woensdag 31 december 2008

Zalig uiteinde

Met prachtig vuurwerk, van afgelopen morgen.



Luister ook even hoe geliefd onsportieve vechters zijn bij het publiek.

zaterdag 27 december 2008

Literaire Trotski Quiz (23)


Na de kerstvreet, die de meeste mensen doorbrachten zonder een moment aan familie of vrienden te kunnen ontkomen, is het nu eindelijk weer even tijd voor jezelf. Fijn uitbuiken in je bibliotheek, lekker in je uppie, bladerend op zoek naar het antwoord op de vragen:
1. wie is de auteur van onderstaande passage; en
2. aan welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk werden deze alinea’s ontleend?

Plotseling bleef Sirius staan: ‘We hebben onze Rode boekjes niet meegenomen. Daarmee gaan we voor gaas bij de kameraden.’
‘Jezus ja, daar heb je gelijk in! Weet je wat we kunnen proberen? We lopen langs de Kulturele Revolutie. Wim Vaanhof woont achter zijn winkel; misschien kunnen we twee exemplaren van hem lenen.’
We liepen de steeg weer uit en holden naar de enige betrouwbare maoïstische boekhandel in de stad, die gedreven werd door Vaanhof; hij was weliswaar een tijdje trotskist geweest, maar werd na een kruisverhoor van twee uur tot onze gelederen toegelaten. Vaanhof was zeer waarachtig en streng in de leer. (Vijftien jaar later bleek hij eigenaar van een zeer sjiek restaurant te zijn geworden. Hij liet me niet binnen omdat ik geen das om had.)

woensdag 24 december 2008

Alle goeds


Het beste commentaar van 2008


Uit betrouwbare bron vernamen wij bij boekhandel Godert Walter aan de Oude Ebbingestraat te Groningen, dat er van de door Mieke Maaike van het Noorden geconcipieerde poëtische thriller Schimmel nog slechts twee exemplaren verkrijgbaar waren rond vier uur afgelopen middag. Wie het boek nog aanschaffen wil, hij of zij haaste zich, want onder het motto “het moet wel leuk blijven” schijnt Uitgeverij De Passaatuil vooralsnog niets te voelen voor een tweede druk. En dat terwijl Sacha Landkroon, in de vorige Kortsluiting-bijdrage zitting hebbend in het publiek, recentelijk op zijn weblog meldt:

Ik werd gebeld door stadsdichter Rense (u weet wel, die ene die met huis en al ontploft in “Schimmel”, het beste boek van 2008) met de vraag of ik een werkje zou willen schrijven voor “dichter op de stad’ in DvhN.

Schimmel: “het beste boek van 2008”.
Mieke Maaike laat weten het door Sacha voor het Dagblad geschreven gedicht erg mooi te vinden.

dinsdag 23 december 2008

Rockin’ the boat


Dat was weer knus en gezellig – zoals het hoort dus in deze dagen. Wat was weer knus en gezellig? Het optreden aan boord van boekenboot de Stânfries.
Met aan de voorleestafel een goedlachse oom van schipper Sjoerd, enkele kleine kinderen (die mij deden besluiten af te zien van het voordragen van ‘sinterklaasgedicht’), collega-dichter Sacha Landkroon, zijn vader en mijn K-1 rivaal (want supporter van een vijandig kamp, zoals wij vechtsportfans dat krijgshaftig noemen) Henk Landkroon, trouwe cultuurgenieter Ludwig, uitgever Anton Scheepstra, een juffrouw die een exemplaar van Bokkenvla kocht voor haar vriendin Cuny, welke laatste met het gesigneerde geschenk in haar nopjes leek, en verder de groeten aan iedereen die ik vergeten ben.
Op bijgaande foto van Henk Landkroon is duidelijk te zien hoe Ludwig lekker zit te headbangen op de maat van mijn stem.

zondag 21 december 2008

Extra tijd

Wanneer de dagen weer gaan lengen, ben ik mij elk jaar even zeer bewust van mijn sterfelijkheid. Dit heeft niets met filosofie te maken, maar alles met het betonblok

dat winter 2005-2006 (zo kort geleden nog maar?) rakelings langs mijn hoofd viel, en na mijn aangezicht te hebben geschampt

mijn fiets total-losste.
Pas onlangs werd het blok weer op zijn plaats verankerd,

na door drie sterke mannen met ettelijke hulpmiddelen en veel moeite omhoog te zijn getakeld.

Terwijl ik het steentje destijds toch echt in mijn eentje wegkopte.
Ik ben blij dat ik er nog grapjes over kan maken.

zaterdag 20 december 2008

Zondag in Oeverloos


Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot dichter Anneke Claus in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van haar bundel Dat was dat.

Anneke Claus schrijft gedichten en korte verhalen. Haar debuut BONZAI! (2005) leverde haar het Belcampo Stipendium op. In 2006 volgde het absurdistische stemmenspel Kogels zijn woorden / woorden zijn kogels. Dat was dat is haar tweede bundel.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

vrijdag 19 december 2008

Boekenboot


Vandaag begint het: de tweede editie van Winter Welvaart in Groningen. Mooie oude bedrijfsvaartuigen liggen het gehele weekend feeëriek in de wateren rond de binnenstad – zo lazen wij. Uitgeverij Passage presenteert tijdens Winter Welvaart wederom een boekenboot met literair programma. Dat vindt plaats op de Stânfries van schipper Sjoerd de Vries. Het schip ligt dit jaar aan de Lage der A, de tweede plek vanaf de A-brug.

Het programma van de boekenboot:

vrijdag 19 december
19.00 uur: Kasper Peters
20.00 uur: Tjitse Hofman

zaterdag 20 december
14.00 uur: Anton Brand
15.00 uur: Klaas Swaak
16.00 uur: Anneke Claus
17.00 uur: Bill Mensema

zondag 21 december
14.00 uur: Karel ten Haaf
15.00 uur: Selma Parmentier
16.00 uur: Willem Jan van Wijk

Elke schrijver of dichter zal gedurende het uur twee of drie maal een voordracht houden en iets vertellen over zijn of haar werk. Het publiek kan aanschuiven in de sfeervolle en intieme ruimte van de boot. Dit is een unieke gelegenheid om een auteur van dichtbij mee te maken en te horen vertellen over zijn proza of poëzie. De uitgeverij heeft de verschillende boeken ook te koop op de boekenboot. Entree is gratis.

K-1: Badr Hari niet geschorst


Voor wie het niet (meer) weet: Badr Hari werd tijdens de finale van de K-1 WGP 2008 gediskwalificeerd wegens het slaan en tegen het hoofd schoppen van een uitgegleden op de grond liggende tegenstander. Zojuist werd zijn straf bekend gemaakt. En hij komt goed weg: geen schorsing – want in zo’n maatregel voorzien de reglementen niet; dat gaat nu worden aangepast, maar Hari ontspringt dus die dans. Waarschijnlijk tot genoegen van de K-1 bazen, want Hari is op dit moment de enige jonge vechter die de ene na de andere held van de oudere generatie naar het canvas werkt, en dus een grote publiekstrekker die veel geld in het laatje brengt.
Dit zijn de strafmaatregelen die hem werden opgelegd:
1. De inbeslagname van het volledige bedrag (100%) van Hari’s gevechtsgeld;
2. De inbeslagname van Hari’s prijzengeld van het evenement en het afnemen van de titel K-1 World GP nummer twee van het jaar 2008 (er zal dit jaar geen nummer twee zijn);
3. Het afnemen van Hari’s K-1 Zwaargewicht titel en gordel. Om de nu vacante titel zal zo spoedig mogelijk een gevecht worden georganiseerd, waaraan Hari niet deel zal nemen.

Punt 1 begrijpt de redactie-Noord Nederland niet helemaal – gaat het om startgeld en/of geld van sponsors e.d. dat hij kreeg voor de WGP Final Eight? Of om al het start- en prijzengeld van de gehele WGP 2008 cyclus? En/of alle sponsorgelden? Of iets anders?

Het lijkt mij, Kortsluiting-Groningen, een goed idee om Hari in zijn eerstkomende drie gevechten te laten uitkomen tegen, in willekeurige volgorde, Peter Aerts, Remy Bonjasky en Semmy Schilt – laat de drie beste K-1 vechters dan maar binnen de ring op sportieve wijze afrekenen met de onsportieveling die hun prachtige sport een slechte naam geeft. En ik voorspel dat Hari, zeer tot mijn genoegen, tegen alledrie zwaar knock out zal gaan.
(Maar ja, mijn K-1 voorspellingen hebben de vervelende gewoonte om niet uit te komen.)

donderdag 18 december 2008

Literaire Trotski Quiz (22)


En alweer een aflevering van dat ontstellend fijne en gezellige spelletje voor heel de literaire familie.
Volgen nu de verrassende vragen voor deze keer:
1. wie schreef onderstaande, theoretisch niet geheel zuivere passage; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk zijn deze zinnen afkomstig?

Nu achteraf – nu de eeuwige stilte is gevallen over de Koude-Oorlogsophitsers als Koestler c.s. – ziet iedereen wel in, wat de vergissing was van deze Koude Oorlog. Men dacht, dat Stalin een inwoner was van het vaderland der bezitlozen, een proletariër onder proletariërs, en dat het de revolutie was die hij met geweld over de grens wilde dragen. Maar in tegenstelling tot Trotsky, die hij verbande en in Mexiko alsnog de schedel liet inslaan met een ijshouweel, was hij nu juist de man van het ‘socialisme in één land’. Direkt na 1917 was dit ongetwijfeld een juist beginsel, maar spoedig ontaardde het in heel iets anders. Geen haar in zijn snor dacht er ten slotte nog over om het risiko te lopen, dat het ‘socialistische vaderland’ door toedoen van een wereldrevolutie zijn leidende positie zou verliezen. Om dat te voorkomen liet hij, als het moest, zelfs zijn chinese kameraden door Tsjang Kai-sjek in diens lokomotieven opstoken, zoals men bij Malraux kan nalezen. Wat hij over de grens wilde dragen was niet de revolutie, maar zijn imperialisme. Het kommunisme was uitsluitend zijn instrument voor dat doel. Hij was een imperialist, een nationalist, een moordenaar, een antisemiet, een kulturele barbaar à la een anti-revolutionair lid van de Tweede Kamer, maar dat alles rechtvaardigde de anti-kommunistische hetze niet, want het kommunisme had daar niets mee te maken.

Karel-Jan van Swaffelaar


Sommige woorden zullen dra weer vergeten zijn. Swaffelen bijvoorbeeld.
Sommige daden blijven tot de verbeelding spreken. Deze bijvoorbeeld: nieuwsgierig geworden door het populairste woord van 2008, en vrezend dat hij iets gemist had alle jaren van zijn leven, besloot een lid van de Kortsluiting-redactie, in licht beschonken staat, een eindje door de bebouwde kom te swaffelen. Na enkele minuten al, werd het opgewekt over straat slingerende lid aangehouden door een agent: ‘Waar swaffelen wij naartoe?’ zo vroeg de geüniformeerde mens. Waarna hij vervolgde met: ‘En waarom vernielen wij op aanstootgevende wijze openbaar bezit van de belastingbetalende gemeenschap?’
Niet begrijpend zag het redactielid hem aan, waarop de agent zei: ‘Als we nou eens achter ons keken.’ De redacteur wierp een blik over zijn schouder en overzag het resultaat, het geslachtveld van zijn geswaffel: aan weerszijden van de brede straat een rij geknakte lantaarnpalen.
De gemeente verwijderde onmiddellijk de sporen van deze baldaad. En om herhaling te voorkomen is er in de Oude Boteringestraat nu hangende straatverlichting.

woensdag 17 december 2008

Nog altijd de dorst


Een dag in Gent, de onlangs bij Prometheus verschenen zoveelste roman van Herman Brusselmans, is zeker niet zijn minste. En hoe geestig ik Brusselmans vaak ook vind, tijdens het lezen blijft het schuren – niet vanwege de stijl, maar omdat ik niet goed kan tegen het ongetwijfeld grappig bedoelde, maar aan mij absoluut niet bestede geschimp op moslims en op homo’s. Afgezien van die vervelende kantjes, is Een dag in Gent een fijn leesboek, waarin de hoofdpersoon, een schrijver genaamd Herman Brusselmans, verdomd weinig meemaakt.
De dag keutelt lekker voort, op stille momenten wordt middels een vaak bewust misplaatste flashback wat actie toegevoegd aan deze verder zo arm aan verwikkelingen zijnde 14de mei 2008; een dag waarop de schrijver in de rust van de voetbalwedstrijd Zenit Sint Petersburg tegen Glasgow Rangers pas op pagina 193 impliciet de datum van handeling onthult tijdens een gesprek met zijn vrouw:

‘Eigenlijk lees ik het liefst jouw boeken. Wanneer is je volgende klaar?’
‘Dat weet ik niet,’ zei ik, ‘maar laat ik voor de lol zeggen dat ik het in vier dagen zal afwerken.’
‘Laten we in dat geval klinken op 18 mei 2008,’ zei Tania de Metsenaere. We tikten onze koffiekopjes tegen elkaar en dronken ze leeg.

Even googelen leert, dat bovengenoemde voetbalwedstrijd inderdaad gespeeld werd op 14 mei jongstleden. Combinatie van dit gegeven en de uitkomst van mijn hoofdrekenen levert De datum in Gent.
Er staat nog een datum in het boek. Voorafgaand aan een alcoholdoordrenkte flashback memoreert Herman Brusselmans (op pagina 16):

Ik moest alleen maar aan haar denken en ik gloeide helemaal vanbinnen alsof ik veertien whisky-cola's had gedronken. Jammer genoeg drink ik die nooit meer. Gestopt op 17 december 1993, een eeuwigheid geleden. Geregeld denk ik terug aan m'n leven als drinker.

Gestopt op 17 december 1993, vandaag precies vijftien jaar geleden – aangezien ik deze datum al vaker in het werk van Brusselmans ben tegengekomen, ga ik er maar vanuit dat hij klopt. En dus: gefeliciteerd, meneer Brusselmans. Knap werk. Vooral omdat duidelijk is dat het niet-drinken geen vanzelfsprekendheid is geworden na al die jaren. De jank blijft.
Behalve enkele data, staan er natuurlijk ook weer veel geestige Brusselmansiana in Een dag in Gent. Voor de literatuurliefhebbers en -theoretici deze:

Er viel een mus van het dak. Arm diertje.

(p. 79)

En voor iedereen als uitsmijter deze:

Ik had die zoon, Christophe, ontmoet en het eerste wat hij tegen mij zei was: ‘Heil Hitler. Weg met de moslims, de negers en de joden. Goeiedag, Herman.’
‘Wat is er mis met negers?’ vroeg ik hem. Over de moslims en de joden zweeg ik, daar kun je toch niet altijd over praten? Er zijn niet al genoeg boeken over hen verschenen.
‘Ze zorgen voor een desastreuze overbevolking,’ zei Christophe, ‘ze stinken. Ze kunnen niet parkeren. De konten van hun vrouwen zijn te dik. Ze kijken me scheef aan.’
‘Geen wonder. Er staat White Power op je voorhoofd getatoeëerd.’

(p. 78)

maandag 15 december 2008

Online poëzietijdschriften


Gedichten genoeg op internet, maar de kwaliteit is schaars en een echt digitaal poëzietijdschrift ontbreekt. Ook voor gevestigde dichters zijn er nauwelijks mogelijkheden zichtbaar te worden op internet. Een pleidooi voor verandering van Yra van Dijk uit het NRC is hier (pdf alert) na te lezen.

Niet kijken naar de foto van de reagerende dichter-bloemlezer. Echt niet doen hoor!

Overigens is Krakatau van zins om vanaf januari 2009 een online poëzietijdschrift met een redactie te worden.

Wiener en Jansen


De inmiddels gelauwerde schrijver L.H. Wiener debuteerde in 1967, onder naam Lodewijk-Henri Wiener, met de verhalenbundel Seizoenarbeid. Het zesde verhaal in deze zeven verhalen bevattende bundel was getiteld ‘Jansen’. Een (waarschijnlijk Jansen hetende) man uit Zandvoort, meende zichzelf te herkennen in dit verhaal, en eiste dat de bundel uit de handel genomen zou worden. Daar de Jansen in het boek een moorddadige gek is, valt enigszins te begrijpen dat de werkelijke Jansen niet blij was met de wijze waarop hij zichzelf geportretteerd dacht te zien. De rechter gaf de man gelijk, ook in hoger beroep, en het boek werd uit de handel genomen; voor zover ik weet – maar ik heb daar, uit winterluiheid, geen onderzoek naar verricht – een unicum in de (moderne) Nederlandstalige letteren. In 1968 verscheen de tweede, herziene druk van Seizoenarbeid, waarin ter anonimisering de naam van het gewraakte verhaal zowel als van de moorddadige gek veranderd is in ‘Wiener’, terwijl de handeling zich verplaatst heeft van een uitzichttoren in een naamloos dorp naar hotel Metropolis te Harderwijk, en de geschiedenis niet zeven jaar geleden speelt, maar zeventien jaar geleden. De schrijver nam echter de gelegenheid te baat om voor de tweede druk nóg enkele, voor het anonimiseren niet strikt noodzakelijke veranderingen aan te brengen in het verhaal, waardoor we een interessant kijkje krijgen in het schrijfproces van de jonge auteur.
Hieronder, ter vergelijking, de eerste pagina van het verboden verhaal ‘Jansen’, gevolgd door de eerste pagina van de herschreven versie ‘Wiener’.





zaterdag 13 december 2008

Krank it up


Voor de liefhebbers van poëzie op experimentele muziek kan hier (of via De Contrabas) terecht voor Krank it up, een gedicht van Daniël Dee voorzien van intieme klanken door Peter de Groot.

donderdag 11 december 2008

Literaire Trotski Quiz (21)


Ha, leuk. Een interactief blogje.
Dit zijn de vragen van deze keer:
1. wie schreef onderstaande passage; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk zijn onderstaande zinnen afkomstig?

In de rue Camp Première, een zijstraat van de boulevard Montparnasse, bevindt zich het eethuis Chez Rosalie, niet groter dan een normale huiskamer. Sinds 1908 is er niet veel veranderd, dat bewijzen foto’s in boeken over het leven van beroemde mensen die, toen ze nog arm en voor de wereld anoniem waren, hier voor een paar centen of op de pof kwamen eten. Het is gepast eerbiedig binnen te treden. Aan deze stokoude marmeren tafeltjes hebben Lenin en Trotsky, onder het eten, niet zonder gevolg zitten samenspannen. Een jonge, berooide Picasso at er met Matisse en Pascin. En Rilke hoorde tot de vaste gasten want hij woonde, als secretaris van Rodin, een huis of wat verder op. Bijna elke avond zwalkte Modigliani, de schone, woeste Modi uit Livorno er in een roes binnen en verlangde een maal, want hij hield van dit kleine restaurant en had alleen bezwaar tegen de ratten, die er wel tussen de tafeltjes liepen.

woensdag 10 december 2008

Zondag in Oeverloos


Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot dichter Marc van Biezen in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede bundel Ervaringsdeskundige.

Marc van Biezen (Haarlem, 1968) debuteerde in 2007 met de bundel Afwezigheidsassistente. Zijn poëzie werd ook gepubliceerd in diverse tijdschriften, waaronder Krakatau, Zone 5300, Zoetermeer en De Brakke Hond. Samen met collega-dichter Jaap Stiemer maakte hij de cd KRANK ZIN, een ‘ontluisterboek voor zachthorenden’.

Er zijn soms weinig woorden nodig om veel te zeggen. Dat blijkt uit de gedichten en aforismen in Ervaringsdeskundige, de tweede bundel van Marc van Biezen.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

dinsdag 9 december 2008

Waan van de dag


Mijn grootste angst betreft loslopende kinderen. Als ik na een lange dag noeste arbeid uit de bus stap en over het Heemraadsplein naar huis loop, loeren er altijd wel minimaal een stuk of zes loslopende kinderen. Ze doen alsof ze voetballen, maar ik weet beter. Het wordt al langzaam donker en ik zie het aan hun ogen. Ogen die vervaarlijk oplichten in de duisternis.

Als ze het nou eens hielden bij blaffen en grommen, dan kon ik er nog mee leven. Helaas worden ze telkenmale fysiek op een ongeproportioneerde gewelddadige wijze. Op een avond heb ik zelfs zes beetwonden opgelopen. En toen ik riep: ‘Hé jongens, houd daar eens mee op, dit vind ik niet leuk,’ hebben zíj aangifte gedaan. Werd ik drie dagen later van mijn bed gelicht door een arrestatieteam. Ik kreeg niet eens de tijd om me fatsoenlijk aan te kleden.

Er werd me ten laste gelegd dat ik nodeloos kwetsend was en dat ik aanzette tot demonisering van een bevolkingsgroep, een minderheid nog wel.

Elitair Nederland haastte zich om te zeggen dat een mens vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat mijn uitspraak wel erg smakeloos was. De commotie duurde niet langer dan een dag, daarna werd het ijzingwekkend stil. De loslopende kinderen zijn evengoed gebleven.

Primeur

Nog nooit vertoond: vrede op aarde. Het kan dus wel.
Als dat geen prachtige kerstgedachte is, zo vlak na sinterklaas.


Een vuurrood stel


Nieuw op Onvoltooid Verleden, “website voor de geschiedenis van sociale bewegingen”: het artikel Henk Sneevliet en Betsy Brouwer – geschreven door Dick de Winter en Jan Hekkenberg.
En wat is de link met Kortsluiting? Betsy Brouwer vertaalde Trotski’s Mijn leven in het Nederlands. Een fotografische herdruk van deze uit 1930 stammende vertaling verscheen dit jaar in de Nederlandstalige Trotski Bibliotheek (in twee banden, de delen 5 en 6). Deze NTB wordt uitgegeven en bezorgd door Kortsluiting redactie Groningen; de facsimile uitgave van Mijn leven kost 30 euro, en is te bestellen via boekwinkeltjes.nl (zoek onder boekhandeltje PALVU). Binnenkort krijgt de uitgeverij van de NTB, Revolutionair-Socialistische Publicaties (RSP), een eigen weblog – en een linkje via Kortsluiting, als redactie Rotterdam geen bezwaar heeft.
(Voor Henk Sneevliet op Kortsluiting zie hier en ook een beetje hier.)

maandag 8 december 2008

Wakkere honden


Wakkere Honden is het nachtprogramma van Radio Rijnmond. Iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht tussen 12 en 2 uur presenteert een Rijnmond-medewerker zijn eigengemaakte programma. Iedere keer anders, iedere keer verrassend. Maar in ieder geval: elke keer met liefde gemaakte radio. Stem dus af op Radio Rijnmond. Ieder weekend tussen 12 en 2!

In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 december voelen Jelko de Ruijter en Daniël Dee twee uur lang Bianca Boer aan de tand.

Bianca Boer (1976) studeerde af aan de kunstacademie Minerva in Groningen, maar woont alweer enkele jaren in Rotterdam. Ze won in 2004 de Nieuw Proza Prijs, voor haar eerste verhaal Object 658. Ze debuteerde in mei 2007 met de verhalenbundel Troost en de geur van koffie (L.J. Veen) die werd genomineerd voor de selexyz Debuutprijs 2008. Momenteel is ze druk bezig met haar tweede boek. Ze publiceerde verder in verschillende tijdschriften waaronder De Gids en Passionate. Ze is naast schrijver ook dichter en schrijfdocent.

zondag 7 december 2008

En er is ook een brassband

Morgen komt de K-1 wereldkampioen weer thuis. Na twee geweldige partijen en 1 partij die de glans van zijn overwinning probeerde weg te halen wordt hem morgen alsnog de glans geven die een ware kampioen verdient.

Wil jij Remy Bonjasky ook laten merken dat hij terecht gewonnen heeft of hem gewoon feliciteren met zijn overwinning? Kom dan maandag 16:15 naar de aankomsthal van schiphol. Zijn vluchtnummer is JL0411 en zijn de vliegmaatschappij is JAL.

K-1 pool: #1


Het was een fijne mannenavond. De gastheer ontving aan het begin van de bijeenkomst zelfs, van Erik “Spargel-Tarzan” Harteveld, een cap in de kleuren van Peter Aerts – en zat vervolgens de gehele avond met pet en T-shirt van Aerts fanatiek voor anderen de supporteren na de snelle afgang van zijn favoriet. De gehele aanwezige meute was trouwens lekker fanatiek. Veel “oeh’s” en “aah’s” en “sla hem op zijn donders” klonken op van de tribunes. Normaalgesproken ben ik niet zo’n mannenman (woordenwoord), maar het beviel geweldig. Volgend jaar weer.
Onmiddellijk na het bekend worden van de uitslag werd de trofee door de gastheer overhandigd aan de trotse winnaar: Daniël “Hammer of Thor” Dee, die vanmorgen dolgelukkig terugspoorde naar Rotterdam onder medeneming van zijn beker maar met achterlating van zijn eerlijk gewonnen flessen wijn. Tweede werd Stefan “Respect” Nieuwenhuis; en derde Erik “Spargel-Tarzan” Harteveld. Heren: van harte!
Een eervolle vermelding verdient Marjan “Spek en Bone Crusher” Feith, die ex aequo met de Hammer op plaats één belandde. En dat terwijl zij het toernooi als schoonheidswedstrijd benaderde en per partij de volgens haar mooiste man uitriep tot winnaar.

Wat natuurlijk wel een valse noot was in het verder zo welluidend zuivere feestgedruis van afgelopen nacht: de verregaande onsportiviteit van Badr Hari, die de uitgegleden op de grond liggende Bonjasky tegen het hoofd sloeg en schopte. Na het eindeloos terugkijken van de beelden en bestuderen van de stills bleven de K-1 poolers het oneens over de op te leggen strafmaat, die varieerde van ‘de rode kaart is genoeg’, via ‘één jaar uitsluiting’ en ‘nee drie’, tot ‘levenslang buiten de ring’ – vooral omdat Hari geen enkele spijt leek te hebben van zijn moordaanslag, maar zijn opponent een toneelspeler vond.
Vandaag lazen we op de K-1 site dat de straf voor Badr Hari nog niet bekend is. Ernesto “Mister Perfect” Hoost sprak schande van het gedrag van Hari, winnaar Remy Bonjasky (ook hij gefeliciteerd namens de gisteravond vergaderde dichterlijke bent) vindt dat een hoge geldboete de juiste sanctie zou zijn, en Peter Aerts vindt het slecht voor de sport en wil tijdens het oud en nieuw gala in Japan een revanchepartij tegen Badr Hari. Degene die vannacht nog voor levenslange uitsluiting was, ziet nu wel iets in een boete van enkele tonnen gecombineerd met een aantreden van Hari tegen een door de aanslag op zijn sport uiterst getergde Mister K-1 himself.
Wat de straf ook zal zijn, we vermoeden dat Badr Hari het de komende tijd erg zwaar zal krijgen in de K-1 ring, want iedere sportieve vechter zal hem ongelooflijk op zijn falie willen slaan om de naam van de sport te redden.
Om positief te eindigen: de verliezers van de K-1 pool namen hun nederlaag wel sportief op en juichten de winnaar luide toe.


zaterdag 6 december 2008

Gebakken lucht


Er waart al tijden een besmettelijk virus door Rotterdam. De gemeenteraad houdt het echter geheim. En dat is niet om paniek te voorkomen, ze hebben baat bij het virus. Het houdt de massa, het volk koest. Gaat u maar rustig feesten.

De obers in het Wester Paviljoen zijn inmiddels allemaal al besmet. Je ziet het aan hun wegdraaiende ogen. De ijdeltuiten in de Watt dragen niet alleen parfum maar ook de bevreesde ziektekiem. Maar er zijn nog meer mensen reeds aangestoken, hele volksstammen. Zo ook de vrolijke levensgenieter die op zijn eigen trouwerij met alle vrouwen danste. De commissaris die er geen geheim van maakt dat hij stemt op de partij van de vrijheid. De gewetensloze zakenman die het liefst zou netwerken in OQ. De hoogleraar van de Erasmus Universiteit die liever zijn hond uit zou laten. En ga zo maar door.

Deze stad zou inmiddels in de noodtoestand moeten verkeren, maar de hoge heren op het pluche zwijgen in dit verband als het graf.

Vanochtend ontwaakte ik met een opgedroogde plek op mijn borst. Het rook weeïg. Een van de vele symptomen. Ik weet dat ook ik lijd aan het virus van gebakken lucht. Ik vrees dat het ongeneselijk is.

K-1: De spanning stijgt


Hoera! Het is 6 december. Nog enkele uren en er is een nieuwe kampioen. Maar tot de SBS6-uitzending van vanavond laat: nagelbijten, internet ontwijken want bang zijn per ongeluk een uitslag te zien, geen radio luisteren, de tv uitlaten (nee, niet als een hondje - of moet ik hier met twee woorden spreken om de juiste betekenis uit te drukken?), niet de straat op uit angst een gesprek op te vangen tussen twee vechtsportliefhebbers die de live stream bekeken hebben; kortom allenig binnenshuis rondhangen en wat verveeld drentelen, want te nerveus om een boek te kunnen begrijpend lezen, in afwachting van de komst van de poëtische K-1 supportersvereniging en in de hoop dat geen van de verwachte gasten de uitslag al weet en zijn mond voorbijpraat. Wat een zenuwendag. Hoera!

K-1: The Final Ten


Voor de volledigheid. Voorafgaand aan het hoofdtoernooi – dat bestaat uit vier kwartfinales, twee reservepartijen, twee halve finales en een finale (de winnaar van dit laatste gevecht krijgt nevenstaande wanstaltige gordel omgehangen) – worden er twee openningspartijen (“openning fights” – echt waar) afgewerkt:
1. Takeru (Japan) [17 K-1 partijen, 5 gewonnen, 12 verloren, 2 KOs] vs. Taisei Ko (Japan) [1 gevecht, 1 gewonnen, 1 KO];
2. Mitsugu Noda (Japan) [8 gevechten, 6 gewonnen, 2 verloren, 4 KOs] vs. Tsutomu Takahagi (Japan) [6 gevechten, 1 gewonnen, 5 verloren].

Tot slot: op het gevaar af voor seksistisch te worden aangezien, publiceert de Kortsluiting-redactie hieronder een foto van de zes ronde-missen van vandaag (ronde-missen zijn de doorgaans nauwelijks geklede juffrouwen die tussen de rondes in een bordje omhoog houden met daarop het getal dat aangeeft welke ronde de volgende zal zijn): v.l.n.r. Erika Korusaki (21), Chikako Tsugawa (20), Sena (24), Kei Katsuki (24), Megu Hayase (23) en Yuki Sato (22).




Voor wie niet van sport houdt (4)


De aftelling is bijna af:

Nog één nachtje slapen, en dan verschijnt, op zondag 7 december, het voorlopig laatste blogje over K-1 op Kortsluiting.

Nog twee nachtjes slapen, en de eerste van vele sportvrije Kortsluiting-dagen breekt aan.

Juich juich; jippie en joechei!!!

Plagiaat


Tijdens de Dichtclub van woensdag jongstleden overhandigde Toffe Gast Stefan bijgaande Boomerang-kaart aan Toffe Gast Karel onder het uitspreken van de bloemrijke zin ‘Voor op je weblog’.
Deze prentbriefkaart is zacht uitgedrukt heel duidelijk gebaseerd op een hoofdstuk uit Snackhal Leo, het enige boek dat Die Toffe Gasten wél samen schreven. De gehele tekst van bedoeld sjapiter, getiteld Nominaties voor ‘De wipkip van de week’, dat de complete pagina 119 voor zo’n tweederde vult, werd al eerder op dit weblog geplaatst.



Die Toffe Gasten – Snackhal Leo, werd begin 2008 uitgegeven door Uitgeverij 05 te Groningen. Het prachtwerk bevat 145 dichtbeschreven pagina’s, kost slechts tien euro, en is hier te bestellen.

vrijdag 5 december 2008

K-1: Finale Acht Quotes


De heren hebben er zin in, getuige hun uitspraken tijdens de laatste interviews.

Peter Aerts: ‘Ik sla Badr Hari knock out.’
Badr Hari: ‘Ik sla Peter Aerts knock out’
Errol Zimmerman: ‘Zaterdag sla ik iedereen knock out.’
Ewerton Teixeira: ‘Geen commentaar.’
Gökhan Saki: ‘Ik sla hem knock out.’
Ruslan Karaev: ‘Ik sla er misschien wel twee knock out.’
Remy Bonjasky: ‘Ik ga voor de knock out.’
Jerome Le Banner: ‘Remy Bonjasky gaat knock out.’

[Bron: officiële K-1 website]

Voor wie niet van sport houdt (3)


Nog twee nachtjes slapen, en dan verschijnt, op zondag 7 december, het voorlopig laatste blogje over K-1 op Kortsluiting.

Nog drie nachtjes slapen, en de eerste van vele sportvrije Kortsluiting-dagen breekt aan.

Arbeid

‘Goedemorgen, UMC Groningen.’
‘Mag ik afdeling Cornelis drie?’
‘Jazeker, ik verbind u Dirk oor.’

Poëzie in de Steeg


Zondag 7 december 2008
Poëzie in café de Steeg
Hoogstraat 207 (tussen Grote Kerk en voormalige Hema) te Vlaardingen
Van 15.00u tot en met 17.00u
Met de dichters Daniël Dee, Alexandra van der Pol en Benne van der Velde
Toegang gratis

donderdag 4 december 2008

Literaire Trotski Quiz Speciaal


Vanmiddag zag ik dat Schimmel in de etalage staat bij boekhandel Godert Walter. Even later was ik in diezelfde boekhandel Godert Walter getuige van de verkoop van een exemplaar van Schimmel. Aan een mij onbekende dame, die ik dan ook helaas niet aan een schrijver of schrijfster kon koppelen om zodoende het raadsel “Wie is Mieke Maaike van het Noorden?” op te lossen. De koopgrage juffrouw bezwoer mij geen idee te hebben wie de schrijfster is. Ook boekhandelaar Erik Kweksilber liet helaas niets los omtrent de persoon achter Van het Noorden.
Vandaar dat we het nu gaan proberen via de Literaire Trotski Quiz, met een andere vraagstelling dan gewoonlijk, dus let op:
Onderstaand fragment is afkomstig uit de “poëtische thriller” Schimmel, geschreven door Mieke Maaike van het Noorden. Wie denkt de stijl te herkennen gelieve een antwoord te posten op de vraag: van wie is Mieke Maaike van het Noorden een pseudoniem?

Ik keek om me heen. Boeken zover het oog reikte. Aan de wand een grote hoeveelheid foto’s, posters en schilderijen van boos kijkende ouwe mannen. En overal enorme stapels papier met op iedere stapel een rokende asbak. Van achter één van deze stapels dook een vrouw op. Lang, blond, graatmager, een sjekkie in de mond.
‘Moi, ik ben Marjan Feith, Karels vriendin. Mieke Maaike, zeker? Karel zei al dat je langs zou komen.’ Er klonk nog meer gesputter uit de hoek. ‘O sorry, Ron. Maaike, dit is Ron Blom, Ron, Mieke.’
‘Rood front, kameraad,’ hoorde ik een mannenstem zeggen. Maar ik zag niemand.
‘Ron hoor je over de telefoon. Karels socialistische archief moet uitgezocht worden en naar het IISG gestuurd, en ik weet bij god niet wat ik met die shitzooi aanmoet. Vandaar dat ik zijn kameraad Ron heb gebeld. Of weet jij toevallig iets van Marx, Engels, Lenin en Trotski, Marieke?’ Ze keek me hoopvol aan.
‘Nee, sorry, Das Kapital, verder kom ik niet.’
‘Nou ja, je kent in ieder geval de oorspronkelijke titel, dat is al meer dan de meeste weten,’ sprak Marjan vergoelijkend. ‘Vind je het erg dat ik nog even doorga? Ron heeft over een kwartiertje een congres over de opkomst van de Vierde Internationale in Brazilië.’
‘En de voorgenomen scheuring van de sectie aldaar,’ klonk het uit de telefoon.
‘Nee hoor,’ zei ik. Ik lees wel even een boekje. Ik trok een van de vele exemplaren Turks fruit van Wolkers uit de kast.


[Mieke Maaike van het Noorden – Schimmel (Uitgeverij Passaatuil, Groningen 2008), pp. 56-57.]

K-1 Final 8: Kwartfinale #4



Remy “The Flying Gentleman” Bonjasky
vs.
Jérôme “JLB” “Geronimo” Le Banner

NAME : Remy Bonjasky
COUNTRY : Nederland
DATE OF BIRTH : 10 januari 1976
HEIGHT : 192 cm
WEIGHT : 108,4 kg
K-1 BOUT RESULTS : 41 gevechten; 33 gewonnen; 8 verloren; 15 (T)KOs
LOOK OUT FOR : De gesprongen knie
QUOTE : ‘Ik won ons gevecht in Amsterdam, maar een maand later werd deze uitslag om voor mij volledig onbekende redenen teruggedraaid. Een verliespartij op je erelijst is nooit leuk, zeker niet als die zo tot stand is gekomen. Dat wil ik dus graag rechtzetten. Als het aan mij ligt gebeurt dit zonder een beslissing van de jury.’
HIGHLIGHTS : klik

NAME : Jérôme Le Banner
COUNTRY : Frankrijk
DATE OF BIRTH : 26 december 1972
HEIGHT : 190 cm
WEIGHT : 122,5 kg
K-1 BOUT RESULTS : 61 gevechten; 43 gewonnen; 16 verloren; 2 onbeslist; 29 KOs
LOOK OUT FOR : De agressie en de hardste stoot in het K-1 circuit
QUOTE : ‘Tijdens de opnames voor de film Asterix las ik een boek over eten in overeenstemming met je bloedgroep. Ik heb het geprobeerd en het werkt uitstekend. Voor mij is rood vlees slecht, dus nu is mijn proteïnebron soja en een beetje kip, vis... Ik eet ook veel groente, sla, et cetera.’
HIGHLIGHTS : clique

Voor wie niet van sport houdt (2)


Nog drie nachtjes slapen, en dan verschijnt, op zondag 7 december, het voorlopig laatste blogje over K-1 op Kortsluiting.

Nog vier nachtjes slapen, en de eerste van vele sportvrije Kortsluiting-dagen breekt aan.

K-1 Final 8: Kwartfinale #3



Gökhan “The Rebel” Saki
vs.
Руслан “The Flash” Караев

NAME : Gökhan Saki
COUNTRY : Turkije
DATE OF BIRTH : 18 oktober 1983
HEIGHT : 182 cm
WEIGHT : 97 kg
K-1 BOUT RESULTS : 8 gevechten; 7 gewonnen; 1 verloren; 4 KOs
LOOK OUT FOR : Snoeiharde leg kicks
QUOTE : ‘Over jullie site kan ik zeggen dat het ruime “up to date” informatie weergeeft.’
HIGHLIGHTS : kijk

NAME : Ruslan Karaev
COUNTRY : Rusland
DATE OF BIRTH : 19 mei 1983
HEIGHT : 188 cm
WEIGHT : 97,5 kg
K-1 BOUT RESULTS : 17 gevechten; 11 gewonnen; 6 verloren; 6 (T)KOs
LOOK OUT FOR : De snelle combinaties en de snoeiharde turning back kick naar de buik
QUOTE : ‘Als kind hield ik erg van Mike Tyson, maar toen realiseerde ik me dat ik hem kon verslaan en was ik mijn idool kwijt.’
HIGHLIGHTS : zie

Zondag in Oeverloos


Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot schrijver Gawie Keyser in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van zijn debuutroman De donkere kant van de straat.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

Mieke Maaike van het Noorden


Gisteravond was het een bijzondere bijeenkomst van de Dichtclub in Groningen – niet alleen had zeker de helft van de dichters gehoor gegeven aan de oproep van lid Stefan Nieuwenhuis om zijn (zelfmaakgedicht) in te vullen, ook was het de laatste keer dat Ellen Deckwitz aanwezig was als Dichtclublid (zij verhuist naar Utrecht), en aan het eind van de avond kreeg iedereen een presentje van de goedheiligman: de ‘poëtische thriller’ Schimmel, geschreven door Mieke Maaike van het Noorden.
Wie schuilgaat achter dit pseudoniem is niet bekend en derhalve onderwerp van wilde speculaties. In eerste instantie verdacht de gehele Dichtclub bovengenoemd lid Stefan Nieuwenhuis, maar die ontkende dermate overtuigend dat de meeste Dichtclubbers inmiddels niet meer geloven dat Stefan Nieuwenhuis en Mieke Maaike van het Noorden één en dezelfde persoon zijn. Coen Peppelenbos gokt op Die Toffe Gasten – maar ik, zelf één van Die Toffe Gasten, kan met de hand op mijn hart verklaren dat het bijzonder geestige boekje Schimmel niet door Die Toffe Gasten geschreven is. Anton Scheepstra wijst richting Herman Sandman; niet onlogisch, vind ik, al vraag ik me wel af waarom Herman er zo’n genoegen in schept om allerhande dichters op spectaculaire wijze om het leven te brengen. Volgens diezelfde Anton Scheepstra is Ronald Ohlsen in het boek een politiechef – ik heb de ‘poëtische thriller’ nog niet uit, maar volgens mij klopt dat niet, ik heb tot nu toe alleen maar gelezen dat Ohlsen door een politieman in de hoek werd gezet wegens brutaliteit.
Volgens het persbericht bij het boekje (een scan waarvan hierbij gaat als illustratie) is Schimmel te verkrijgen bij boekhandel Godert Walter. Ik denk dat ik daar vanmiddag maar eens binnen loop, om tussen neus en lippen te informeren wie Mieke Maaike van het Noorden is. Hopelijk spreekt men in die boekenzaak zijn of haar mond voorbij.
Ga ik nu gauw Schimmel uitlezen, want ik vind het niet alleen erg grappig, het is ook best spannend en ik ben zeer benieuwd whodunnit.

(wordt vervolgd)

woensdag 3 december 2008

K-1 Final 8: Kwartfinale #2



Errol “Bone Crusher” Zimmerman
vs.
Ewerton “The Karate King” Teixeira

NAME : Errol Zimmerman
COUNTRY : Suriname
DATE OF BIRTH : 20 april 1986
HEIGHT : 190 cm
WEIGHT : 100 kg
K-1 BOUT RESULTS : 5 gevechten; 5 gewonnen; 3 (T)KOs
LOOK OUT FOR : Idiote agressie en enorme spierkracht
QUOTE : ‘Het kan me niet schelen waarom hij mij uitkoos. Ik kan er niet op wachten om hem knock-out te slaan.’
HIGHLIGHTS : hiero

NAME : Ewerton Teixeira
COUNTRY : Brazilië
DATE OF BIRTH : 13 februari 1982
HEIGHT : 187 cm
WEIGHT : 105 kg
K-1 BOUT RESULTS : 5 gevechten; 5 gewonnen; 2 KOs
LOOK OUT FOR : De rechtse en de leg kicks
QUOTE : ‘Hij is zonder twijfel een gevaarlijke vechter, maar als ik hem vergelijk met de anderen heb ik een grotere kans om de tweede ronde te halen door tegen Zimmerman te vechten.’
HIGHLIGHTS : klik

K-1 Final 8: Kwartfinale #1



Peter “The Dutch Lumberjack” Aerts
vs.
Badr “The Golden Boy” Hari

NAME : Peter Aerts
COUNTRY : Nederland
DATE OF BIRTH : 25 oktober 1970
HEIGHT : 192 cm
WEIGHT : 110,2 kg
K-1 BOUT RESULTS : 83 gevechten; 62 gewonnen; 21 verloren; 28 KOs
LOOK OUT FOR : De meest gevreesde head kick ter wereld
QUOTE : ‘Dat wordt een slachtpartij. Hij is de beste van het toernooi, wint momenteel de meeste wedstrijden, meestal op knock-out.’
HIGHLIGHTS : zie hier

NAME : Badr Hari
COUNTRY : Marokko
DATE OF BIRTH : 8 december 1984
HEIGHT : 197 cm
WEIGHT : 101 kg
K-1 BOUT RESULTS : 14 gevechten; 11 gewonnen; 3 verloren; 10 (T)KOs
LOOK OUT FOR : De verbazingwekkend goede directe stoot/leg kick combinatie
QUOTE : ‘Peter is een aardige vent en ik respecteer hem als vechter. Maar hij kan niet op tegen mijn agressie en mijn snelheid. Ik zal hem knock-out slaan.’
HIGHLIGHTS : klik hier

Voor wie niet van sport houdt


Nog vier nachtjes slapen, en dan verschijnt, op zondag 7 december, het voorlopig laatste blogje over K-1 op Kortsluiting.

Nog vijf nachtjes slapen, en de eerste van vele sportvrije Kortsluiting-dagen breekt aan.

maandag 1 december 2008

Freudiaanse verschrijvig?

Eerst dacht ik werkelijk dat het een verschrijving was, maar nu weet ik het niet meer zo zeker. Oordeel zelf.

K-1: de statistieken


Records die blijven staan:

Sinds1993:
Oudste winnaar van de K-1 World Grand Prix zal ook na zaterdag aanstaande Branco Cikatic zijn. Hij, geboren op 3 oktober 1954, was ten tijde van de door hem gewonnen finale, op 3 april 1993, (even rekenen) 38 jaar en 182 dagen.
Peter Aerts is op 6 december aanstaande 38 jaar en 42 dagen.

Sinds 2007:
Tot nu toe wist slechts één vechter de finale drie maal op rij te winnen: Sem Schilt.

Record dat geëvenaard kan worden:

Ernesto Hoost is de enige sportman die de K-1 finale vier maal op zijn naam wist te schrijven (1997, 1999, 2000 en 2002).
Peter Aerts, die de titel veroverde in 1994, 1995 en 1998, kan komende zaterdag dit record evenaren.

Records die kunnen worden gebroken:

De vechter die het grootste aantal malen heeft deelgenomen aan de Final Eight is Peter Aerts: 15 keer tot nu toe – d.w.z. vanaf de allereerste aflevering is hij van de partij. Zodra Aerts de ring instapt op 6 december 2008 verbetert hij zijn eigen record, en wordt het 16.

Twee martial-artists stonden vijf keer in de finale van de Laatste Acht: Ernesto Hoost en Peter Aerts. Mocht Aerts komend weekend de finale halen, dan komt het record op zijn naam, en wordt het zes.

Een record dat al staat sinds 1994, is dat van jongste winnaar. De titel is in handen van Peter Aerts (25 oktober 1970), die de finale op 30 april 1994 won op de leeftijd van 23 jaar en 187 dagen.
Errol Zimmerman (20 april 1986) kan dit record komend weekend grijpen: hij is 22 jaar.
Badr Hari (8 december 1984) is daarvoor net te oud: hij is weliswaar 23 jaar, maar wordt op 8 december 24.

Dan is er nog een record dat officieus gebroken gaat worden:
In 2007 namen vier Nederlanders deel aan de Final Eight: Peter Aerts, Remy Bonjasky, Sem Schilt en Badr Hari (die laatste vecht weliswaar onder Marokkaanse vlag, hij heeft ook een Nederlands paspoort). In 2008 zullen dat er vijf zijn: Peter Aerts, Remy Bonjasky, Badr Hari, Errol Zimmerman en Gökham Saki. De reden dat we dit voor de zekerheid een officieuze verbetering noemen, is dat Zimmerman en Saki weliswaar allebei in Nederland wonen en trainen, maar we niet weten of ze ook officieel Nederlander zijn (Zimmerman vecht namens Suriname, Saki namens Turkije).


[ons rekenwerk werd voor het grootste deel gebaseerd op, en de feiten ontleend aan: Willem Brunekreef – The Golden Kyokushin and K-1 Encyclopedia]

K-1 pool: Tender #1



Marjan “Spek en Bone Crusher” Feith
(starring: Cissy “Bad Cat” De Haan)

CITY : Groningen
DATE OF BIRTH : January 5, 1961
HEIGHT : 180 cm
WEIGHT : 60 kg

QUOTE: ‘Geachte Kortsluitingredactie,

Hierbij mijn winnende pool. Tenminste, als ik het goed begrijp allemaal.

EERSTE RESERVEPARTIJ:
Hong Man Choi (Zuid-Korea) vs. Ray Sefo (Niew Zeeland)
Zonder enige twijfel Ray Sefo.

TWEEDE RESERVEPARTIJ:
Paul Slowinski (Australië) vs. Melvin Manhoef (Nederland)
Ook niet moeilijk: Paul Slowinski.

Hoe gaat het verder? Gaan de twee winnaars dan weer tegen elkaar? Want dan wint Ray Sefo.

DE KWARTFINALEPARTIJEN:
1. Peter Aerts (Nederland) vs. Badr Hari (Marokko)
Dat wordt natuurlijk Badr Hari.

2. Errol Zimmerman (Suriname) vs. Ewerton Teixeira (Brazilië)
Heel lastig, maar Erol Zimmerman heeft een hele lichte voorsprong.

3. Gokhan Saki (Turkije) vs. Ruslan Karaev (Rusland)
Na Saki hoefde ik eigenlijk al niet meer te kijken. Wat een nare vent. Karaev wint.

4. Remy Bonjasky (Nederland) vs. Jerome Le Banner (Frankrijk)
Bonjasky. Het is niet anders.

Als ik het goed begrepen heb komt dan Hari tegen Zimmerman? Nee, niks aan, veel te makkelijk. Zimmerman raakt geblesseerd en Ray Sefo speelt. Een moeilijke beslissing, maar die Sefo staat overal met pistolen te patsen, dus weg ermee.
Hari wint.

En die andere partij wint Bonjasky en de laatste wedstrijd Bonjasky. Maar het zou jammer zijn om de mooiste van allen als een kerstboom op te tuigen, dus Peter Aerts wint de wereldcup, want die is volgens welingelichte en knappe kringen de beste vechter.’

K-1: het aftellen is begonnen

De laatste werkweek in onwetendheid is zojuist ingegaan, de laatste dagen voor Zalige Zaterdag. Nog een paar nachtjes slapen scheiden ons van hèt sportevenement van dit kalenderjaar: de K-1 World Grand Prix Final Eight 2008.
Daar we op dit weblog nauwelijks aandacht hebben besteed aan dit komende “slugfest”, volgt hier ter goedmaking en als opwarmertje een voorbeschouwing, waarvan het belangrijkste tekstgedeelte in vertaling ongeveer aldus luidt: “Het is een oorlog tussen twee generaties, waarin de troefkaart van de nieuwe generatie, Badr Hari, het opneemt tegen Mister K-1 zelf, Peter Aerts. Kan Aerts de storm weerstaan, of zal Hari tegen Aerts zijn reeks hoogtepunten voortzetten?”



Nou vooruit, nog een voorbeschouwing. Eentje met een wel zeer onverwachte ontknoping.