zaterdag 28 februari 2009

De K-1 World GP in Yokohama


Vandaag werd de eerste matchmaking bekend voor de K-1 World GP in de Yokahama-arena te Kanagawa, Japan, het eerste toernooi in de aanloop naar de Final Eight, de grote finale die waarschijnlijk in december gehouden wordt. De deelnemers aan het kwalificatietoernooi zijn nog niet bekend, maar wel een aantal fijne extra’ s. Zo zal op 28 maart in Yokohama een nieuwe zwaargewichtkampioen gekroond worden. In deze klasse tot 100 kilogram is de titel momenteel vacant, nadat hij van Badr Hari werd afgepakt wegens onsportief gedrag. Om de overigens afzichtelijke gordel wordt gestreden in de vorm van een klein toernooi, waarvan de gevechten in de eerste ronde zijn:
Melvin Manhoef (Nederland) vs. Chalid “die Faust” (Duitsland); en
Ruslan Karaev (Rusland) vs. Gökhan Saki (Turkije).
Het reservegevecht is
Tyrone Spong (Suriname) vs. Keijiro maeda (Japan).

Verder staan de volgende super-fights op het programma:
Junichi Sawayashiki (Japan) vs. Glaube Feitosa (Brazilië)
Jerome le Banner (Frankrijk) vs. Ewerton Teixeira (Brazilië)
Badr Hari (Marokko) vs. Errol Zimmerman (Suriname)
Remy Bonjasky (Nederland) vs. Alistair Overeem (Nederland)

Hoewel eerder op de officiële K-1 site stond aangekondigd dat ook Sem Schilt en Peter Aerts in actie zouden komen op 28 maart, staan zij nog niet op het affiche. Reden voor Aerts’ management om in de pen te klimmen:

AMSTERDAM - Met verbazing heeft Peter Aerts kennis genomen van het programma voor de ‘K-1 World GP’ in Yokohama. Hoewel de drievoudig wereldkampioen onlangs door de Japanse K-1-organisatie als een van de deelnemende vechters op dat evenement werd aangekondigd, ontbreekt zijn naam (vooralsnog) op het affiche.

Omdat in het contract van de Nederlander zwart op wit staat dat hij jaarlijks recht heeft op minimaal vijf partijen, heeft het management van Aerts op hoge poten een brief naar Japan gestuurd. Daarin eist Aerts een gesprek met de K-1-bestuurders Sadaharu Tanikawa en Kazuyoshi Ishii, met als doel dat hij alsnog aan het programma van de GP in Yokohama (28 maart) wordt toegevoegd. De 38-jarige Aerts is diep teleurgesteld in de K-1-organisatie, waarvoor hij de afgelopen zestien jaar heel veel heeft betekend.

Dat de naam van de ‘Dutch Lumberjack’ niet voorkomt op de deelnemerslijst, kan niet los worden gezien van de financiële problemen waarmee de K-1 kampt. Veel vechters raken er langzamerhand aan gewend dat ze maandenlang op hun geld moeten wachten. Aerts, een ‘dure’ vechter in de K-1-wereld, kwam eind vorig jaar voor het laatst in actie.

Aerts is momenteel druk bezig met de promotie van de K-1 Max Nederland, die morgen op De Vechtsebanen plaatsvindt. In Utrecht betreden onder anderen Chris Ngimbi, Marco Piqué, William Diender en Ali Gunyar de ring.

donderdag 26 februari 2009

Literaire Trotski Quiz (28)


Ja hoor, daar gaan we weer. Gezellig schrijvertje-raden. Met dit keer de vragen:
1. wie is de auteur van onderstaande passage; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig werk werden deze alinea’s ontleend?
[Verduidelijkende leestip: de Sima tussen haakjes is de dochter van de andere Sima.
Gevolgd door een verduidelijkende opmerking: en de initialen van de auteur werden door de Kortsluiting-redactie vervangen door het cursieve woord initialen.]

Roland Holst had een scherp oog voor de psychologische gevolgen van het toenemende politieke isolement waarin Sneevliet, zij en andere antistalinistische communisten kwamen te verkeren. Ze verbaasde zich over de geringe ‘ontroering’ die de verbanning van Trotski uit de Sovjet-Unie teweegbracht onder zijn West-Europese sympathisanten. ‘Wij zijn alleen wel zeer verhard en ver-retoriseerd vergeleken bij wat we in onze jeugd waren, maar soms komt het menschelijk gevoel toch weer boven en dit [Trotski’s verbanning – initialen] is misschien het meest tragische wat gebeurde sedert den moord op Karl [Liebknecht – initialen] en Rosa [Luxemburg – initialen].’ (27 november 1927)

Was het de politiek, dat wil zeggen Stalin versus Trotski, of jaloezie waardoor Sneevliets huwelijk met Sima strandde? Vreemde lippenstift die de niet-vergevingsgezinde Sima in 1926 op een handdoek van haar man ontdekte, leek de aanleiding tot de definitieve scheiding op 15 juni 1928. ‘Toch bleef ze, toen ze me dit verhaal vertelde, vasthouden aan haar versie van de scheiding om politieke redenen, maar het klonk voor mij al niet meer overtuigend.’ (Sima Sneevliet) Sneevliet betaalde de scheiding, hoewel Sima een maandelijkse toelage van de Russische handelsvertegenwoordiging in Berlijn ontving.

woensdag 25 februari 2009

dinsdag 24 februari 2009

Zondag in Oeverloos



Samen met dichter Marc van Biezen maakte hij het boek (en expositie) BEEST. Aan de vooravond van de opening van de expositie is fotograaf Adrie Mouthaan te gast in Oeverloos om te praten over zijn werk en leven.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

zaterdag 21 februari 2009

donderdag 19 februari 2009

Ter sauna


Worden wij, als moderne mensen van rond de vijftig, nu geacht om ons daar, ten zuiden bedoel ik, van alle beharing te ontdoen - to blend in, zeg maar; om niet voor gek te lopen?

Ik zie nogal op tegen scheermes en jeuk des aangroeis.

woensdag 18 februari 2009

De Avonden online na te luisteren



Jeroen van Kan sprak op radio 6 afgelopen maandagavond met de dichter Daniël Dee, samensteller van de bundel Meesterwerk. In de middeleeuwse gilden was het heel normaal: voordat een gezel volledig toegelaten kon worden, diende hij eerst een meesterproef te maken. Dit idee pikte Daniël Dee op. Hij daagde dichters uit om een poëtische meesterproef te doen. Zo’n veertig dichters pakten de handschoen op. Naast Daniël Dee waren ook de dichters Erik Lindner, Tjitse Hofman en Anneke Claus te gast om te praten over het gedicht dat zijn aan hun leermeesters richtten. Luister het hele uur radio hier terug.

dinsdag 17 februari 2009

Maurice Ferares over het verzet van de Palestijnen


Maurice Ferares (1922) is bij Kortsluiting-lezers waarschijnlijk bekender als schrijver dan als revolutionair-socialistisch activist. Toch is hij pas sinds 1991 actief als auteur; hij publiceerde Violist in het Verzet, Het Latrinecommando, Het Avondconcert en Moussebilines. Alvorens zich toe te leggen op het schrijven had hij al een lang, bewogen en politiek actief leven achter de rug. Als telg uit een joods arbeidersgezin studeerde hij viool aan het Conservatorium van Amsterdam totdat hem begin 1942 als jood de toegang werd geweigerd waarna hij onderdook. Hij werd al in 1940 actief in het kunstenaarsverzet. Als enige van zijn familie overleefde hij de oorlog. Onmiddellijk na de oorlog verliet hij de CPN en sloot hij zich aan bij de trotskistische Revolutionnair Communistische Partij. Gedurende enkele decennia, tot in de jaren zeventig, speelde hij een belangrijke rol in de Nederlandse sectie van de Vierde Internationale (revolutionaire marxistische tendens), terwijl hij ook internationaal zijn steentje bijdroeg aan de beweging.
Van Maurice Ferares ontvingen wij gisteren onderstaand schrijven. En hoewel Kortsluiting geen politiek blog is, publiceren we toch deze column – al was het alleen maar om te bewijzen dat “milder worden” met de jaren gelukkig geen natuurwet is. (En verder natuurlijk omdat Kortsluiting-Groningen blij is eindelijk een medestander te vinden in zijn afwijzen van een “twee staten oplossing”.)

HET VERZET VAN DE PALESTIJNEN IS GERECHTVAARDIGD

De kolonisten, die Israël na de Tweede Wereldoorlog gesticht hebben, zijn schuldig aan de moord op duizenden Palestijnen, aan de vernietiging van honderden Palestijnse dorpen en aan het verjagen van honderdduizenden uit hun land Palestina.

Ilan Pappe, die professor aan de universiteit van Tel Aviv is, stelde op 10 mei 2008 tijdens een bezoek aan Nederland de vraag:

Hoe konden joodse soldaten in 1948 mannen, vrouwen en kinderen op vrachtwagens zetten en afvoeren, hoe konden ze mensen verjagen, afslachten, vrouwen verkrachten, hoe konden ze dat drie jaar na de Holocaust?

Wij hebben tijdens de bezetting van Nederland verzet gepleegd tegen de Duitsers. We deden dat omdat Nederland bezet was, omdat Rotterdam in puin was gegooid, omdat Putten was verwoest, omdat meer dan 100.000 joden werden weggevoerd, omdat verzetstrijders werden doodgeschoten, omdat onschuldige burgers werden vermoord en ons voedsel werd gestolen. Als wij raketten hadden gehad, zouden we die zonder enige schroom op Duitse steden hebben afgevuurd. Wij juichten als we geallieerde vliegtuigen naar Duitsland hoorden vliegen om fabrieken en steden te bombarderen.

Ons verzet was een verzet uit kwaadheid. Duitsland werd er niet door verslagen. Zo is ook het verzet van de Palestijnen, verzet uit kwaadheid over het feit dat hen alles ontstolen is, uit machteloosheid en bedroefdheid over het feit dat de wereld hen in de steek laat, zoals de joden in de steek werden gelaten door de wereld toen miljoenen van hen door Hitler en zijn bende naar gaskamers werden gestuurd..

Na zestig jaar bezetting zijn miljoenen Palestijnen nog steeds vluchteling in een vreemd land. Voor hen geen nationaal tehuis, geen menselijk bestaan, geen toekomst voor hun kinderen.
Wie durft er nog over mensenrechten te spreken? De Verenigde Staten van Amerika, de landen van de Europese Unie en een ieder die zijn stem niet verheft tegen het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, is medeplichtig aan dat onrecht.

EIST VAN DE NEDERLANDSE REGERING VEROORDELING VAN DE ISRAELISCHE MISDADEN TEGEN DE PALESTIJNEN.

EIST HET RECHT VAN TERUGKEER NAAR HUN LAND VOOR ALLE PALESTIJNSE VLUCHTINGEN DIE DAT WENSEN EN VERGOEDING VAN DE SCHADE DIE ZIJ HEBBEN GELEDEN.

VOOR EEN ONGEDEELD PALESTINA WAARIN MOSLIMS EN JODEN SAMEN IN VREDE LEVEN.

(Stuur deze tekst aan uw vrienden)

Zondag in Oeverloos



Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot zangeres Kasper Peters in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede dichtbundel Kanaalkoorts.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

zondag 15 februari 2009

The nice guy


Alvorens op 26 mei tegen elkaar aan te treden, zullen zowel Badr Hari als Sem Schilt nog een keer in actie komen: op 28 maart tijdens de K-1 World GP 2009 in het Japanse Yokohama. Het is nog niet bekend tegen wie de heren Hari en Schilt die dag zullen uitkomen.
In de aanloop naar zijn gevecht tegen Sem Schilt, kwam Badr Hari op 8 februari jongsleden, vandaag een week geleden dus, in actie tegen Frederic Sinistra, tijdens het It’s Showtime gala in Antwerpen:



Leuk om te zien natuurlijk, maar de Kortsluiting-redactie denkt toch met oneindig veel meer plezier terug aan Hari’s treffen met Alistair Overeem op 31 december 2008:

zaterdag 14 februari 2009

Literaire Trotski Quiz (27)


Het is weekend. Spelletjestijd. Wij deden dat vroeger, rond 1970, op de zaterdagavond. Maar wellicht zijn er mensen die het graag bij hun zaterdagse ontbijt doen, ter ontspannend ingaan van het weekend; en vooral natuurlijk omdat ze dan geen zaterdagavondlijk televisieprogram hoeven over te slaan. Voor leesgrage spelletjesgekken van alle typen zijn dit de vragen:
1. wie is de auteur van onderstaande passage; en
2. aan welke oorspronkelijk Nederlandstalige roman werden deze alinea’s ontleend?

Evert laat het motoronderhoud voor wat het is en wijst op mijn tatoeage – een rode ster op mijn linker onderarm. ‘Ik hoop niet dat je daar last mee krijgt in Mongolië,’ zegt hij. ‘De Mongolen schijnen, om het zacht uit te drukken, niet overdreven dol te zijn op communistische symbolen. Dat jij trotskist bent en dus geen aanhanger van de net weggestemde stalinistische kliek weten ze niet. De ster is hetzelfde.’
‘Jij ziet altijd problemen waar ze niet zijn. Daarmee lok je ze uit, zou ik haast gaan denken – per slot van rekening ben jij degene die regelmatig op zijn bek geslagen wordt, ’s nachts in Groningen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt, terwijl ik toch al vijftien jaar lang minimaal één keer per week in het holst van de nacht zat door de binnenstad zwalk. Pas maar op dat jij geen last krijgt met fanatieke Mongolen, ze vinden vast dat je een echte Russische kop hebt – en Russen, die zien ze als kolonialen, die haten ze als de pest.’
Schouderophalend pakt Evert zijn boek weer op om zich verder te verdiepen in de leer van yin en yang. Waarschijnlijk, denk ik, in de ijdele hippiehoop zijn problemen oproepend aura te gaan doorgronden om het vervolgens – gewapend met het voelende weten – te kunnen omvormen tot een, in plaats van ongeluk aantrekkende, fortuin afdwingende stralenkrans. Of zoiets.

vrijdag 13 februari 2009

Halve maand van de poëzie

Beste bloglezende poëzieliefhebber uit Groningen of wijde omgeving: pak de agenda. En noteer de data van maar liefst drie bundelpresentaties in Stad.
Het begint reeds morgen, zaterdag 14 februari, wanneer de alweer vierde reguliere bundel van Bart FM Droog ten doop zal worden gehouden. De plechtigheid vindt plaats in Boekhandel van der Velde, A-Kerkhof 45-47 te Groningen. Aanvang: 15.00 uur. De toegang is vrij. Bart FM Droog – Veldheer en andere liefdesgedichten wordt uitgegeven door Uitgeverij De Contrabas, telt 76 pagina’s en kost een luttele Є 12,50. Ziehier het fraaie, Deelderiaanse voorplat:
Zondag 22 februari verschijnt de tweede dichtbundel van Kasper Peters. De titel is Kanaalkoorts, de uitgever Uitgeverij Passage. De feestelijkheden vinden plaats in Vera, de in het pand Oosterstraat 44 gevestigde Club for the International Pop Underground. De deuren gaan open om 16.30. Uitgebreid programma met Egbert Hovenkamp II, Ivar, Rense Sinkgraven, Jurre van den Berg, Ton Peters, The Black Hills Band, Dunne Norm en Dikke Waard, Galuh, Nyk de Vries, Mannenkoor 4/5 mei en The Dirty Shambles Band. De toegang is gratis, het 84 pagina’s tellende boek niet – dat kost Є 16,95. Ook van de voorkant van déze bundel wist Kortsluiting een afbeelding te verkrijgen:

Tot slot wordt op vrijdag 27 februari de debuutbundel van André Degen feestelijk aan den volke ter verkoop aangeboden. De volkse titel van het boekje luidt: Zavelreis. De presentatie vindt plaats in Huis De Beurs, A-Kerkhof Zuidzijde 4. Dichterlijke optredens van Daniël Dee, Jan Glas, Karel ten Haaf, Rense Sinkgraven en Driek van Wissen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door onder meer Nina Swart en Edwin Lodz. Ook is er een optreden van buikdanseres Helia. Het programma start om 20.00 uur, de toegang is vrij. De bundel, uitgegeven door Uitgeverij kleine Uil, telt 48 pagina’s en kost Є 12,50
Zo ziet het boek eruit (een te kopiëren afbeelding kon ik op internet niet vinden, daarom doen we het hier met een scan – inclusief vouw – van de uitnodiging):

Een gotspe


Geert Wilders, de man die iedereen met een andere mening dan hijzelf het land uit wil zetten, in het NOS-journaal over de reden waarom hij Engeland niet in mag: ‘Misschien omdat mijn mening hun niet bevalt. Maar ja – dat is toch geen reden om iemand het land uit te knikkeren, lijkt me.’

donderdag 12 februari 2009

De Roode Draad (3)


De meeste lezers van Kortsluiting zullen wel weten dat uitgever G.A. van Oorschot op latere leeftijd onder het pseudoniem R.J. Peskens verhalenbundels en romans publiceerde – bij zijn eigen uitgeverij, want: ‘Ja, kijk es, ik heb nog nooit een bestseller uitgegeven. En nou wil ik de ene keer dat ik een bestseller uitgeef, die niet door een andere uitgever in de handel laten brengen.’
Dat hij in zijn jeugd, voordat hij uitgever werd, onder de naam Geert van Oorschot revolutionaire poëzie schreef, en dat die in een drietal bundels werd uitgegeven – dat is wellicht minder bekend. Volgt nu het laatste gedicht uit zijn laatste bundel.

ONS BRANDEND WACHTWOORD

Wij hebben al zo vaak dat schone lied gezongen ;
“Ontwaakt, ontwaakt, verdoemden in hongersfeer,”
met luide stem uit boordevolle longen,
doch wij vergaten altijd altijd weer :

dat wij met woord en zang geen maatschappij bevechten,
waarin het volk de macht in handen heeft,
dat met het lied alleen, der murw geslagen knechten,
de bourgoisie in weelde verder leeft.

Wij hebben al zo vaak de rode vlag gedragen,
en elke zetel winst bracht ons een nieuw Hoezee
als intermezzo tusschen smart en klagen,
werd de eerste Mei ons bal-soiree.

Wij hebben al zo vaak van onze macht gesproken,
met ledental ons zelven overbluft,
doch deze leugens werden steeds gewroken,
De Daad in ons program werd stiekum uitgestuft.

Wij hebben al te lang met groot geduld gedragen,
gezongen en gesproken en gedemonstreerd,
Wij moeten eindelik de eindstrijd durven wagen,
nu de bourgoisie in ondergang verkeert.

De Revolutie moet ons brandend wachtwoord wezen,
Dat is ons lied en onze nieuwe vlag,
Eerst dan pas zal de bourgoisie ons vrezen,
De revolutie, kerels, is de laatste slag !


[Geert van Oorschot – Van Oudegeest tot revolutie (Uitgeversbedrijf “Agenco”, Rotterdam z.j. [1935 ]), p. [8].]

woensdag 11 februari 2009

Meesterwerk in De Avonden



Op maandag 16 februari wordt er met Daniël Dee en Erik Lindner, tussen 20.00 en 21.00 uur in VPRO's De Avonden op Radio 6, gesproken over de bloemlezing Meesterwerk.

Zondag in Oeverloos



Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot zangeres Ella Bandita in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van haar debuutplaat Queen of fools.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

Nothing like you

Er zijn totale steden tegen de vlakte.
Er is een spoor te trekken van gebombardeerde huizen.
Er is gebrek aan basisbehoeften, eten, cement, zo'n beetje alles.
Er is woede. En het loopt allemaal in elkaar over.
Er is een gevoel dat er geen vrede komt

Er is een tijdperk van chaos aangebroken.
Ik hoef niet alles te zien. Het is steeds hetzelfde liedje.
Wat is de inhoud van het verhaal?

Dichterbij is er de buurman met een BMW van anderhalve ton.
En dat tijdens de crisis. Louche zaakjes, ik zeg het je.

Er zijn tergende reclames die mijn jaloezie voeden
die zeggen jammer hè als u niet alles krijgt,
die zeggen uiteraard wilt u in een nieuwe, luxe auto rijden,
die zeggen dat wil toch iedereen.

'Wie zegt dat ik dat wil?' schreeuw ik in de telefoon.
Ik verlang zo naar een goed gesprek. Ik hoor alleen maar eigen richting.

Gelukkig is er in dit huis ook nog zoiets als jij,
waar ik niet omheen kan, waar ik niet omheen wil.
Ik heb mijn keus gemaakt.



Daniël Dee
(Het gedicht is hier te beluisteren.)

dinsdag 10 februari 2009

Dit is de dag



Dit is de Dag is een journalistiek achtergrondprogramma dat elke werkdag tussen 10.30 uur en 12.00 uur te beluisteren is op Radio 1, waarbij telkens een dichter, woordkunstenaar, liedjesschrijver of standup-comedian een sneldicht maakt op de actualiteiten die in de talkshow worden behandeld. Morgen (woensdag) is het voor de zesde keer de beurt aan dichter Daniël Dee.

De stadsdichter van Rotterdam in actie

De tweede stadsdichter van Rotterdam Jana Beranová leest haar eerste stadsgedicht Een vraag, onder andere tijdens gedichtendag in het theater van boekhandel Donner te Rotterdam.

De Sandwich



Afgelopen zondag besteedde Jacques Klöters in zijn radioprogramma De Sandwich aandacht aan de bloemlezing Meesterwerk. Hij las gedichten van Ed. Hoornik, H. Marsman, Thomas Möhlmann en Alexis de Roode. De uitzending is hier na te luisteren. En voor de liefhebbers: hier geeft Klöters enkele handige declamatietips en daarbij geeft hij direct een lijstje van zijn favoriete dichters.

maandag 9 februari 2009

Het mensbeeld van managers


Er bestaat een samenwerking tussen het NH Groningen Hotel en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Regelmatig logeren familieleden van ernstig zieke patiënten (“cliënten”) in het schuin tegenover de hoofdingang van het UMCG gelegen hotel, terwijl gasten van het hotel gratis mogen parkeren in de garage onder het ziekenhuis. Gedurende de nachtdienst behoort het tot de bijkomende taken van de telefonist, om hotelgasten een zogenoemde “gratis uitrijkaart” te overhandigen, in ruil voor een formuliertje. De tekst op bedoeld briefje bevat een treurigmakende hoeveelheid fouten. Ik heb mij enige tijd geleden met een specimen van bedoeld formuliertje vervoegd bij de verantwoordelijk manager (“stafmedewerker hotel en ontvangst”) en haar gewezen op de stupiditeit van de tekst (niet van haar functie). Ze zag geen reden om verbeteringen aan te brengen, ‘want de mensen lezen het toch niet’. Veel leesplezier.

zondag 8 februari 2009

Ars pugilistica


We hebben kaarten. We gaan het zien. Sem Schilt vs. Badr Hari.
Vier poëtische vrinden bezoeken op 16 mei aanstaande de Amsterdam Arena, alwaar zij onder meer hét K-1 gevecht van 2009, althans dat belooft het te worden, zullen aanschouwen vanaf plaatsen vrij vooraan – dus misschien lukt het om onder de uit de ring vliegende bloedspetters van de verliezende Badr Hari te geraken.
Zij die supporteren voor Sem Schilt: Erik Harteveld, Daniël Dee en Karel ten Haaf.
Hij die hoopt op een zege van Badr Hari: Stefan Nieuwenhuis.
Waar de mannen zitten: vak 116, ingang B.
Let’s get ready to rumble!
Judge. Judge. Judge. Fight!

zaterdag 7 februari 2009

Over schrijven


De stad-Groninger boekhandel Selexyz Scholtens organiseert in samenwerking met het Dagblad van het Noorden de schrijfwedstrijd “Schrijf het in 1001 woorden”.
In het Dagblad van vandaag besteedt journalist Ingrid de Jonge een hele pagina (en dat is geen tabloidformaat maar ouderwets A2) aan deze competitie.
Naast een aantal door erkende uitgeverijen gepubliceerde prozaïsten, onder wie Kortsluiting-Groningen (zie illustratie), komt ook literair agent en juryvoorzitter Paul Sebes aan het woord. Hij zegt onder meer welke eisen hij stelt aan een kort verhaal: “alle ingrediënten moeten er wel in zitten: een sterke opening, een snelle opbouw naar een conflict, de dramatische wending en dan de afloop.”
Wie kans wil maken op het winnen van een prijs bij “Schrijf het in 1001 woorden,” hij of zij voege zich naar deze aanwijzingen van de juryvoorzitter. Wie een goed en verrassend verhaal wil schrijven, hij of zij trekke zich net zo min als bijvoorbeeld J.M.A. Biesheuvel, Charles Bukowski of Gust Gils iets aan van deze bullshit.

vrijdag 6 februari 2009

Snacks en rubber




Straks begint de Nacht van het Condoom. Waar ik gisteren vergeten ben stil te staan bij de vijftigste verjaardag van de frikadel, één der verrukkelijkste uitvindingen ooit, daar zal ik heden niet verzuimen de lof van het kapot te zingen.



Dit gedicht, oorspronkelijk gepubliceerd in de eigenbeheer uitgave iedereen is alleen (Rottend Staal Publicaties, Groningen 1996), later opgenomen in de nog steeds verkrijgbare bundel meisjespijn (Uitgeverij Passage, Groningen 2007), is een reactie op een hanenzang van Riekus Waskowsky:
[Riekus Waskowsky – wie het eerste z’n stenen kwijt is (De Bezige Bij, Amsterdam 1970)].
Verder zit er natuurlijk een verwijzing in naar de bundel Duizenden Zonsondergangen (De Bezige Bij, Amsterdam 1971) van Hans Verhagen, waarin ook een gedicht is opgenomen met de titel ‘In de duinen’:

Voorts bevat het gedicht een knipoog richting Peter AndriesseZuster Belinda en het geheime leven van Dokter Dushkind (De Bezige Bij, Amsterdam 1971), een roman die opeens zeer actueel is, daar het Groninger café De Kachel vandaag voor de rechter verschijnt wegens het ontduiken van het rookverbod, en alle personen in het boek van Andriesse vernoemd zijn naar een sigarettenmerk. Maar genoeg hierover, het is niet aan mij om mijn eigen werk uit te leggen.
Nu ik het toch over reacties op andermans gedichten heb: in de onlangs verschenen bundel Meesterwerk (Uitgeverij Passage, Groningen 2009) reageren zevenendertig jonge dichters middels een gedicht op het werk van hun voorbeelden. Het is natuurlijk raar om die bundel hier uitgebreid te bespreken, want hij werd samengesteld door mijn blogbroeder Daniël Dee. En hoewel Daniël zal vinden dat zulks niet heurt, en ik de kans loop dat hij deze zin van ons weblog verwijdert, wil ik hier toch graag opmerken dat zijn reactiepoëem op een gedicht van C.B. Vaandrager van grote schoonheid is: Vaandrager zelf zou het geschreven willen hebben.

maandag 2 februari 2009

Dichtclub Groningen met Erik Harteveld


De Dichtclub Groningen houdt weer een openbare bijeenkomst, komende woensdagavond 4 februari. Natuurlijk zijn er optredens van de leden Rense Sinkgraven, Jan Glas, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Karel ten Haaf, Arjen Nolles, Coen Peppelenbos, Renée Luth, Jurre van den Berg, Ton Meijer en Hedwig Baartman. Ook leest Hubert Klaver weer een aflevering van zijn doorlopende soap Het Station, een hilarisch relaas over het wel en wee in een psychiatrisch opvangcentrum.
En er is weer een gastdichter. Deze maand Erik Harteveld, van wie vorig jaar de bundel De eeuwig zoemende vliegenstrip verscheen bij Uitgeverij kleine Uil.
Voorafgaand aan de veurstelling, zowel als in de pauze en nadat het doek gevallen is, worden de aanwezigen in staat gesteld om voor Є 7,= een exemplaar aan te schaffen van de vorige week verschenen zesde Dichtclubbundel: Ongerijmd.
De Dichtclub Groningen komt bijeen in café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7. Op woensdag 4 februari. Aanvang: 20.30 precies. De toegang is vrij.