vrijdag 30 april 2010

Nieuwe Literaire Quiz (3)


Hij was niet moeilijk, deze, de vorige dus. Of hij was wel moeilijk en Jürgen Smit is gewoon heel goed – laten we het daar maar op houden, dat is wel zo aardig voor winnaar Jürgen en bovendien kan het geen kwaad om onze quiz wat erudiet cachet (bestaat dat?) mee te geven. Voor de volledigheid de oplossing: Uit: Armando – ‘Cyclus ‘Boksers’’. In: Armando – Verzamelde gedichten. Bezorging en nawoord Trudie Favié (Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam 1999), p. 63.
En dan nu de volgende, deze dus, het motto van ons boek K-1, van de schoonheid en de kracht (Op de foto v.l.n.r. Daniël Dee, viervoudig K-1-wereldkampioen Ernesto Hoost, Karel ten Haaf). Dit zijn de bijbehorende vragen:
1. wie schreef onderstaande verzen; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig gedicht of uit welke bundel zijn ze afkomstig?

Ik zing de Syntetische Mens, ha, ik zing
de mens als een syntese:
als de syntese tussen een krant en een gedicht,
als de syntese tussen bokser en dichter,
als de syntese tussen de ene dichter en de andre dichter
en hun ideaal dat een bokser is; –
ik zing de Syntetische Mens.

Alweerste recensie ‘Zieteratuur’

Op Woest en Ledig, het weblog van journalist Joep van Ruiten Over kunst & cultuur in Drenthe en daarbuiten, is sinds gisteren de recensie te vinden die eerder in iets andere vorm gepubliceerd werd in het Dagblad van het Noorden (op 12 maart): in de oorspronkelijke versie ontbrak de wat zure opmerking over het hoog Gronings gehalte; om de één of andere reden denken cultuurredacteuren van het Dagblad al sinds jaar en dag dat Groningen niet voorop kan lopen, want dat alles gebeurt in de grachtengordel. Daar het stuk – de eerste bespreking van Zieteratuur – na de papieren verschijning onleesbaar wegens te klein plaatje op Kortsluiting werd gereproduceerd, hieronder een leesbare versie bestaande uit screenshots. Er zijn wellicht mensen die het saai vinden, al die stukken over boeken van ons; of die ons eigengeilers vinden. Het zij zo en het doet ons niets; wij vragen ons slechts af: morgen de volgende bespreking?



woensdag 28 april 2010

Strijdbare schoonheid


Het mooiste aan het schrijven van een boek is het bedenken ervan, het componeren. Wat daarna komt, de fysieke daad van het schrijven, het opschrijven dus eigenlijk, vind ik helemaal geen leuk werk – wat ik uiteindelijk op papier krijg is altijd minder dan wat ik in het hoofd had. Misschien is dat wel goed: kreeg ik één boek op papier zoals ik het bedacht heb, ik zou waarschijnlijk nooit meer durven schrijven omdat ik mezelf niet meer zou kunnen verbeteren.
Maar vooralsnog, het K-1 boek net naar de drukker, ben ik fijn aan het componeren in mijn hoofd. Een novelle, twee romans en een bundel klein spul. Heerlijke tijd. De kop vol schoonheid. En vol engagement: de novelle en één der romans zijn politiek geladen. Politieke betrokkenheid kan ook in de kunst mooie dingen opleveren – al is het tegenwoordig niet in de mode om dat te vinden. Dit hele verhaal is eigenlijk gewoon een inleiding tot wat geloof ik een link-dump heet: het prachtige nummer Malcolm X van The Beatnigs, geweldige band van alweer ruim twintig jaar geleden. Ter inspiratie.


dinsdag 27 april 2010

Alweer een bespreking van ‘Zieteratuur’

Vandaag verscheen op De recensent een uitgebreid stuk over de bloemlezing uit de titel van dit blogberichtje. De recensent van dienst is Tim Donker. Hieronder zijn stuk, dat helaas werd opgemaakt in twee kolommen, wat het lezen van de screenshots niet vergemakkelijkt; oftewel: je moet er twee keer doorheen, van boven naar beneden, dus alles twee keer aanklikken voor optimaal leesgenot. Pas op voor rsi.



zondag 25 april 2010

Recensie ‘Zieteratuur’

Het online tijdschrift Concept (multicultureel literair tijdschrift) plaatste een bespreking van Zieteratuur, de door onze redacteur in Groningen samengestelde bloemlezing concrete en visuele poëzie. De Kortsluiting-redactie is momenteel niet weg te slaan uit de media. Goed gedaan jochies.



vrijdag 23 april 2010

Voorpublicatie


Op verzoek van Penthouse plukten we wat stukjes uit de lange interviews die in K-1, van de schoonheid en de kracht staan. Die stukjes schreven we aan elkaar middels korte verbindingstekstjes et voila: de eerste voorpublicatie (klik op de plaatjes voor een vergroting).





woensdag 21 april 2010

Literaire Trotski Quiz (42)


Niemand wist het goede antwoord op de vorige quiz – althans: niemand zond het in. Om aan de vertwijfeling in de huiskamers van onze lezers een einde te maken nu meteen maar de oplossing: Jef GeeraertsDe zaak Alzheimer. misdaadroman (Manteau, Antwerpen 1986[2] [eerste druk: 1985]), pp. 227-228.

En dan de nieuwe opgave. Ziehier de vragen:
1. welke schrijver citeert er in onderstaande alinea’s duchtig op los; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk werd de totale passage ontleend?

‘Pasen viel tamelijk laat dat jaar; in de plantsoenen en parken ontbotte het jonge hout: om de struiken hing een teergroen waas; de zachte lucht was vol beloften. Als we, tusschen de zittingen van het congres door, met ons drieën een eindje rond liepen, voelden we de stemming van hoop en verwachting, die de lente altijd pleegt te wekken, ons van 't hoofd tot de voeten doortintelen. Nog nooit, leek het ons, hadden we dat gevoel van ontwakend natuurleven zoo intens gevoeld en genoten. We spraken het uit tegen elkaar, dat het ons eigen innerlijk leven was, dat ditmaal aan het lentefeest zulk een warme innigheid gaf.’
Het citaat is van Henriëtte Roland Holst. De plaats van handeling die ze beschrijft: Arnhem op 18 en 19 april 1897. Het congres, dat van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij. Het leidde tot het besluit toe te treden tot die partij. Gedrieënlijk: Henriëtte Roland Holst, de dichteres, haar man de beeldende kunstenaar R.N. Roland Holst – Rik voor zijn vrienden – en de jonge dichter Herman Gorter.
‘We spraken het uit tegen elkaar, dat het ons eigen innerlijk leven was, dat ditmaal aan het lentefeest zulk een warme innigheid gaf.’
Mooi klinkt dat.
En breekbaar.
Later verjoeg politieke tweedracht ‘de warme innigheid’ en ging Gorter zijn eigen weg die hem, met levensgevaar, een reis zou doen ondernemen naar een heel ander congres – dat van de Komintern in Moskou, waar Trotzki hem als ‘individualist’ en ‘idealist’ verketterde. Zoals Radek, op datzelfde congres, Pannekoek en Gorter bespottelijk maakte door te zeggen: ‚Der eine ist Astronom, guckt nur nach den Sternen, sieht nie einen lebenden Arbeiter, der andere ist Philisoph und Dichter dazu. (Heiterkeit).’
Zo ging dat en zo gaat dat.

dinsdag 20 april 2010

Hm, het begint al

Terwijl vanmorgen ter uitgeverij de correcties op de drukproef werden ingevoerd, hoorden we dat er over dat boek een stuk in het Dagblad van het Noorden stond. K-1, van de schoonheid en de kracht is er nog niet, maar de publiciteit komt al los. Ga zo voort, H.H. medialieden!










maandag 19 april 2010

De voorkant


Het is er: het definitieve omslag van ons boek over K-1. Via een eerste voorstel, een oerversie en versie 1 tot en met 6b, zijn we er eindelijk uit: versie 6c wordt de voorkant van ons boek. De gele sticker, eenvoudig verwijderbaar voor wie van ongeschonden boeken houdt, krijgt misschien nog een iets andere tekst. Maar verder: dit is hem. Het voorplat van hoe heet dat boek nou ook maar weer en waar gaat het over?

zaterdag 17 april 2010

De drukproef


Hard gewerkt vandaag: de redacteur te Groningen heeft in-wit de drukproef van het Kortsluiting-K-1-boek zitten corrigeren. Dat was zweten, drukdrukdruk. En die rotzon erbij. Vreselijke dag kortom. Maar goed, dan hebben we straks wel wat.

donderdag 15 april 2010

Nieuwe Literaire Quiz (2)


De vorige opgave, in de eerste aflevering van ons gezellige nieuwe spel, was zowel makkelijk (de schrijver) als moeilijk (het boek), zo maakten wij op uit de inzendingen. Het citaat komt uit: Jan Cremer – ‘Artistieke Herinneringen’. Exacte vindplaats: Jan Cremer’s Logboek (Peter Loeb, Amsterdam 1978), pp. 380-381.
Dan nu gauw de volgende quiz – een gemakkelijke, denken we:
1. wie schreef onderstaande poëzie; en
2. aan welke oorspronkelijk Nederlandstalige cyclus werden deze regels ontleend?

zeg: maak m’n handschoenen los. water.
zegt: toon zelfbeheersing.
zeg: maak m’n handschoenen los. water.
zegt: toon zelfbeheersing.
zeg: krijg de kelere-kanker met je zelfbeheersing. water.

woensdag 14 april 2010

De tekst is klaar

Eindelijk: ons K-1-boek is naar de vormgever. Het viel nog niet mee om om de laatste puntjes op de i te zetten: de commentaren van onze eerste lezers liepen nogal uiteen. Waar de één vond dat hoofdstuk zus stilistisch wat zwakker was, complimenteerde de ander ons met datzelfde hoofdstuk omdat het las als een trein. Waar weer een ander de spreektaal in de interviews soms wat storend vond, gaf nog een ander te kennen dat de spreektaal het boek extra sjeu gaf. En waar nog weer iemand anders onze belevenissen wat minder interessant vond, daar vond nog weer een ander dat de avonturen van de schrijvers het geheel juist extra spanning meegaven.
Zie die commentaren dan maar eens te verwerken in de tekst. Maar het is gelukt.
Hier een zeer korte voorpublicatie, om het ontstaan van bijgaande prachtfoto (in het boek helaas in zwart-wit) van ons met Remy Bonjasky te verklaren. Let ook even op de rode oogjes van dichter Dee, die hem, in combinatie met zijn inmiddels weer afgeschoren baard, een nogal dommig diabolisch uiterlijk geven.

We vragen of we een foto van ons drieën mogen maken; een fanfoto voor in ons boek. ‘Natuurlijk.’ Het is de eerste keer dat Daniël de zelfontspanner van zijn digitale camera moet gebruiken. Tot twee keer toe lukt het niet. De derde keer lijkt het weer mis te gaan, maar op het moment dat Daniël zich opnieuw naar het toestel wil begeven wordt de foto toch geschoten. Met fraai resultaat.


dinsdag 13 april 2010

luister

de straat is leeg omdat de dichter
van de straat zijn verzen raapte

het is lente la la la la

hij heeft dikke ballen
en daarom proberen de andere jongens
hem met een passerpunt in de kloten te prikken

testosteron spuit uit zijn oren
het is voorjaar hiep hoera
en zij is hem gesmeerd

wat heb jij een prachtige benen zeg ik
moet me enorm beheersen om het
kost me enorm veel moeite om niet
even te voelen of ze wel echt zijn

en hij plukt weer een vers van zestig
en hij smeert haar en zij smeert hem

iedereen is elkander een kruis

en hij mist haar zeer dat het pijn doet
het is lente

la la la la

zaterdag 10 april 2010

Goede zaterdag


Nadat op vrijdag 12 maart Joep van Ruiten in het Dagblad van het Noorden een paginagrote, uiterst positieve bespreking wijdde aan Zieteratuur, staat er vandaag een stuk van Erik Menkveld in de Volkskrant. En wederom vliegen de veren mijn kont in. Dat zit heerlijk, echt waar – probeer het maar eens.



Uitzending gemisst


Morgen weer wat literatuur, nu nog even sport. Want vandaag, 10 april, wordt het K-1 Europa GP Eliminatie Toernooi B gehouden in Vilnius. Ziehier het program:

Mindaugas Sakalauskas vs. Viacheslav Vassiliev
Wieslaw Kwasniewski vs. Todor Todorov
Sergejus Maslabojevas vs. Fatih Ulusoy
Andrei Bokan vs. Utley Meriana

Er zijn ook drie superfights: Remigijus Morkevičius vs. Joel Knoch; Petras Markevičius vs. Alexey Prokofjev; en Egidijus Valavicius vs. Vladimir Gerasimcik

Laten we hopen dat Toernooi B beter wordt dan Toernooi A. Want dat was niet geweldig, het Europa GP Eliminatie Toernooi A op 28 maart in Warschau. Wie de uitslagen wil weten, moet hier maar even klikken. Winnaar was Daniil Sapljoshin uit Estland, die zich daarmee plaatste voor de Oost-Europa GP. De wedstrijden zijn inmiddels van you tube gehaald, wegens inbreuk op de rechten. Maar geloof me: heb je de uitzending gemist, dan heb je weinig gemist. Al wat op you tube rest van Toernooi A is een met de gsm of iets dergelijks gemaakt filmpje van de finale: Daniil Sapljoshin (Estland) vs. Tomasz Sarara (Polen).
Verreweg de mooiste partij was Tomasz Sarara (Polen) vs. Ihar Buhaenka (Wit-Rusland) – de laatste verving Almaz Kacenow (Kazachstan). Mocht van dit gevecht binnenkort weer een filmpje op you tube staan, kijk er dan even naar en wees a.u.b. zo goed om een linkje te posten. Verder was er niet veel aan.
Meest aantrekkelijke van de avond vond ik, redactie Groningen, de Extra Ronde Miss. Terwijl ik, bijna vijftiger, helemaal niet op jong val. Kejje nagaan. En dan dwalen de gedachten af: in haar handen heeft ze kok – is dat Pools voor cock? Klemt ze haar handen rond een herending? Ja, ik geloof inderdaad dat K-1 een sport voor macho’s is.
Eén van de scheidrechters lijkt het, gezien zijn blikrichting, met me eens dat de Extra Ronde Miss op 28 maart nog het meest het aanzien waard was:

vrijdag 9 april 2010

Voorwaarts


Nou, daar moesten we even van bijkomen ter redactie: het voor ons volkomen onverwachte verlies van Peter Aerts. Maar inmiddels zijn we eroverheen, en dus kunnen we nu eindelijk even terugblikken op de World Grand Prix van afgelopen zaterdag in Yokohama. Iedereen die van K-1 houdt heeft de wedstrijden ongetwijfeld gezien, en wie de wansmaak heeft er niet van te houden leest dit niet, dus we hoeven er niet veel woorden aan vuil te maken: de partijen Sem Schilt vs. Errol Zimmerman en Jerome Le Banner vs. Tyrone Spong (ik tikte bijna: Gerard Spong) waren de mooiste, ondanks het uitblijven van knock-outs. Spong is veel verder dan de redactie in Groningen had verwacht, dat wil Kortsluiting-Stad best toegeven, en Spong zal zich dus veel eerder met de wereldtop kunnen meten dan hier ten burele werd verwacht. Als… zijn rechterhand goed geneest, want die brak hij (voor de tweede keer in korte tijd) tijdens het treffen met Le Banner. Zelfzuchtig vrezen wij, in het bezit van kaarten voor het It’s Showtime-gala van 29 mei, dat de wedstrijd Melvin Manhoef vs. Tyrone Spong geen doorgang zal vinden. En daarvan balen wij.
Verder vonden wij het opvallend dat Badr Hari minder agressief vocht dan anders – heel verstandig, denken wij, al is het natuurlijk wel minder spectaculair. En het is duidelijk dat Hari’s tegenstander van 3 april, Alexey Ignashov, terug is – al zal hij juist wat agressiever moeten worden; maar goed: je comeback-partij tegen Hari wat afwachtend vechten is natuurlijk niet raar.

Overigens zijn wij van mening dat zowel Ignashov als Spong ten onrechte acht tellen kreeg: dat waren geen knock-downs.

Dat Ignashov niet alleen in onze ogen goed presteerde, blijkt wel uit het feit dat hij is uitgenodigd om deel te nemen aan het kwalificatietoernooi dat op vrijdag 21 mei in Boekarest zal worden gehouden, voluit: K-1 World Grand Prix 2010 in Boekarest – Oost-Europa GP - Toernooi.
Deelnemers aan dat kwalificatietoernooi – de winnaar plaatst zich voor de Laatste Zestien – zijn:
1. Zabit Samedov (winnaar van de Europa GP 2009)
2. Daniil Sapljoshin (winnaar van het Europa GP Eliminatie Toernooi A, 28 maart jl. in Waschau)
3. nog niet bekend (winnaar van het Europa GP Eliminatie Toernooi B, 10 april a.s. in Vilnius)
4. Alexey Ignashov
5. Sergei Lascenko
6. Mladen Brestovac
7. Roman Kleibl
8. Sebastian Ciobanu

Het reservegevecht is:
Corneliu Rus vs. Mihaiţă Golescu

Verder staan er Superfights op het programma van o.a. Ray Sefo, Ruslan Karaev en Remy Bonjasky, en zullen zowel Valentijn Overeem (de broer van Alistair) als Bob Sapp een MMA-gevecht afwerken (niet tegen elkaar).
Over het programma in Boekarest later meer.
Eerst de komende dagen wat verslagen van het Europa GP Eliminatie Toernooi A en van dezelfde mondvol B. Wat A betreft kunnen we reeds verklappen: het was geen feest om naar te kijken.

donderdag 8 april 2010

Nieuwe Literaire Quiz (1)


De spoeling wordt inmiddels wel erg dun voor de Literaire Trotski Quiz, en om te voorkomen dat het spel langzaam doodbloedt door met steeds grotere tussenpozen op het web te verschijnen, hebben we in onze eigen wijsheid besloten een nieuwe literaire quiz in het leven te roepen. Geen onderwerp in de titel, want dat kan variëren – al zullen de eerste paar afleveringen gewijd zijn aan de pugilistiek in de letteren, omdat we ons daar op het moment mee bezighouden. De Nieuwe Literaire Quiz zal dus onderwerptechnisch gezien aansluiten op onze particuliere actualiteit. En zo is het. Om even warm te worden een gedichtje dat Karel afgelopen 1 april (heus waar) in de schoot geworpen kreeg, met dank aan qwerty.

dankzij het toetsenbord

het is maar goed
dat bep van klaveren
niet meer leeft

want wie weet
hoe hij reageren zou
op mijn tikfout

nep van klaveren


En dan nu de eerste opgave. Ziehier de vragen:
1. wie schreef onderstaande hilarische passage die de redactie in Groningen nog altijd doet huilen van het lachen; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig verhaal werd het citaat ontleend?

‘Armando’ was ook een enorme boksfan. Hij schreef gedichten in de vaktaal der pugilisten, neusde altijd in geïllustreerde boksblaadjes, stond af en toe vanachter zijn bureau op en maakte een paar snelle schijnbewegingen tegen de staande kapstok en aan de muur van zijn atelier hingen bokshandschoenen. Hij trainde bij mij aan de overkant bij de sportschool in de Jodenhouttuinen. Op zekere dag mocht ik hem zien sparren. Er was een fotograaf uitgenodigd want er moest een foto op de achterkant van zijn nieuwe gedichtenbundeltje. Toen we de sportschool binnenkwamen was er alleen een woeste bouwvakker die driest tegen de zandzak beukte. ‘Is Pietje er niet?’ vroeg ‘Armando’ onzeker. De sparring-partner waarmee hij afgesproken had bleek al naar huis. ‘Laten we het dan volgende week doen,’ stelde ‘Armando’ voor maar toen bleek de fotograaf niet te kunnen. ‘Je kunt toch ook met hèm sparren voor de foto?’ stelde ik voor, knikkend naar de rauwdauw die zijn onmin uitleefde op de zandzak. Verwijtend keek ‘Armando’ mij aan en verdween heel langzaam naar de kleedkamer. Intussen had de fotograaf aan de actieve bokser uitgelegd wat de bedoeling was. Dat was geen enkel punt en hij stond al in de ring, dreigend in de lucht stotend. Toen ‘Armando’ uiteindelijk onvast verscheen was het bijna donker en moest de fotograaf flitslicht gebruiken. ‘Armando’ stond nog geen twee seconden in de ring of hij was in de hoek gedreven en had een bloedneus. ‘Niet fotograferen!’ siste hij naar de fotograaf die kwiek meesprong.

‘Armando’ hield even pauze om zijn neus te betten en wij probeerden de hardnekkige stormram bij te brengen dat het hier de achterkant van een modern dichtbundeltje betrof. Hij begreep het en binnen twee tellen was ‘Armando’ weer in de hoek geslagen en hield hij beschermend de armen om zijn hoofd. De tegenpartij bleef doorrammen maar keek daarbij met een glamoureuze glimlach ditmaal in de lens, terwijl uit de ineenkrimpende dichter-schilder gedempte kreten klonken. Zwijgend stonden wij gedrieën later op straat. Armando had reeds besloten dat een oud portret op de achterkant van zijn bundeltje ook niet zou misstaan. Ik stelde voor een pilsje te gaan drinken. ‘Lachen is tijdverlies,’ knorde de Heerser en verdween sikkeneurig met zijn sporttas in de duisternis.

vrijdag 2 april 2010

Live stream K-1 WGP 3 april


Jawel, morgen is het zo laat: in Yokohama vindt de aftrap plaats van de K-1 World Grand Prix 2010. Of: zo laat? Zo vroeg eigenlijk: om 10.00 uur Nederlandse zomertijd begint het gala in Japan. Voor wie niet wachten kan op de uitzending van SBS6 morgenavond tegen middernacht, én voor wie alle partijen wil zien: op de site van Gökhan Saki is via een online stream het hele programma live te volgen. Wij zitten paraat. Nu al.
Voor de goede orde volgen hier de af te werken gevechten in juiste volgorde [tussen vierkante haken en cursief gevolgd door de voorspellingen van de redactie in Groningen]:
Openingsgevecht # 1: Tsutomu Takahagi vs. Makoto Uehara [winst Uehara op k.o.]
Openingsgevecht # 2: Mitsugu Noda vs. Prince Ali [winst Noda op punten]
=== openingsceremonie ===
Fight # 1: Sergii Lashchenko vs. Takumi Sato [winst Lashchenko op k.o.]
Fight # 2: Gökhan Saki vs. Singh “Heart” Jaideep [winst Saki op punten]
Fight # 3: Jerome le Banner vs. Tyrone Spong [winst Le Banner op k.o.]
Fight # 4: Alistair Overeem vs. Dzevad Poturak [winst Overeem op punten]
=== Musashi retirement ceremony ===
Fight # 5: K-1 Heavyweight Title Match: Kyotaro vs. Peter Aerts [winst Aerts op k.o.]
Fight # 6: K-1 Super Heavyweight Title Match: Semmy Schilt vs. Erroll Zimmerman [winst Schilt op k.o]
Fight # 7: Badr Hari vs. Alexey Ignashov [winst Ignashov op k.o.]

donderdag 1 april 2010

Jeroen Brouwers schrijft boekenweekgeschenk


Dat noemen wij nou goed nieuws: het boekenweekgeschenk 2011 zal worden geschreven door Jeroen Brouwers, zo heeft de CPNB bekend gemaakt. Dat vinden wij vooral daarom goed nieuws, omdat de productiviteit van Brouwers de afgelopen jaren wat was afgenomen –niet verwonderlijk natuurlijk, ook een auteur mag met pensioen: maar Jeroen Brouwers (1940) liever niet . Brouwers’ laatste roman, Datumloze dagen, verscheen in 2007. We zien erg uit naar de opvolger.
Voor het schrijven van het boekenweekessay werd Guus Luijters aangezocht.