebben: wat heb je eigenlijk bereikt in de gemeenteraad van Rotterdam voor ons hard werkende en belastingbetalende Rotterdammers? Nee, nu jezelf niet op de borst kloppen voor werk dat de PvdA heeft verricht. Dat is altijd zo gênant.

Ik heb mensen in mijn omgeving gesproken die hopen dat je reet pus gaat spuiten van de decubituswonden op het pluche. Dat vind ik te ver gaan. Ik weet namelijk heus wel hoe dat gaat. Dat pluche moet dan natuurlijk chemisch gereinigd worden en wie gaat dat betalen? Precies, wij, de hardwerkende belastingbetaler.

Ronald, ouwe plucheklever, een reactie van jouw kant zou ik op prijs stellen, maar gelieve niet te vuilbekken, want groene zeep om je mond te wassen is ook niet gratis.

Tot zover,
een bezorgde burger,
Daniel Dee.

woensdag 23 maart 2011

Suzy

1978: Armand-fan, PSP-lid en beginnend dichter Karel ten Haaf.

Het lied leerde ik kennen in de dagen dat ik politiek actief werd, dus anno 1977 of ’78 – laat ik er 1978 van maken, want in dat jaar werd ik lid van de PSP én schreef ik mijn eerste gedicht; kortom in dat jaar werd ik volwassen al zou je dat niet meteen zeggen als je bijgaand portret van toen bekijkt. Per 1 januari werd ik ingeschreven bij de Pacifistisch Socialistische Partij, tegen de regels, want ik werd pas op 9 januari zestien jaar, de minimumleeftijd waarop je lid mocht worden. Uit mijn luidsprekerboxjes klonk vaak Armand, en met name het nummer Suzy ’t is zo moeilijk zong ik luidkeels mee; niet alleen vanwege de tekst die ik erg prachtig vond, maar ook vanwege het heerlijk schallende ‘brallende gore bekkuuuh!’ De cassette waarop ik de dubbel-lp Een beetje vriendelijkheid had opgenomen is inmiddels waarschijnlijk reeds lang vergaan, maar deze week vond ik eindelijk het album (uit 1974) in vinylversie, tweedehands maar in perfecte staat. En wat blijkt? Ondanks wat politiekinhoudelijke bezwaren tegen het nummer, en enige tenenkromming vanwege de toon waarop de zanger zijn vriendin bezingt, staat Suzy ’t is zo moeilijk nog steeds overeind – tekstueel is het fantastisch; en daarmee roem ik, veel meer dan de ook wel degelijk aanwezige campkwaliteit, vooral en met name (om in stijl te blijven:) het rijm in het refrein:

Suzy ’t is zo moeilijk te geloven
In een wereld die moet komen
Ze laat zo verdomd lang op zich wachten
En er is zo weinig tijd
Suzy ’t is zo moeilijk te aanvaarden
Dat ze gokken om de aarde
Met als inzet de vernietiging
Wanneer worden we bevrijd
Van die handvol potentaten
Die ons op scholen leren haten
En in hun kerk de wapens zegenen
Waarmee hun medemens wordt vermoord?
Het stelletje halve gekken
Met hun brallende gore bekken
De smeerlappen van de mensheid
Wanneer zetten we ze overboord?

[En nu allemaal meebrullen! Uit volle borst!]

dinsdag 22 maart 2011

De Nobele Kunst

Afgelopen zaterdag: strijd om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht tussen titelverdediger Vitali Klitschko en uitdager Odlanier Solis (Olympisch kampioen 2004). Het gevecht had als inzet de titel bij de World Boxing Council (WBC). De titels bij de concurrerende bonden International Boxing Federation (IBF) en World Boxing Organization (WBO) zijn in handen van Vitali's jongere broer Vladimir Klitschko.
Maar goed, afgelopen zaterdag. Wereldtitelgevecht WBC: Vitali Klitschko (Oekraïne) vs. Odlanier Solis (Cuba). Hup!

zaterdag 19 maart 2011

Publieksverkiezing beste sportboek 2010 begonnen


“Op 18 april wordt de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2010 uitgereikt,” zo meldt sportgeschiedenis.nl. “De vakprijs gaat via een jury, maar aan de publieksprijs kan iedereen meedoen.”

“Er zijn een kleine 150 sportboeken waaruit kan worden gekozen. Het is heel eenvoudig: surf naar Nicoscheepmakerbeker.nl en stem op je favoriete sportboek. Dit kan tot en met 14 april. Op 18 april worden de winnaars bekend gemaakt van zowel de vakprijs als de publieksprijs. Dat gebeurt in het Olympisch Stadion.”

Stemmen op K-1, van de schoonheid en de kracht kan via deze link. Graag. Dank u zeer.

woensdag 16 maart 2011

Naakt middageten

Fijn. Een
alcoholische junk
met dozijnen
doorgeladen
vuurwapens.

God. Wat
een vermeulte
maatschappij.

Meulen is neuken.


Daniël Dee en Karel ten Haaf

dinsdag 15 maart 2011

Literaire Trotski Quiz (49)


De vorige opgave, die al dateert van 3 december vorig jaar, werd door ons als “vrij ondoenlijk” ingeschat, en genereerde dan ook nul (0) inzendingen. Dit was de oplossing: René SnoekPoste restante (Ailantus, Amsterdam 2008), pp. 145-146.

Gauw over naar het heden. Het boekenbal is net begonnen, morgen barst de Boekenweek weer los. Dit jaar is het thema ‘geschreven portretten’. In het kader van dat thema deze aflevering van onze quiz:
1. welke literator schreef onderstaande regels non-fictie; en
2. aan welke oorspronkelijk Nederlandstalig ‘geschreven portret’ werd deze passage ontleend?

Ik was op het moment dat ik naar Den Haag ging al geabonneerd op De Enige Weg, het krantje van de Groep van Bolsjewiki-Leninisten. Die GBL was opgericht door een paar mensen die in1937 uit de RSAP waren geroyeerd na een conferentie op de Veluwe. Bij die conferentie was ik ook aanwezig. Het conflict was eigenlijk het volgende: Sneevliet vond dat de Sovjet-Unie geen arbeidersstaat meer was; terwijl de Sovjet-Unie volgens Trotsky een arbeidersstaat was zolang er geen contra-revolutie had plaatsgevonden – een verworden arbeidersstaat weliswaar, maar het bleef een arbeidersstaat. Dat was het grote conflict tussen Sneevliet en Trotsky. Sneevliet heeft daarom gebroken met Trotsky en dus ook met het centrum voor de Vierde Internationale. Daarover hebben we een hele grote vergadering gehad op de Veluwe; ik meen dat het op het Domela Nieuwenhuis-terrein was. Dat terrein was van het NAS, of de NAS-jeugdbeweging. We overnachtten daar in tenten. Er werd heftig gediscussieerd – onder andere met een secretaris van Trotsky, die daar was om de stelling van Trotsky te verdedigen. Die secretaris, Erwin Wolff, dat was een roodharige jongen, een Tsjech. Hij is later, eind 1937, door de NKVD, de Russische geheime dienst, omgebracht in Spanje. Er zijn in een tijd van ongeveer twee jaar vier secretarissen van Trotsky om zeep geholpen, en daar was hij er één van. Er was tijdens die conferentie dus een hele discussie, tot diep in de nacht. Met een klein groepje, Sal Santen was daar geloof ik ook bij, kozen wij de kant van Trotsky. Wij vonden dat de Sovjet-Unie nog wel een arbeidersstaat was en dus verdedigd moest worden.

zaterdag 12 maart 2011

er blijft ze daar ook niets bespaard

er is bovendien een gerede kans dat dit jaar de k-1 failliet gaat


er is zojuist een kerncentrale ontploft in japan
er komt straling vrij
er worden jodiumpillen uitgedeeld
er lijkt een meltdown bezig
er wordt geëvacueerd tot op twintig kilometer
er is geen gevaar voor de volksgezondheid

Een literatuurgeschiedenis

KORTRIJK (België 1998) – De jongen van de organisatie stelt zich aan me voor als ‘Hert’.
‘Hert?’
‘Nee. Hert.’
‘Ja: Hert.’
‘Hert!’
‘…’
‘Hert!’
‘O! Gert.’
‘Ja. Hert.’

Even later zie ik de poster.


Nog wat later, dik vijf jaren, baseer ik mede op dit voorval mijn populair-wetenschappelijk gedicht

anarchistische taalkunde


daar is de euvel
riep iemand achterin de bus

het is het euvel
zei ik
maar welk euvel bedoel je
en wie ben je eigenlijk

ik bedoel de paaseuvel
zei hij
en mijn naam is enk

vrijdag 11 maart 2011

Charles Bukowski - before Aids

Ik kan het op internet nergens vinden, onderstaand gedicht, terwijl ik het zo graag wil delen: want wat een meesterwerk. Dus daarom maar even een scan gemaakt van pp. 83-85 van The Last Night of the Earth Poems (Black Sparrow Press, Santa Rosa 1994).



donderdag 10 maart 2011

Nieuws over Daniel Ghita en Badr Hari

v.l.n.r. Daniël Dee, Daniel Ghita, Karel ten Haaf (foto: Anil Dubar)

(vervolg)

[SMS van Anil Dubar, de trainer van Daniel Ghita:]
Hier even een update op de stand van zaken. Helaas zal ik mijn protest niet meer voortzetten, dit vanwege het feit dat het 750 euro gaat kosten. Aangezien Daniel al helemaal dat geld er niet voor (over) heeft, en ik het die scheidsrechter en juryleden niet eens gun. Want die maken kosten die dag (behandeling protest) en dat kost 750 euro. Als die mensen al te blind zijn om onreglementaire actie (knie op de tok) als punt te tellen, zal ik wel gek zijn die mensen even een dagsalaris te betalen. Wij zijn een beetje gek in 070 maar echt niet dom. Dus zal ik het hier bij laten, ik zou tegen iedereen willen zeggen: bekijk die partij en oordeel zelf.

Dank. En tot binnenkort: we komen graag weer eens langs.

Onze deur staat altijd open voor jullie, vind het mooi wat jullie doen voor de sport. Daniel is even naar Roemenië, een weekje rust en hij wordt vader van een zoontje één dezer dagen. Grt. Anil

Ander nieuws:

Op de website van It’s Showtime staat hij aangekondigd: de comeback van Badr Hari. Op 14 mei komt de vroegere Bad Boy, tegenwoordig Golden Boy, na een jaar afwezigheid uit de ring weer in actie. In Lyon (Frankrijk) neemt hij het op tegen Tony Gregory.

woensdag 9 maart 2011

SMS-interview

op de foto: Anil Dubar

Vooraf

[Redactie Rotterdam:] Ik heb nu vier keer gekeken. Geen twijfel mogelijk: Ghita is de winnaar.

[Redactie Groningen:] Ik 3x. Idem.

[RR:] Wel een bizarre actie van hem in de tweede ronde. Spectaculair en dom.

[RG:] Ik dacht eerst dat hij zwaar aangeslagen was en daarom geen dekking meer had.

[RR:] Ja dat dacht ik ook. Evengoed: zeer gewaagde psychologische oorlogsvoering.

1.

[SMS gestuurd naar Anil Dubar, de trainer van Daniel Ghita, dat wij vinden dat Ghita duidelijk gewonnen heeft van Gerges en of hij dat met ons eens is. En of hij al weet wanneer Ghita weer vecht.]

[Anil Dubar:]
Een schande van de jury vind ik het. Ben ook gelijk heel boos de ring uitgelopen. En heb protest ingediend. Ik denk dat het te maken heeft met z’n Showtime gevecht tegen Ignashov in Rusland in juni (om de It's Showtime wereldtitel zwaargewicht - red.). Zou niet goed zijn als die dan van Ghita nu verliest voor zijn vechtrecord. Ghita vecht 14 mei tegen Slowinsky (Frankrijk), 11 juni Erhan Deniz (Polen). November Peter Graham. En wachten op de K-1.

Enig idee wanneer je (terechte) protest behandeld wordt? En nu maar hopen dat de K-1 dit jaar doorgaat: Ghita gaat winnen. Weet jij hoe K-1 er nu voor staat?

K-1 staat er héééél slecht voor. Aerts krijgt nog 300.000 dollar van 2010 en Overeem 400.000. En Showtimevechters Ghita, Gerges, Spong, Drago, Chahid en Petrosyan krijgen ook nog allemaal geld van de laatste partijen, plus dat ze tientallen miljoenen in het rood staan. Ziet er somber uit.

Mag ik op mijn weblog vermelden dat je protest hebt ingediend? En wat de komende partijen van Daniel zijn?

Graag en dat ik een rematch wil na Ignashov.

Over K-1: is dat openbare info, of moet ik dat voor me houden?

Dat kan je mededelen. Want een hoop mensen die daar vaak komen die weten dat al. Er zijn ook geen toernooien meer. Dus als de Final 16 doorgaat (in sept/okt) worden er 8 wildcards uitgedeeld omdat er geen kwalificatietoernooien zijn. Ze zijn echt op leven na dood de K-1, echt jammer voor de sport(mensen).

2.

[Aan Simon Rutz, directeur van It’s Showtime:]
Ik hoorde van Anil dat hij protest heeft ingediend tegen de uitslag Gerges vs. Ghita. Enig idee wanneer dat protest wordt behandeld?


[Simon Rutz:]
Er is geen protest ingediend.

3.

[Aan Anil Dubar:]
Vreemd: Simon Rutz beweert dat er helemaal geen protest is ingediend. Enig idee hoe dat kan?

Simon was er ook niet bij. Ik heb hem persoonlijk bij Joop Ubeda (de hoofdscheidsrechter -red.) mondeling aangevraagd en Remon Daalder (de manager van Hesdy Gerges - red.) stond er naast en die zei dat het maandag dus schriftelijk gedaan zou worden. Ik ga het even navragen hoe dat zit.

Laat je dat dan nog even weten?

Doe ik. Grt. Anil

Slot

(wordt vervolgd)

dinsdag 8 maart 2011

Man o man wat spannend

De eerste grote zwaargewichtpartij op K-1-regels van 2011: afgelopen zondag in Amsterdam tijdens het It's Showtime gala in de Sporthallen Zuid.
It's Showtime wereldkampioen Hesdy Gerges (volgens velen een kanshebber voor het winnen van de K-1 titel op korte termijn) kwam in de ring tegen Daniel Ghita (volgens Kortsluiting de volgende K-1 World Grand Prix kampioen).
Ziehier het begin van het zwaargewichtjaar:

zondag 6 maart 2011

Bruinhemden in blauwe bloesjes


Hier zit het net gekozen Groningse PVV Statenlid Matthijs Jansen (rechts) naast Erik Geel – de man die op zijn website racistische teksten plaatste en die vindt dat het ontkennen van de Holocaust een mening is.
Dit rattengebroederlijk naast elkaar zitten vond afgelopen vrijdag plaats, bijna twee weken nadat op Kortsluiting een boekje werd opengedaan over Erik Geel. Zijn er nog steeds mensen die willen ontkennen dat Matthijs Jansen sympathie heeft voor (personen met) nazistische denkbeelden?

toast

proast!

dinsdag 1 maart 2011

Het ware gezicht van de PVV

de Groninger PVV-lijsttrekker Ton van Kesteren

Muzikale waarschuwingen tegen Ton van Kesteren en het andere fascistentuig op lijst 11 in Groningen en op alle andere PVV-lijsten in den lande.
Uit Groningen: “Soms worden dromen waar, te waar om mooi te zijn.” (Herman Grimme en Peter Groot Kormelink)

en uit Duitsland: “...und viele sagen immer noch: Das wird sich niemals wiederholen” (Udo Lindenberg en Peter Maffay)