zondag 31 augustus 2008

De Van der Hurk Brothers


Nog steeds heb ik een brok van ontroering in mijn keel, veroorzaakt door de schoonheid van - ik durf het bijna niet te zeggen - een uitvoering moderne dans. Gisteravond zag ik ze, tijdens het Slotfeest op Noorderzon: de Van der Hurk Brothers.
Met name hun eerste dans, en het vierde en tevens laatste ballet, grepen mij erg aan. Van beide dansen plaats ik hieronder een aantal foto's, in de hoop dat de knappe choreografie enigszins tot zijn recht komt. Tussen haakjes zij hier vermeld, dat de Van der Hurk Brothers vrijwel al hun choreografieën zelf schrijven.
Voor een beter begrip neem ik de inleiding tot die openingsdans, en na de eerste fotoreportage ook die tot de vierde, over uit het programmaboekje.

Dames en heren, welkom bij deze thé dansant met de Van der Hurk Brothers. Het eerste onderdeel waar we van gaan genieten, is een ballet voor drie heren, over een ballerino die weigert het toneel te betreden. Choreograaf Jean-Jacques Tondelière, die eerder grote furore maakt met zijn “Trois Débiles au bout de Seine” op muziek van Oeuf de la Couille, paart in zijn nieuwe beeldcompositie “Heinrich wo bleibst du. Kerl komm nou toch hier!” een treffende uitbeelding van ergernis aan een geraffineerde bewegingstheatrale gedurfdheid, die via ongeloof en ergernis tenslotte uitmondt in een berustend schouderophalen. Dames en heren, kijkt u naar de Van der Hurk Brothers:












































Gaan we nu afsluiten met een opus uit Les Bacchanales de Duc des Bar van Misha Mengelberg, in een vrije bewerking van diens Wilnauts seven, waarvan Mengelberg in 1967 de inspiratie opdeed naar aanleiding van Albert Aylers’ Two men, one voice and some handclapping; een vrije schoolbewerking van Peter en de Wolf van Pitor Ilvan Tschaikovski naar de overlevering van Gertrude Steinmetz en Willy Walden uit 1945. In het tweede gedeelte, de cantate obstinatum, mag het publiek meeklappen, wat wordt gezien als een uitvloeisel van het door Berthold Brecht geintroduceerde Verfremdungseffekt. Dit is Les Rondales part 4 in g bis mol septime. Dames en heren, de Van der Hurk Brothers:









































zaterdag 30 augustus 2008

Kruiswoordgesprek


voor Coen

- Wat is de grootste stad van Pakistan?
- Karachi.
- Gezondheid.

donderdag 28 augustus 2008

Passievruchtspel


Nou, dat belooft wat: De gelukkige huisvrouw komt op het toneel. En dan niet gewoon een tot haar eigen volle tevredenheid huishoudelijke taken verrichtende dame, maar een toneelversie van het ruim 150.000 keer over de toonbank gegane boek van Heleen van Royen.
Hier is ons voorstel voor het scenario, waarin we de roman hebben gecomprimeerd tot eenakter:

De ooftrolspeelster, een peervormige blote juffrouw, zegt 'rabarber rabarber' terwijl ze zich onledig houdt met een banaan.

woensdag 27 augustus 2008

Literaire Trotski Quiz (10)


Quiz 9 leidde tot een redelijk aantal inzendingen, maar de goede oplossing zat er niet bij. Het juiste antwoord was: Theun de Vries.

Quiz 10. De opgave:
1. wie schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welk oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk is deze passage afkomstig?

Nominaties voor ‘de wipkip van de week’

[Uitzenddatum: 34 maart]

1. de wipkip aan het Wielewaalplein
2. de wipkip van speeltuinvereniging Beijum
3. de wipkip te Borculo
4. de wipkip van de familie Koetjebef
5. de wipkip van personeelsvereniging politiebureau Rademarkt
6. de wipkip voor supermarkt Schommel
7. de bolsjewipkip gemodelleerd naar Trotski in themapark Bolsjewiki de Viking
8. de wipkip bij crèche Hummelhemel
9. de wipkip van poelier De Haan voor al uw groene drumsticks
10. de wipkip van Stichting Lekker Dier, belangenvereniging voor liefhebbers van bestialiteit
11. de wipkip naast de afwerkplaats Zuid-Oost
12. de wipkip van restaurant Easy Palace
13. de wipkip van peuterspeelzaal Wippertje Wap
14. de wipkip aan het Van Wildeborgkanaal
15. de wipdrumstick van rotishop Moksi Michael

dinsdag 26 augustus 2008

In den knusschen Beerenkuil


Morgen op Noorderzon: De Dichtclub. Presenteren normaalgesproken elke eerste woensdag van de maand tien dichters in een gezellig café, naast eerder geschreven eigen werk, elk minimaal één nieuw gedicht van eigen hand, morgen (woensdag 27 augustus) is er een extra Noorderzon Festivaleditie in de Berenkuil.
De deelnemende dichters zijn: Jurre van den Berg, Rense Sinkgraven, Jan Glas, Ellen Deckwitz, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Renée Luth, Coen Peppelenbos, Ruth Koops van ’t Jagt, Karel ten Haaf en het kakelverse Dichtclublid Hedwig Baartman.
Vast onderdeel van De Dichtclub is de doorlopende soap Het Station. In een hilarisch relaas doet schrijver Hubert Klaver verslag van het wel en wee in een psychiatrisch opvangcentrum.
Gastdichter is morgen Anneke Claus.
Aanvang: 23.00 uur, entree € 3,=.
En als je morgen toch op Noorderzon bent, bezoek dan meteen even de eerdere, eveneens € 3,= kostende Literaturia-voorstellingen in de Berenkuil: om 21.00 uur ACG Vianen; en om 22.00 uur Freek Vielen. Ook leuk!

zondag 24 augustus 2008

35 jaar geleden


Vannacht speelde ik met de Verloofde het Millenniumspel. Omdat we geen spelregelboekje bezitten, doen we dat op een geheel eigen wijze, die zeer vermakelijk is – maar daar gaat het nu niet om, al is het voor onze lezers wellicht aardig om te weten dat één der Kortsluiting-redacteuren een fijn en leerzaam weekend heeft. Tijdens het spel kreeg ik een vraag over boksen, waarop het goede antwoord luidde: Rudy Koopmans. Ik haal echter altijd de twee groten uit mijn jeugd door elkaar, en beantwoordde de vraag foutief met Rudi Lubbers. Volgens de Verloofde was dit idioot, want hoe kon ik nou een bokser verwarren met een ex-premier van niet al te progressieve snit – om het vriendelijk uit te drukken. En de Verloofde gelooft nog steeds niet in het bestaan van de profbokser Rudi Lubbers. Tijd dus, om hem aan de blijkbare vergetelheid te ontrukken; want Rudi Lubbers was niet zomaar een bokser: hij trad in 1973 in de ring tegen Muhammad Ali – en hoewel hij die partij natuurlijk wel verloor, deed hij dat op punten, voorwaar een geweldige prestatie.

donderdag 21 augustus 2008

Literaturia


Vandaag is het weer begonnen: het Noorderzon Festival in Groningen, dat duurt tot en met volgende week zondag. Wij wijzen graag op het bestaan van Literaturia, het dit jaar voor het eerst plaatsvindende literaire en poëtische programma van Noorderzon, dagelijks in de Berenkuil. Literaturia brengt iedere avond drie voorstellingen van een half uur, in totaal maar liefst 25 verschillende voorstellingen - iedere keer anders, en iedere keer is de entree slechts drie euro. En het mooie is: er is geen voorverkoop, dus je kunt zo naar binnen. Op Literaturia treden naast lokale helden, slammers en performers ook enkele klinkende namen op: Jan Siebelink, Gerrit Komrij, Vamba Sherif, Abdelkader Benali en Die Toffe Gasten. Er is muziek, live poetry drawing (jawel), theater, cabaret, er zijn optredens in streektaal, lezingen en dan vergeten we vast nog iets. Hier vind je het volledige programma. Tot op Noorderzon!

O ja: bezoekers van een voorstelling krijgen Literaturia, een bundeltje met daarin bijdragen van alle optredende schrijvers en dichters. Gratis.

woensdag 20 augustus 2008

Take the skinheads bowling

Nu al ruim een week schal ik het refrein van onderstaand lied langs Groningens diepen. Geen idee waardoor het opeens getriggerd werd, ik had het jaren niet gezongen of gehoord – en ik bezit geen lp of cd van Camper van Beethoven. Zojuist het lied maar eens opgezocht op You Tube, en het beluisteren ervan maakte me helemaal vrolijk. De tekst gegoogled en wat bleek: het is tekstueel nog leuker dan ik me herinnerde van toen het een hit was in 1985; en wat te denken van een dichtregel als “There’s not a line that goes here that rhymes with anything”. Een fijn lied kortom, vrolijk en met een geweldig sport-idee: skinheads bowling. Dat is andere koek dan die Olumpische Spelen waarvan iedereen momenteel de mond zo vol heeft.



Every day, I get up and pray to Jah
And he decreases the number of clocks by exactly one
Everybody’s comin’ home for lunch these days
Last night there were skinheads on my lawn
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Some people say that bowling alleys got big lanes
Some people say that bowling alleys all look the same
There’s not a line that goes here that rhymes with anything
I had a dream last night, but I forget what it was
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Take the skinheads bowling
Take them bowling
I had a dream last night about you, my friend
I had a dream – I wanted to sleep next to plastic
I had a dream – I wanted to lick your knees
I had a dream – it was about nothing
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Take the skinheads bowling
Take them bowling
Take the skinheads bowling
Take them bowling

dinsdag 19 augustus 2008

humanistische stoplap

er valt een erasmus van het dak

Nogmaals Venlo is… (de documentaire)

Voor wie het allemaal ontgaan is: het Zomerparkfeest had zijn eigen Gouden Kooi! Vier kunstenaars vanuit verschillende disciplines werden een week lang voorafgaand aan het Zomerparkfeest (van 28 juli t/m 1 augustus) opgesloten in één atelier in Q4 om een ‘gesamtkunstwerk’ te maken. Dit atelier diende als laboratorium. De deelnemers waren: Linda Savelkouls (theater), Gijs van Bon (beeldende kunst), Mo’Jones (muziek) en Daniël Dee (literatuur).De deelnemers kregen, behalve het thema, carte blanche. Het Zomerparkfeest faciliteerde de benodigde materialen en voorzieningen.

Het creatieve proces werd vastgelegd en het resultaat is deze korte documentaire, gemaakt door de Venloose filmer Louk Voncken.

maandag 18 augustus 2008

Lowlands is geweest

Lowlands 2008 is voorbij en het enige zinnige dat ik er over kan zeggen is dat mijn verloofde en ik het eerste biertje in de backstagebar hebben gedronken, waarna ik een revolutionaire voordracht heb gegeven (waarin ik het gebruik van ongesubsidieerde letters niet geschuwd heb, hoewel ik wellicht de Q een beetje heb verwaarloosd), om ons vervolgens weer te vervoegen in de backstagebar. Tijdens het festival liep ik overigens de dichter Kasper Peters nog tegen het lijf. Ik constateerde dat hij een snor had laten staan, maar dat kan ik ook gedroomd hebben. Nu ben ik vooral erg blij dat ik een douche in mijn eigen, bescheiden etage bezit.

Daniël Dee

zondag 17 augustus 2008

Fonds van de Knetteren


In de bijlage Boeken van NRC Handelsblad van afgelopen donderdag staat een interview met meesterdichter Hans Verhagen. En wat lezen wij daar, tot onze stomme verbazing? Dit:

Pas sinds kort krijg ik een beurs van het Fonds voor de Letteren. Zelfs in 2003, toen mijn verzameld werk, Eeuwige vlam, verscheen en het Letterkundig Museum een tentoonstelling over mij organiseerde, kreeg ik nog een afwijzing. Mijn werk was literair van onvoldoende niveau. Daar heb ik toen met succes bezwaar tegen aangetekend. Maar goed, mijn poëzie lag altijd vóór op de mainstream en dan krijg je gauw kritiek.

“Mijn werk was literair van onvoldoende niveau.” Onze monden hangen nog steeds open van verbazing, wat het uitroepen van Schande! er niet eenvoudiger op maakt. Maar we roepen door: Schande! Schande!
Wie zijn die types zonder enig benul van poëzie die de geldpot beheren? In het jaarverslag over 2003 wordt de organisatie van het Fonds als volgt omschreven (pag. 6):

Het bestuur bestaat uit zeven personen en wordt in zijn besluitvorming geadviseerd door een adviesraad. De adviesraad bestaat uit maximaal dertien leden met een brede kennis van de nationale en internationale letterkunde (…) De leden van de adviesraad hebben tot taak gemotiveerde adviezen uit te brengen over subsidieaanvragen van schrijvers en vertalers uit Nederland, Friesland en Vlaanderen. (…). De adviesraad baseert zijn adviezen aan het bestuur in grote mate op de oordelen van externe adviseurs over de literaire kwaliteit van de ingezonden boeken en de kwaliteit van literaire vertalingen.

Wie waren er verantwoordelijk voor het afwijzen van de beursaanvraag van Hans Verhagen? Het jaarverslag (pag. 6):

Het fondsbestuur bestond in 2003 uit de volgende personen: mevrouw F. Trossèl, mevrouw L.M. Verheggen en de heren H.M. van den Brink, E. Bruinsma, H.U. Jessurun d’Oliveira, F. Laroui en K. Mercks.

Op pagina 7 van hetzelfde jaarverslag lezen we dat in 2003 de volgende personen lid waren van de adviesraad: Huub Beurskens, Christel van Boheemen, Els Broeksma, Herman Divendal, Sjef Houppermans, Atte Jongstra, Stacey Knecht, Jelle Krol, Richard van Leeuwen, Maydo van Marwijk Kooij, Gitta op den Akker, Anne Pries, Fedde van Santen, Erik Vlaminck.

Hoedt u voor deze charlatans!

De namen van de externe adviseurs die verantwoordelijk waren voor het rapport waarin gesteld wordt dat het werk van Hans Verhagen “literair van onvoldoende niveau” is, hebben we helaas (nog) niet weten te achterhalen. Wel is duidelijk, dat ze voor het schrijven van dat schandelijke kulrapport een geldelijke vergoeding hebben ontvangen (jaarverslag 2003, p.6).

Dat de Kortsluiting-medewerkers de afgelopen jaren allebei hun herhaalde aanvragen voor een werkbeurs niet gehonoreerd zagen, zien we ter redactie plots als enorm compliment.

De adviesraad is inmiddels gelukkig personeel geheel vernieuwd, maar op dit moment hebben de van ieder literair benul verstoken Ernst Bruinsma en Fouad Laroui nog altijd zitting in het bestuur. Schande!

zaterdag 16 augustus 2008

Literaire Trotski Quiz (9)


Wederom bleek onze quiz nogal moeilijk, op aflevering 8 kregen we geen goed antwoord. De juiste oplossing: Bert HiddemaScheuren in het asfalt (1985).

De nieuwe opgave: een gedicht, dat het niet verder bracht dan een tijdschriftpublicatie. Wie schreef het?


DE TROTSKIST

Hij werd een vijand, sluipend en subtiel.
Niets rest hem nog dan ’t schuifelig bedoelen
van een in ’t donker kronklend gifreptiel:
aan de rechtstandigen zijn haat te koelen.

En in het nachtcafé, temidden ’t woelen
van de leeghoofdigen, scherpt zich zijn profiel,
als de eerzucht schrijnend opvaart in zijn ziel:
had hij slechts éens zich leider mogen voelen!

Geen leger volgt, geen horen wordt geblazen…
Slechts literaat en derdehands poëet
verbijstert hij nog door zijn linkse frasen. –

Maar de fascist herkent die schorre kreet
– de wrok van wie langs ’s levens zelfkant azen –
en houdt, met dank, het Judasloon gereed.

vrijdag 15 augustus 2008

Joechei!


Het lijkt nu zeker: op de officiële website van Team Aerts wordt gemeld dat Sem Schilt en Peter Aerts tegen elkaar zullen uitkomen tijdens de K-1 World Grand Prix Final Elimination (de laatste zestien, dus de achtste finales) op 27 september aanstaande. Wat zal dat een prachtgevecht worden, tussen deze twee grootheden van de K-1. Temeer daar dit het enige gevecht is dat de mannen die dag moeten leveren, dus ze kunnen voluit gaan; anders dan tijdens de World Grand Prix Final, waar ze, om eerste te worden, drie wedstrijden op één dag zullen moeten winnen.
Voor Aerts is dit niet verkeerd – hij is met zijn 37 jaar niet meer de jongste, en dus wat blessuregevoeliger dan vroeger; mede dankzij het grote aantal profgevechten dat hij leverde. Sem Schilt (ook al 34), die zowel in 2005, 2006 als 2007 de World Grand Prix won, heeft zijn afgelopen dertien wedstrijden gewonnen: het K-1 record – zijn laatste nederlaag dateert van 3 juni 2006. Het vorige record (twaalf op rij) stond op naam van Peter Aerts, eveneens drievoudig Grand Prix winnaar (in 1994, 1995 en 1998) .
De beide matadoren troffen elkaar tot nu toe drie maal in de ring. En hoewel de onderlinge tussenstand 2-1 voor Sem Schilt is, zetten wij ons geld vol overtuiging op Peter Aerts – die, als hij wint, voor de zestiende maal op rij zal deelnemen aan de Finale; het is trouwens ook de zestiende Finale sinds de introductie van
K-1 in 1993. Niet voor niks wordt Aerts ook wel "Mister K-1" genoemd.
De Kortsluiting-redactie ziet enorm uit naar 27 september en is nu al aan de dunne van de spanning.

Multriple choice

Dan is er eindelijk iemand die de werken van Trotski uitgeeft in het Nederlands (onder de verrassende naam Nederlandstalige Trotski Bibliotheek), en welk woord denk je dat er te lezen valt als je de tot nu toe verschenen delen op volgorde in de kast zet? Juist:



Is
A. de vormgever een stalinist, die de werken van Trotski met deze term afdoet;
B. het stom toeval;
C. de uitgever een trotskistische poëet die van een grapje houdt.

donderdag 14 augustus 2008

Romig zeggen

Daniël Dee en Mo'Jones in actie

woensdag 13 augustus 2008

Lowlands


Vrijdag 15 augustus 2008 op A Camping Flight To Lowlands Paradise te Biddinghuizen in de Echo 2-tent vanaf 14.00u vindt een speciale editie plaats van Nur Literatur plaats (met Daniël Dee, Kristien Hemmerechts, Herman Koch en Robert Vuijsje). Als je op dat festival aanwezig bent, ga dan later ook even kijken naar Gogol Bordello.

dinsdag 12 augustus 2008

Nogmaals Venlo is...


Omroep Venlo heeft namelijk een mooi verslag gemaakt over het Zomerparkfeest in Venlo met onder andere Corry Konings, Alain Clark, Mo’Jones en Daniël Dee. Bekijk de beelden alhier.

zondag 10 augustus 2008

Voor wie niet naar de Olympische Spelen kijkt


Badr Hari, de pas 23-jarige K-1 vechter uit Nederland, acht zichzelf in staat om dit jaar de World Grand Prix te winnen. Tijdens de Grand Prix van Hawaii, die afgelopen nacht werd afgewerkt, stond de onder Marrokkaanse vlag vechtende Hari in een superfight tegenover Domagoj Ostojic, en kon hij laten zien hoe ver hij is met zijn voorbereiding op de achtste finales (de Final Elimination) van 27 september. De voortekenen waren in ieder geval goed: dit jaar versloeg hij zowel Ray Sefo als Glaube Feitosa middels een knock-out in de eerste ronde.

Drie jaar geleden vocht Hari al eens tegen Ostojic, en toen sloeg hij hem knock-out. Ostojic vertelde echter voorafgaande aan het gevecht van afgelopen nacht, dat hij Hari destijds onderschatte, omdat hij tien kilo lichter was dan hij en bovendien veel minder ervaren in de kickboksring. Hij zei nu te weten uit te moeten kijken voor de stootkracht van Badr Hari, en zich zeker niet weer buiten westen te laten meppen.
Wie het gevecht van afgelopen nacht wil bekijken, start het volgende filmpje - en niet even wegkijken of knipperen, want het is over voordat je er erg in hebt.




Hoewel Hari erg sterk is, en loeihard slaat, toch vragen wij ons af of hij in staat is om de World Grand Prix te winnen, daar hij hoewel geen glazen kin, toch zeker ook geen kin van schokbeton heeft. En zo’n kin heb je onzes inziens wel nodig om op de dag van de finale drie partijen achtereen te kunnen winnen. In bovenstaand filmpje is vooral in de derde herhaling duidelijk te zien dat onze zorg niet onterecht is en zijn kin een dichte dekking heel hard nodig heeft. Was wel spectaculair geweest trouwens: een dubbele knock-out binnen tien seconden.

zaterdag 9 augustus 2008

Literaire Trotski Quiz (8)


Daar het uitdelen van prijzen wat te veel in de redactionele papieren dreigde te gaan lopen, en omdat dit onderdeel van Kortsluiting inmiddels zodanig op de kaart staat dat we onze lezertjes niet langer materieel hoeven te verlokken tot deelname aan dit spel, hebben we besloten de prijsvraag om te vormen tot quiz. Omwille van de continuïteit tellen we wel gewoon door, vandaar nummertje acht.
We wensen alle deelnemers veel wijsheid en succes. En gezondheid, dat bovenal.

De quizvragen:
1. wie schreef onderstaande zinnen; en
2. uit welke oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk (een roman) is deze passage afkomstig?

Het citaat:

Van Ronald, zijn vriend notabene had hij zóiets lulligs nooit verwacht. Hij wil opstaan en zeggen ‘hier nooit meer terug te zullen komen’ als zijn oog op een blad valt. TWEN.
‘Wanneer heb je dat gekocht?’ vraagt hij.
‘Eh… vanmiddag,’ liegt Ronald knarsetandend in de stilte.
‘Waarom heb je het niet meteen laten zien… dan…?’
‘Ik…’ begint Ronald die zich met zijn figuur geen raad weet.
‘Waarom had je het dan verstopt?’
Ronald kijkt zijn kamer rond, ziet de muren met visnetten, de Chianti-flessen met kaarsen, de pick-up met het Concert voor orkest van Bartok, de boekenkasten die uitpuilen, het stof op de tafel, de overvolle prullenbak en de Picasso-gordijnen. De kamer waarin ze poëzie-avonden hebben georganiseerd, geboomd hebben over Trotzki (hij werd nog bijna communist), naar platen hebben geluisterd en elkaars meiden hebben geruild.
Tenslotte kan hij Ferry’s reactie niet langer negeren.
Ronald durft niet te bekennen dat hij het plan heeft opgevat Amerikaans correspondent van TWEN te worden, Hij kan vloeiend Engels en Amerikaans lezen en wil de boeddhisten en beatniks opzoeken om over hen te schrijven.
Hij kan beroemd worden.
Schrijver!
Want na jaren rondgelopen te hebben met het idee een advertentie te plaatsen met de tekst: Schrijver zoekt iemand met een goed idee om samen een boek te schrijven, heeft hij zijn weg gevonden.
Naar Amerika.
Ferry is een hinderpaal, een concurrent. Ferry zal hem vast en zeker aftroeven. Hij weet beter hoe de wind waait, hij is origineel, slim, stikt van de ideeën en is voor geen kleintje vervaard.

donderdag 7 augustus 2008

Nog één keertje dan


Op verzoek van hun fan treden ze maar weer eens op, het roemruchte duo Die Toffe Gasten. Tijdens Noorderzon in Groningen, op zaterdag 30 augustus van 23.00 tot middernacht in de Berekuil: Slotfeest met Die Toffe Gasten. Lachen en dansen, zingen en nieuws; kortom een razend gezellig gedoetje. En weet je wel dat hun geweldige boek Snackhal Leo nog steeds te koop is? Voor slechts 10 euro? Zo weinig? Ja, zo weinig. Da’s goedkoop. Ja, heel goeiekoop. En hier kost zelfs maar € 9,95. Ik bestel het snel. Zou ik zeker doen ja. En zet ook even hun optreden in je agenda. Wat een goed idee zeg. Ja. We zitten vol goede ideeën. We? Ja, Die Toffe Gasten.

dinsdag 5 augustus 2008

werkelijkheid

we liepen
we liepen door
we liepen door delfshaven

we waren
we waren zat
we waren zo zat als een aap

Wees niet wreed


Toen Kees 't Hart en John Schoorl aan een aantal Nederlandstalige dichters vroegen om een gedicht over Elvis Presley te schrijven, bleef de reactie niet uit. Negenentachtig dichters reageerden op de vraag, waaronder Jan Baeke, Abdelkader Benali, Frank Boeijen, Bart Chabot, Anna Enquist, Ingmar Heytze, Tjitske Jansen, Marc Kregting, Jan Lauwereyns, Ilja Leonard Pfeijffer, Marc Reugebrink, F. Starik, Simon Vinkenoog en Leo Vroman. De massale respons resulteerde in de lijvige bundel ‘Wees niet wreed - Gedichten voor Elvis Presley'.

Daniël Dee schreef met ‘De dag erna' een erg mooi gedicht.

>>>>>Lees de hele recensie van Katleen Gabriëls op Cutting Edge>>>>>

maandag 4 augustus 2008

Hedwig Baartman bij De Dichtclub


Woensdag aanstaande, 6 augustus: De Dichtclub. Zoals elke eerste woensdag van de maand presenteren tien dichters in een gezellig café, naast eerder geschreven eigen werk, elk minimaal één nieuw gedicht van eigen hand. Normaalgesproken zowel in Groningen als in Rotterdam; deze maand niet in Rotterdam, waar het vakantie is, maar wel in Groningen.

De deelnemende dichters in Stad zijn: Jurre van den Berg, Rense Sinkgraven, Jan Glas, Ellen Deckwitz, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Renée Luth, Coen Peppelenbos, Ruth Koops van 't Jagt en Karel ten Haaf.
Vast onderdeel van De Dichtclub in Groningen is daarnaast de doorlopende soap Het Station. In een hilarisch relaas doet schrijver Hubert Klaver verslag van het wel en wee in een psychiatrisch opvangcentrum.
Gastdichter van deze maand is Hedwig Baartman.
Plaats van handeling: café Marleen in de Kleine Pelsterstraat. Aanvang: 20.30 uur. De toegang is vrij.

zondag 3 augustus 2008

Reportage: creatieve gevangenschap in Venlo


Sluit vier kunstenaars vijf dagen op in een voor hen vreemde stad. Deze creatieve gevangenschap is een idee van de Zomerparkfeesten in Venlo. Het experiment moet een voorstelling opleveren: de stad bekeken door de ogen van niet-Venlonaren. Een muzikant, een dichter, een theatermaker en een beeldend kunstenaar gingen de uitdaging aan.

Aanstaande zaterdag en zondag wordt de voorstelling opgevoerd tijdens de Zomerparkfeesten in Venlo.

Bekijk het nieuwsitem van L1 hier en zie het afgetobte smoelwerk van Daniël Dee.





Discriminatie


Op het weblog van Coen Peppelenbos staat een leerzaam stukje: bij de dood van Jacob Israël de Haan haalt een vroegere vriend, de schrijver Henri Borel, herinneringen op. Hij schrijft op 2 juli 1924 in Het Vaderland:

Ik heb hem gekend toen hij zijn Pijpelijntjes had uitgegeven, en zijn S.D.A.P.-vrienden hem er om verstieten, en hij niet meer in Het Volk mocht schrijven, en hij als een geschuwde paria rondliep. “Durf je nog met me te loopen” zeide hij eens in Amsterdam tegen me “pas op, daar komt een Gids-redacteur aan!” Dat was in 1903.

En hoewel homoseksualiteit na de Russische Oktoberrevolutie van 1917 onmiddellijk gelegaliseerd werd (om enkele jaren later onder Stalin weer te worden verboden!), bleef het, ook in de revolutionaire beweging, nog erg lang een taboe – zoals moge blijken uit onderstaand citaat, waarin Sal Santen beschrijft hoe zijn schoonvader Henk Sneevliet, leider van de Revolutionair-Socialistische Arbeiders Partij, hem vertelt over een gesprek dat hij had met Niek Engelschman (die na de Tweede Wereldoorlog aan de wieg stond van het COC). De nu volgende passage speelt zich af eind jaren dertig van de vorige eeuw (als ik het goed heb in 1938):

‘Ik heb gisteravond je vriend Nico bij me gehad. Hij wil uit de partij en uit de jeugdbeweging.’
Nico? Die altijd zo hard werkte? En oom Henk die het zo rustig vertelde, ofschoon hij anders te keer ging als iemand de beweging verliet?
‘Het is geen politieke breuk. En een rustende schutter worden wil hij ook niet. Het ligt heel moeilijk. De jongeman is homoseksueel, heeft hij me verteld, en voelt zich verschrikkelijk eenzaam tussen al die anders gerichten, vooral omdat hij zijn eigen geaardheid moet verbergen. Nu wil hij iets gaan doen voor de rechten van de homoseksuelen, die hij een onderdrukte minderheid noemt en het misschien ook zijn. Ik heb hem mijn zegen gegeven.’

[Sal Santen – Sneevliet, rebel (Amsterdam, 1971), p. 35.]

Inmiddels is het binnen de socialistische beweging gelukkig heel vanzelfsprekend om homoseksuelen als onderdrukte minderheid te beschouwen. En hoewel er de afgelopen eeuw veel ten goede verbeterd is, mede dankzij zelforganisatie van homoseksuelen (momenteel in strijdbare kring ook wel holebi’s genoemd), drukken bovenstaande citaten ons weer even met de neus op de feiten dat acceptatie niet vanzelfsprekend is en dat waakzaamheid tegen discriminatie dus geboden blijft. We zij er helaas nog lang niet.

Venlo (de climax)


Om een lang verhaal kort te maken. Vrijdagavond ben ik uit Venlo vertrokken met de trein van 19.19 uur. Een lange werkweek met 3 andere kunstenaars zat erop en een nieuw product zag het levenslicht.

Eenieder die nieuwsgierig is naar dat product kan ik aanraden om te komen kijken in Venlo tijdens het Zomerparkfeest.

De speeltijden zijn:
zaterdag 8 augustus om 14:00, 15:00 en 16:00 uur
zondag 9 augustus om 12:30, 13:30, 15:00 en 16:00 uur

De locatie is het Limburgs museum te Venlo (het oudste tankstation van Nederland, al kan er geen benzine meer gekocht worden).

De toegang is gratis, maar wees er snel bij want het is een kleine, intieme ruimte, dus veel bezoekers passen er niet in.
Daniël Dee

En als je er toch bent, ga dan direct ook even kijken naar Crime Jazz, alwaar de beste close-harmony groep van Nederland optreedt. Ik heb het natuurlijk over Herman in een bakje geitenkwark:

zaterdag 2 augustus 2008

Ede Staal


Van het uiterste zuiden van ons land, Limburg, naar het uiterste noorden, Groningen;- wij draaien er onze hand niet voor om. Het is vandaag 67 jaar geleden dat hij ter wereld kwam: Ede Staal, de man die het Groninger lied naar grote hoogte tilde. Naar onze mening is hij anno 2008 nog steeds de absolute top van de Groningstalige muziek, ook al is hij ruim twintig jaar geleden, in1986, pas 45 jaar oud, overleden aan longkanker. Niet-Groningers kennen Ede Staal misschien van de soundtrack van de film De Poolste bruid uit 1998.
Voor allen die de muziek van Ede Staal kennen, en voor iedereen die de man nog nooit heeft horen zingen: een linkje naar het prachtige liefdeslied Zalstoe aaltied bie mie blieven.


Gooi een tomaat naar een schrijver

Voor iedereen (inclusief Limburgers) die nu eens eindelijk wraak wil nemen op Daniël Dee, kunnen zich op donderdag 7 augustus te buiten gaan. In café Rotterdam mogen er vanaf 19.00u geoorloofd en zonder terughoudendheid rotte tomaten gegooid worden naar deze getormenteerde dichter.

Tram: 20, 23 en 25, halte Wilhelminaplein
Metro: Erasmuslijn, halte Wilhelminaplein

En ja, die tomaten kunnen hard aankomen.

vrijdag 1 augustus 2008

Zondag in Oeverloos

Aanstaande zondagavond ontvangt gastheer Leon Verdonschot de componist en dichter Samuel Vriezen in Oeverloos, naar aanleiding van het verschijnen van zijn debuutbundel Vier zinnen.

Oeverloos, de wekelijkse radiotalkshow van Kink FM met poëzie van Daniël Dee en Rick de Leeuw, hoor je iedere zondagavond tussen 19 en 21 uur.

Blood red shoes - ADHD

Omdat Lowlands eraan komt, en omdat ik daar zelf ook ga voordragen (Kortsluiting-redactie sectie Rotterdam), muziek van een ander mooi en fris duo dat daar, naar ik voorspel, hoge ogen gaat gooien.

Verplicht lezen met zachte G

Een bejaarde man in een gemotoriseerde rolstoel knalt met een noodgang tegen een stoep en valt uit zijn karretje. Dat zag ik afgelopen middag. Ik hoef niet eens aanstalten te maken om hem overeind te helpen. Er staan direct drie mensen om hem heen die een helpende hand bieden. Een Surinaamse vrouw die me passeert zegt: 'Vorige week viel hij op precies dezelfde plek. Echt waar.' Ze praat met een zachte G. En zij is niet de enige. Alle Surinamers in Venlo praten met een zachte G. Hetzelfde geldt voor de Marokkanen. Ze proberen die niet eens te verdoezelen. Over integratie gesproken. De enige Venlonaar die zijn zachte G probeert te maskeren is Geert Wilders.

Misschien moest ik nu stoppen met stukjes posten, voor het eindigt in dronkemansgeleuter. Ik kom later terug om uit de doeken te doen hoe deze week is afgelopen. Cliffhanger. Even geduld dus voor de spannende ontknoping.

Daniël Dee